Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 18:16

«Βιοποικιλότητα ή σκύβαλα;» - Διαδραστική εγκατάσταση για την ανάγκη προστασίας του σημαντικού οικοσυστήματος του Αμβρακικού

Ένα ξεχωριστό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του σημαντικού οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου στέλνει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου και η εικαστικός Πέλα Καλογήρου μέσα από τη διαδραστική κατασκευή που εγκαταστάθηκε στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης στην Πρέβεζα.

Μέσα από το έργο με τίτλο «Βιοποικιλότητα ή σκύβαλα;» η κα Καλογήρου επιδιώκει να τονίσει την αντίθεση που συναντά κανείς στον ίδιο χώρο -από τη μια η ομορφιά της φύσης και της πλούσιας βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και από την άλλη τα απορρίμματα που υποβαθμίζουν την οικολογική του αξία- θέλοντας να προβληματίσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους φορείς αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά.

IMG 6798

Η εγκατάσταση εγκαινιάστηκε συμβολικά τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, που ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γης και σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Στράτος Φλούδας από την Μονάδα Διαχείρισης Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου υπογράμμισε πως το μήνυμα της διαδραστικής εγκατάστασης είναι πολύ σημαντικό γιατί από τη μια πλευρά η βιοποικιλότητα και ο πλούτος της περιοχής είναι τεράστιος, ωστόσο το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι εμφανές και αναμφίβολα προβληματίζει τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

“Εμείς ως ΟΦΥΠΕΚΑ προσπαθούμε μέσω της ισχυροποίησης της νομοθεσίας να έχουμε κι εμείς στα χέρια μας κάποια εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της περιοχής. Η συγκεκριμένη διαδραστική εγκατάσταση μας βοηθά γιατί έτσι μπορούμε να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής και η ευαισθητοποίηση/ενημέρωση είναι από τις κύριες δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και από ό,τι βλέπουμε είναι και πολύ σημαντική. Η νέα γενιά πρέπει να μάθει και τα προβλήματα και τη διαχείρισή τους έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον” ανέφερε ο κ.Φλούδας σημειώνοντας πως ήδη έχουν αποσταλεί προσκλήσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ηπείρου για να επισκεφθούν οι μαθητές τη Μονάδα Διαχείρισης και τη συγκεκριμένη εγκατάσταση που θα παραμείνει στο σημείο μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.

“Η εγκατάσταση είναι ένα νταλιάνι που γεμίζει σταδιακά σκουπίδια και όχι ψάρια και αυτή είναι η κατάσταση -έτσι νομίζω- που έχουμε περιέλθει και μας πνίγουν τα σκουπίδια μας. Η διάδραση, γιατί είναι διαδραστική εικαστική εγκατάσταση, έγκειται στη συμμετοχή κυρίως ομάδων που θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις δράσεις που κάνουν αυτή την εποχή με τους καθαρισμούς των ακτών, φέρνοντας και εναποθέτοντας μέσα στο νταλιάνι μου τα σκουπίδια τους και την ίδια στιγμή να περιηγηθούν στον εξαιρετικό χώρο διαδραστικής ενημέρωσης με την καθοδήγηση των επιστημόνων που βρίσκονται εδώ. Να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής μας που είναι πολύ σημαντική, την ορνιθοπανίδα , την ιχθυοπανίδα, τη χλωρίδα και τη γεωμορφολογία αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος που μας περιβάλλει και να κατανοήσουν τους κινδύνους από τη ρύπανση”ανέφερε η κα Καλογήρου σημειώνοντας πως αν επέλεγε να δώσει μια συνοπτική απάντηση στον ερωτηματικό τίτλο της εγκατάστασής, θα διάλεγε την έκφραση της Ινδής ακτιβίστριας για το περιβάλλον Βαντάνα Σίβα, η οποία συνοψίζεται στο εξής, “το ιδεώδες της απεριόριστης ανάπτυξης οδηγεί σε απεριόριστες παραβιάσεις των δικαιωμάτων της γης και της φύσης και αυτό συνιστά οικοκτονία”.

Poster 1

Κλείνοντας η κα Καλογήρου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό τόνισε πως το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση σε αυτό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Να σημειώσουμε πως η διαδραστική εγκατάσταση θα παραμείνει μέρι και τις 5 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ. 26820 25330

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη τύπου:

Πολυμέσα