Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 10:55

Musical Workshop: Τροπική σύνθεση και αυτοσχεδιασμός - 17&18 Αυγούστου στον Αποσπερίτη

Musical Workshop: Τροπική σύνθεση και αυτοσχεδιασμός.

~Απευθύνεται σε εκτελεστές όλων των μουσικών οργάνων και τραγουδιστές/τραγουδίστριες(με τους οποίους μπορούν να γίνουν θαύματα), ανεξαρτήτως "είδους" ή μουσικού ρεύματος που μελετάται. Άλλωστε η όλη φύση του εργαστηρίου έχει χαρακτήρα μουσικά πανανθρώπινο με τάση για δημιουργία.

~Απευθύνεται σε μαθητές, νέους, επαγγελματίες μουσικούς αλλά και απλώς ερασιτέχνες που ζητούν παραπάνω πράγματα στην μελέτη τους και στην καλλιτεχνική τους διάδραση.

~Απαραίτητη η εκδήλωση ενδιαφέροντος με email, ώστε να σταλούν οδηγίες - παρτιτούρες, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Περιγραφή σεμιναρίου:

Μέσα από ένα crossover στις τροπικές μουσικές της Δύσης αλλά και της Εγγύς ανατολής, θα αναζητήσουμε πρακτικές μεθόδους διαχείρισης (της τροπικότητας) στην σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό. Στόχος η δημιουργία μιας μουσικής ομάδας αποτελούμενη από τους συμμετέχοντες, της οποίας τα μέλη θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είτε μέσα από αυτοσχεδιαστικές φόρμες, είτε μέσα από μικρές συνθεσεις του καθενός. Σκοπός, ο καθένας μετά το μουσικό εργαστήριο, να είναι στην δημιουργική θέση να "γράψει" - "συνθέσει" κάτι (είτε μια φράση, είτε ολόκληρο έργο), το οποίο όλοι μαζί συλλογικά θα παίξουμε και θα ενορχηστρώσουμε.

Ερωτήματα προς αναζήτηση:

~Τι είναι ο "τρόπος" και η "τροπικότητα", που ακούω τόσο συχνά;

~Πώς μπορώ να παίξω έναν ρυθμικό αυτοσχεδιασμό; Τι ρυθμικά στοιχεία μπορώ να χρησιμοποιήσω για να τον κάνω πιο ενδιαφέρον;

~Πώς η αρμονία και η συνήχηση επιδρούν στον αυτοσχεδιασμό;

~Πώς ο ρυθμός επηρεάζει την σύνθεση;

~Τι αλλαγές (αρμονικές-μελωδικές, ρυθμικες) μπορώ να κάνω στον αυτοσχεδιασμό μου;

~Πώς ξεκινάω να γράφω μια μουσική φράση και κατ'επέκταση ένα μουσικό κομμάτι;

~Πώς ενορχηστρώνω το μελωδικό μου υλικό (με βάση τα καλλιτεχνικά μου "θέλω");

Τέλης Δημητρακόπουλος

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1998 και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής ως μαθητής του Μουσικού σχολείου Πρέβεζας(Γυμνάσιο-Λύκειο), με όργανο επιλογής το σαξόφωνο, από όπου και αποφοίτησε. Ως βασικό μουσικό ενδιαφέρον υπήρξε η Jazz και η αυτοσχεδιαστική μουσική καθώς και η σύγχρονη μουσική του 20ου αιώνα. Παράλληλα, τα ερεθίσματα της περιοχής, οδήγησαν στην εξερεύνηση και βίωση της δημοτικής μουσικής της Ηπείρου, της ευρύτερης υπαίθρου και της ενασχόλησης με διάφορα όργανα της παράδοσης αυτής.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, του ΠΑ.ΜΑΚ, με ειδίκευση στην Ποιητική (τέχνη της Σύνθεσης, Μελοποιία, Ποίηση στην παραδοσιακή μουσική) τάξης Ηλία Παπαδόπουλου, Σταμάτη Πασόπουλου, και μεταπτυχιακός φοιτητής του ίδιου τμήματος με αντικείμενο μελέτης, την Παλαιά μουσική και τις Τροπικές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Παράλληλα σπούδασε σαξόφωνο και Jazz studies στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης(τάξη Χάρη Καπετανάκη). Σαν νέος συνθέτης και εκτελεστής εξερευνά και μελετά τρόπους προσέγγισης και εφαρμογής των λαϊκών και λόγιων τροπικών μουσικών παραδόσεων του κόσμου, μέσω της σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας, κάτι που χαρακτηρίζει τα έργα του και την εκτελεστική του φύση. Στοιχείο των παραπάνω, αποτελεί ο αυτοσχεδιασμός, η επιτόπια μουσική σύνθεση και η διάδραση του εκτελεστικά και συνθετικά.
Έχει συμπράξει και συνεργαστεί με τους: Διονύση Σαββόπουλο, Δημήτρη Μπάση, Raquel Reis, Jerry Summers κ.α. Έχει καταχωρηθεί στις βάσεις δεδομένων του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.), με αύξοντα αριθμό 923 –κατ’ αλφαβητική σειρά- με σύσταση του Θωμά Ταμβάκου και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Έχουν παρουσιαστεί έργα του σε φεστιβάλ, συνέδρια και εκδηλώσεις, τόσο ατομικά όσο εκ μέρους του Εργαστηρίου Ποιητικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ

Το 2021, το έργο του “Myéo”, για σόλο glissotar, διακρίθηκε και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί και να ηχογραφηθεί, μέσα από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του “Sonus Foundation for the Support of New Music and Contemporary Performing Arts”, της Ουγγαρίας, στα πλαίσια του project: Τhe past and the future of Tarogato, αποτελώντας πλέον επίσημο ρεπερτόριο του Glissotar (glissonic tarogato).

Το 2021 έλαβε θέση Ακαδημαϊκού υποτρόφου για τη διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Μουσικής επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.