Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων δήμου Πρέβεζας Θοδωρής Βενετικίδης, πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχώρησαν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας στα δημοτικά η χρονιά θα ξεκινήσει τελικά από ό,τι φαίνεται με δύο τμήματα λιγότερα λόγω συγχωνεύσεων και μη κατατμήσεων.
“Λέμε τελικά γιατί η απόφαση της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης Ηπείρου αναφερόταν σε ένωση τμημάτων σε 2 νηπιαγωγεία και 5 δημοτικά. Ωστόσο κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονιών η ένωση τμημάτων πάρθηκε πίσω σε 5 από τα 7 σχολεία. Παρόλα αυτά έχουμε 2 δημοτικά στα οποία είναι ακόμη ενωμένα τα τμήματα. Συγκεκριμένα, στο 1ο δημοτικό Καναλακίου ενώθηκε η έκτη τάξη και έχει 25 μαθητές ενώ μέσα υπάρχει και γνωμάτευση για μαθητή με ειδικές δυσκολίες. Και στο 1ο δημοτικό σχολείο Πρέβεζα η δευτέρα τάξη έχει 23 μαθητές κι εκεί με γνωμάτευση για μαθητή με ειδικές δυσκολίες” ανέφερε ο κ. Βενετικίδης υπογραμμίζοντας πως είναι σαφές πως η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει σε ακόμα πιο αρνητικές συνθήκες με λιγότερα και πολυπληθή τμήματα.
“Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε μαζική «σφαγή» τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, 1000 τμήματα ανέφερε προχθές ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα επιφέρει ευρύτερη αναστάτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Χτυπιέται το δικαίωμα των μαθητών να έχουν ουσιαστική στήριξη από τον/την εκπαιδευτικό. Διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία αντί να βελτιώνεται, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με εμπόδια γιατί θεωρείται κόστος που πρέπει να περικοπεί. Τσακίζεται το δικαίωμα του/της εκπαιδευτικού στην εργασία και στον προγραμματισμό της ζωής του/της.
Το Υπουργείο στοιβάζει σαν «σαρδέλες» τους/τις μαθητές/τριες στις τάξεις, καταργεί παράλληλες και τμήματα ένταξης. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν λειτουργικά υπεράριθμοι/ες αφού μετά το κόψιμο των τμημάτων πολύ περισσότεροι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ακόμη και σε 2-3-4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Εκατοντάδες θα είναι και οι αναπληρωτ(ρι)ες που δε θα προσληφθούν τη φετινή σχολική χρονιά” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενετικίδης σημειώνοντας πως κυβέρνηση και Υπουργείο βρίσκονται σθεναρά απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
“Τα σχέδια τους για την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αποτελούν αιτία πολέμου! Θα συνεχίσουμε, αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μάχη. Μέχρι τώρα έχει επιτυχία αυτή η μάχη αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι να χωριστούν όλα τα τμήματα που ενώθηκαν” κατέληξε ο κ. Βενετικίδης, ενώ αμέσως μετά εκπρόσωποι από τους συγκεντρωμένους παρέδωσαν στο γραφείο του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας τα αιτήματα τα οποία είναι:
- Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων. Να αποσυρθούν οι εγκύκλιοι Κατσαρού.
- Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
- 15 μαθητές/τριες το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α – Β Δημοτικού. 2η Νηπιαγωγός σε όσα λειτουργούν με περισσότερους. 20 μαθητές/τριες το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις
- Ένα τμήμα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία
- Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις.
- Εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους/τις μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και επικαιροποίησή τους
- Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
- Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία χωρίς «κόφτες», «μαγειρέματα» και περικοπές σε μια φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.
- Να δηλωθούν όλα τα κενά όλων των ειδικοτήτων από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και έπρεπε ήδη να καλυφθούν όλα στην Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών/τριών.
- Να καλυφθούν όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες χωρίς κανένα «κόφτη».