Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 13:48

Ημερίδα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση των γυναικών πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα

Ημερίδα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για τόσο ευαίσθητο και πάντα επίκαιρο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής στην Πρέβεζα οι ενεργοί δημότες Πρέβεζας μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Πρέβεζα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ”Πρέβεζα”, το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Θωμά Πρέβεζας και το Δίκτυο Νέων Ηπείρου.

IMG 6751

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και όπως τόνισε η συντονίστρια της εκδήλωσης και μέλος των Ενεργών Πολιτών κα Χριστίνα Κριτσιμά, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί στις μέρες μας ένα κοινωνικό φαινόμενο που αν και δεν φαίνεται να έχει λάβει στην Ελλάδα τις διαστάσεις που τη χαρακτηρίζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει ανησυχητικά φαινόμενα με θύματα κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 80 με 90% των θυμάτων κακοποίησης, αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Παράλληλα εκτιμάται ότι υπάρχει και μεγάλο ποσοστό αθέατης ενδοοικογενειακής βίας, η οποία δεν καταγγέλλεται ποτέ.

IMG 6745

“Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας ειδικά όταν είναι παρατεταμένη και δεν καταγγέλλεται έχει ολέθριες επιπτώσεις για τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία των μελών της οικογένειας” τόνισε η κα Κριτσιμά, η οποία παρουσίασε στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών μέσα από τις εκθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία τα καταγγελλόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία 10 χρόνια πενταπλασιάστηκαν.

IMG 6784

Ακολούθησαν εισηγήσεις από την κα Αντωνία Παπαμιχαήλ (Ψυχολόγος - Επιμελήτρια ανηλίκων της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Πρέβεζας) με θέμα: "Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο!", την κα Βασιλική Κατωπόδη (Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια) με θεμα: "Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των κακοποιημένων γυναικών.", την κα Αικατερίνη Μπαλατσούκα - Κωτσιαρίνη (Κοινωνική Λειτουργό - Συντονίστρια Κέντρου Κοινότητας Δ. Ζηρού) με θέμα: "Κοινωνικές διαστάσεις της κακοποίησης.", τον κ. Θωμά Γεωργίου (Δικηγόρος - Πρόεδρος Δικηγορικού Συλ. Πρέβεζας) με θέμα: "Η νομική πλευρά της κακοποίησης." και τον κ. Ιωάννη Καρρά, Αστυνόμο Α’ και Υποδιοικητή του Α.Τ. Πρέβεζας, με θέμα τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στις κακοποιημένες γυναίκες – θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Στην έναρξη της ημερίδας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα ΤΕΜΠΗ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Θωμά Μαρία Αβραμίδου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημήτρης Κατηνιώτης. Επίσης έγινε απαγγελία ποιημάτων από την κα Ρούλα Γαλάνη, ενώ προβλήθηκαν και βίντεο με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση των γυναικών.