Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 12:50

Χωρίς προσεισμικό έλεγχο τα σχολικά κτίρια των Δήμων του Ν. Πρέβεζας

Το ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου των σχολικών μονάδων είχε απασχολήσει έντονα τον προεκλογικό διάλογο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς για τα σχολικά κτίρια είναι οι Δήμοι.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια των Δήμων του Ν. Πρέβεζας.

Στην εποχή του... επιτελικού κράτους και παρά το γεγονός ότι με το άρθρο 265 του νόμου 5037/23, προβλεπόταν πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων από το Τ.Ε.Ε. κάτω από τη εποπτεία του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και παρά το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου 2023 η σχετική ΚΥΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στις 8/11/2023 υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, όπου οι μηχανικοί θα μπορούν να εγγραφούν για να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Ακολούθως οι Δήμοι θα πρέπει να ανεβάσουν τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΣΠ, όπου και θα υπάρχει η σχετική απογραφή.

Αντιλαμβάνεται κάποιος πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, ωστόσο απολύτως απαραίτητη.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ (πηγή: esos.gr), το 65% των σχολείων έχουν κτιστεί πριν το 1985,ενώ το 23% πριν από το 1960!

Ο τελευταίος έλεγχος των σχολείων είχε γίνει μετά από τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα το 1999 και αφορούσε 9.000 από τα 18000 περίπου σχολεία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι τα μισά περίπου σχολεία της χώρας –τα περισσότερα εκ των οποίων εχόυν κτιστεί μεταξύ 1965 – 1980 δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ!