Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 02:16

Ο Γιάννης Καλπούζος στο www.atpreveza.gr

«Η Ήπειρος είναι ο γενέθλιος τόπος. Χρωμάτισε την ψυχή μου από παιδί, έτσι ώστε να βρει γόνιμο έδαφος και να με επισκεφτεί η έμπνευση. Με δίδαξε το λιτό αλλά και την απλοχεριά στο κέντημα του λόγου. Μ' έμαθε να σωπαίνω και ν' ακούω...». Με τα λόγια αυτά ο Γιάννης Καλπούζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο www.atpreveza.gr ξετυλίγει τη... βεντάλια των σκέψεων και των συναισθημάτων του, εν όψει της παρουσίασης του βιβλίου του: «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», στην Πρέβεζα, το Σάββατο 20 Απριλίου.

 καλπουζος

-Ποια η ιδιαίτερη σχέση σας με την Ήπειρο, στην οποία υπάρχουν αναφορές στο βιβλίο σας;

Η Ήπειρος είναι ο γενέθλιος τόπος. Χρωμάτισε την ψυχή μου από παιδί, έτσι ώστε να βρει γόνιμο έδαφος και να με επισκεφτεί η έμπνευση. Με δίδαξε το λιτό αλλά και την απλοχεριά στο κέντημα του λόγου. Μ' έμαθε να σωπαίνω και ν' ακούω. Μου χάρισε το δημιουργικό ηπειρώτικο πείσμα. Είναι η μάνα μου!

 

-Τι το τόσο ιδιαίτερο έχει η Ήπειρος και εμπνέει; Μελαγχολία, ελπίδα, πόνο, όραμα;

Γενναία θλίψη, πάθος ανάλογο με το ανάγλυφο γεωφυσικό τοπίο της, τους ιδιαίτερους ανθρώπους που μπολιάζουν ψυχές και χαρακτήρες, αξίες που αντέχουν στο χρόνο, χρώματα, εικόνες, μνήμες, ιστορία και τον ομφάλιο λώρο που σε ό,τι με αφορά μεταβολίζεται σε έρωτα και ζωή και δύναμη και πηγή δημιουργίας.

 

-Η έμπνευση οδηγεί στη συγγραφή ή η συγγραφή στην έμπνευση;

Είναι δυο ποτάμια που σμίγουν και πια δεν ξεχωρίζουν τα νερά τους.

 

-Πώς θα χαρακτηρίζατε τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου σας και με ποιον λογοτεχνικό ήρωα θα τον συγκρίνατε;

Αν μιλάμε για τον Αδάμο, στην Ουρανόπετρα, τον χαρακτηρίζω μάγκα, ασίκη, μπεσαλή, μαχητή και ταξιδευτή των ανοιχτών οριζόντων τους πνεύματος και των γλυκασμών της ζωής. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης δεν νομίζω ότι θα του άρεσε να τον συγκρίνω με κάποιον άλλον κι ο συγγραφέας οφείλει να σέβεται τους ήρωές του.

 

-Σημασία έχει το ταξίδι ή ο προορισμός;

Κι ο προορισμός και το ταξίδι. Ο προορισμός δίνει νόημα, αξία κι ομορφιά στο ταξίδι, ανεξάρτητα εάν θα φτάσεις στο τέρμα.

 

-Η «αλήθεια» της ζωής βρίσκεται στον απλό λαϊκό άνθρωπο, στις καθημερινές καταστάσεις ή χρειάζεται να ψάξουμε βαθύτερα;

Την αλήθεια της ζωής τη συναντάς παντού. Μπορείς να διδαχτείς απ' τον καθένα, αρκεί να είσαι έτοιμος. Ο καθένας ανακαλύπτει τη δική του αλήθεια για τη ζωή και φυσικά μια μορφή της είναι και αυτή που κατακτά ο λαϊκός άνθρωπος. Όμως ο στοχασμός, η αναζήτηση και η έρευνα σε πηγαίνουν ένα βήμα παρέκει, ακόμα κι αν καταλήξεις στον ίδιο δρόμο, στα ίδια συμπεράσματα με αυτά του λαϊκού ανθρώπου. Το επιπλέον είναι η διαδρομή, η πνευματική άσκηση και μαθητεία.


-Ελλάδα-Κύπρος. «Βίοι» παράλληλοι και πονεμένοι! Πώς έφτασαν αυτοί οι τόποι στο σημερινό αδιέξοδο;

Αποκοπήκαμε από τις παραδοσιακές αξίες, γίναμε κυνηγοί του εφήμερου και της αισθητικής ευτέλειας, δεν κάναμε το "βήμα παρέκει" από τον συρμό που επέβαλε η τηλεόραση, πέσαμε με ευκολία στα δίχτυα όσων μας θέλουν μονάχα στόματα που συνθηματολογούν, στομάχια που τρώνε, κρανία χωρίς εγκεφάλους, πρόβατα που νομίζουν πώς είναι λύκοι. Εν ολίγοις γιατί είμαστε λαός ακαλλιέργητος. Γιατί άλλη ελπίδα δεν υπάρχει απέναντι σε κάθε εξουσία παρά ο καλλιεργημένος άνθρωπος.

 

-Η Λογοτεχνία, ο πολιτισμός μας, είναι ικανά να μας επαναφέρουν στις παραδοσιακές αξίες; Να μας κάνει να αναγεννηθούμε;

Η λογοτεχνία κι ο πολιτισμός γενικότερα είναι ο μόνος δρόμος. Όμως αυτόν τον δρόμο πρέπει να τον περπατήσουν πολλοί και να κοπιάσουν πολύ. Γιατί απαιτείται μαθητεία χρόνων μέχρι να φτάσει κανείς στην καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος. Εδώ δεν υπάρχουν θαυματοποιοί, ούτε θαύματα.

 

-Βιβλίο: Ζωή ή βιοπορισμός;

Δημιουργία πάνω απ' όλα, που σημαίνει ζωή με ένταση, πολλές ζωές μέσα στη ζωή σου. Ο βιοπορισμός πάντα έπεται σε ό,τι με αφορά ως αναγκαίο κακό.

 

-Πότε έχει ένα βιβλίο μεγαλύτερη αξία; Όταν η ανάγνωση γίνεται στο ίντερνετ ή με τον παραδοσιακό τρόπο;

Η ουσία κάθε βιβλίου βρίσκεται στο περιεχόμενό του. Ο τρόπος ανάγνωσης είτε από την έντυπη είτε από την ηλεκτρονική μορφή αφορά την επιλογή του αναγνώστη και δεν μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενο. Όλη αυτή η κουβέντα που γίνεται για το έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει καμιά αξία για μένα. Σημασία έχει να υπάρχουν αναγνώστες που αποζητούν το καλό βιβλίο.

 

-Έρωτας: βάρος ή κινητήρια δύναμη;

Κινητήριος δύναμη αναμφισβήτητα, εάν μιλάμε για δημιουργία. Είτε γεννά ανάταση, είτε σε βυθίζει στον καημό. Γιατί και στη μια και στην άλλη περίπτωση σε τραβά με δύναμη, σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, κινητοποιεί το συναίσθημα, ζεις.