Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 10:40

Αναστάτωση επικρατεί πανελλαδικά για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη – Τι ισχύει για το Ν. Πρέβεζας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει “στα σκαριά” μέσα στο 2024 νομοσχέδιο αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη, που περιλαμβάνει καταργήσεις και υποβαθμίσεις Πρωτοδικείων και ήδη υπάρχουν σε πολλούς Νομούς αντιδράσεις, που έχουν εκφραστεί με τη μορφή Ερωτήσεων και στη Βουλή.

Υπάρχει η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει έναν “Καλλικράτη” στη Δικαιοσύνη, τακτική που γενικότερα ακολουθεί σε αρκετούς τομείς.

Υπήρχε στην περίπτωση του Ν. Πρέβεζας εν παραδείγματι, το ακραίο σενάριο της μεταφοράς του Πρωτοδικείου της Πρέβεζας στα Ιωάννινα. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως άνηκε στην “προσφιλή” τακτική της Κυβέρνησης να κάνει μαξιμαλιστικές “διαρροές”, για να έρχεται εκ των υστέρων και να εμφανίζεται πως ικανοποιεί τα κοινωνικά αιτήματα.

Το σενάριο λοιπόν αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα τα τα όσα είπε στο atpreveza.gr ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας Θωμάς Γεωργίου. “Στην Πρέβεζα το Ειρηνοδικείο καταργείται και συγχωνεύεται με το Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Το Πρωτοδικείο δεν υποβαθμίζεται και η έδρα του θα παραμείνει στην Πρέβεζα. Στην Ήπειρο το Ειρηνοδικείο Κόνιτσας θα καταργηθεί και θα παραμείνει ως περιφερειακό Πρωτοδικείο των Ιωαννίνων. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχω”.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να ξεκαθαρίσει τη θέση του και συνεχώς αναφέρει:

“Το Υπουργείο, και συνολικά η Κυβέρνηση, αφού επεξεργαστεί και μελετήσει όλα τα δεδομένα και τις προτάσεις που έχει στη διάθεσή του, θα καταθέσει συνολικό πλαίσιο προς όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης και την ελληνική κοινωνία. Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αιφνιδιάσει με επιλογές του και ότι θα καταθέσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο του Νέου Δικαστικού Χάρτη προς δημιουργική διαβούλευση διότι πάνω απ’ όλα πιστεύει σε μια μεγάλη αλλά και συναινετική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη”.