Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 11:29

Εγκρίθηκε η οριστική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για τη Δημιουργική Επανάχρηση του κτιρίου Βασιλά στην Πάργα

Την έγκριση της οριστικής αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης για τη Δημιουργική Επανάχρηση του κτηρίου Βασιλά στον Δήμο Πάργας, χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως αναφέρει η απόφαση με την επανάχρηση του κτιρίου θα διασωθούν και θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του μνημείου και θα αναδειχθεί ο χαρακτηρισμένος ιστορικός τόπος της Πάργας.

Η μελέτη εγκρίθηκε με τους παρακάτω όρους:

1.Στην τοξοστοιχία του ισογείου τα κουφώματα να τοποθετηθούν στο μέσον της τοιχοποιίας ώστε να διακρίνεται η αρχιτεκτονική χάραξη των τόξων.

2.Ο ανελκυστήρας να τοποθετηθεί στην ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση από την τοιχοποιία ώστε να μην δημιουργείται μεγάλο κενό και στην όμορη αποθήκη να εγκατασταθεί το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα, σύμφωνα με τις μηχανολογικές ανάγκες και να εξεταστεί κατά το δυνατό ο περιορισμός του εμβαδού του ώστε να δοθεί χώρος στο διάδρομο των όμορων WC.

3.Στην έξοδο κινδύνου του ισογείου να διαμορφωθούν δύο βαθμίδες ανόδου από το εσωτερικό προς τον ακάλυπτο αύλειο χώρο λόγω της υψομετρικής διαφοράς (+0.00/ +0.25) διότι η νέα διαμόρφωση του εξωτερικού δαπέδου δημιουργεί πρόβλημα στην απορροή των ομβρίων. (ΤΟΜΗ Α-Α)

4.Στον ανελκυστήρα, να διαμορφωθεί έξοδος/είσοδος προς το εσωτερικό του κτηρίου στις στάθμες του 1 ου, 2ου και 3ου ορόφου.

5.Στην τομή ΒΒ να σχεδιαστεί το φρεάτιο του ανελκυστήρα και σε όλες τις τομές η ενίσχυση της θεμελίωσης σύμφωνα με τη στατική μελέτη.

6.Να σχεδιαστούν στα ανοίγματα των όψεων τα ξύλινα πατζούρια σύμφωνα με τα υφιστάμενα.

7.Στην όψη Α4 της πρότασης, να συμπληρωθεί σε τομή το διώροφο κτήριο ή η πλάγια όψη προς την οδό, σύμφωνα με το σχέδιο Α13 της αποτύπωσης.

8.Πριν την καθαίρεση όλων των υφιστάμενων ξύλινων φερόντων δοκών των πατωμάτων σε όλους τους ορόφους, να πραγματοποιηθεί ο έλεγχός τους και επισκευή τους in situ.

9. Να υποβληθεί στατική μελέτη του ανελκυστήρα.

10. Να υποβληθούν κατασκευαστικές λεπτομέρειες, π.χ. κουφωμάτων, αγκυρώσεις των ξύλινων δοκών των πατωμάτων, στέγης, διαζώματος στη στέψη της τοιχοποιίας, μεταλλικού φέροντος οργανισμού ανελκυστήρα κ.λ.π.

11.Να επικαιροποιηθεί η στατική μελέτη ώστε να εξασφαλίζει τη στάθμη αντισεισμικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, για τη χρήση του κτηρίου.

12. Να υποβληθεί Η/Μ μελέτη.

13.Όλα τα παραπάνω να ληφθούν υπόψη στις μελέτες εφαρμογής.

Να θυμίσουμε πως στόχος του δήμου Πάργας είναι να γίνει πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να είναι λειτουργικό και να χρησιμοποιηθεί από τους Δημότες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως ένας πολυδύναμος χώρος πολιτισμού.

"Μετά από άστοχες μελέτες δεκαετιών οι οποίες δεν κατόρθωναν να λάβουν την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο έφτασε σήμερα να είναι σε μια πολύ άσχημη κατάσταση και να κινδυνεύει με κατάρρευση. Με την απόφαση αυτή λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει ταλανίσει το ιστορικό κτίριο που διέθεσε με την διαθήκη του στον Δήμο ο μεγάλος ευεργέτης Β.Ε. Βασιλάς. Μετά την απαραίτητη αυτή έγκριση ξεκινά το συντομότερο δυνατό η διαδικασία δημοπράτησης του έργου για την ολοκλήρωση της κατασκευής και την απόδοση στην κοινωνία ενός χώρου πολιτισμού" αναφέρει ο δήμος Πάργας σε ανακοίνωσή του.