Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 11:25

Προβληματισμός για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από την Έκθεση της ΕΘΑΑΕ – Μείωση των επιτυχόντων φοιτητών κατά 22,13%

Η Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2022 της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσιάζει το σύνολο της ετήσιας δραστηριότητας της Αρχής (δείτε τη ολόκληρη ΕΔΩ). Περιλαμβάνει στοιχεία για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, τα οποία προβληματίζουν.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μεταβολή του αριθμού των επιτυχόντων στα ελληνικά ΑΕΙ μεταξύ των ετών 2021 και 2022. Ειδικότερα υπάρχει ποσοστό μείωσης 22,13%, που μεταφράζεται σε 2.657 επιτυχόντες το 2022 (το 2021 ήταν 3.412).

Στον αντίποδα ιδιαίτερα καλή είναι η επίδοση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον ερευνητικό τομέα. Εξετάζοντας την απήχηση της έρευνας,που αναφέρεται στο μέσο πλήθος αναφορών (citations) ανά μέλος ΔΕΠ κατά την τελευταία πενταετία, παρατηρεί κανείς ότι τα ιδρύματα με την καλύτερη επίδοση είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (1052 αναφορές ανά μέλος ΔΕΠ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (924), το Πολυτεχνείο Κρήτης (701), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (692) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (618).

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε σύγκριση με άλλα περιφερειακά παρουσιάζει επίσης μικρή διασπορά τμημάτων στις πόλεις της Ηπείρου.

Αναφορικά με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Πρέβεζα, στη σχετική λίστα η Έκθεση το εμφανίζει ως μη πιστοποιημένο και υπό πιστοποίηση.