Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 11:33

Περιβαλλοντική ρύπανση και οσμές στο ρέμα Καρυδά – Εν εξελίξει έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι (pics)

Σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής μόλυνσης της Πρέβεζας μέσω του ρέματος Καρυδά, καταγράφηκε αυτές τις ημέρες έπειτα από αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας.

Έχει προκληθεί ρύπανση, κάτι που φάνηκε και στα δείγματα των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΠ, ενώ υπάρχουν και οσμές, ιδιαίτερα στο σημείο όπου ο Καρυδάς “συναντά” την οδό Αλαμάνας. Για το συμβάν είναι ενήμερος και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και είναι εν εξελίξει έρευνα για να διαπιστωθεί αν η ρύπανση προέρχεται από κάποια ή κάποιες από τις εταιρείες που βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας ή προκαλείται από κάποιον άλλο παράγοντα.

Η ρύπανση στο ρέμα Καρυδά έχει απασχολήσει το ρεπορτάζ του atpreveza.gr και στο παρελθόν (δείτε ΕΔΩ). Η ρύπανση έχει περιοδικά χαρακτηριστικά (συμβαίνει δηλαδή μία ή δύο φορές μέσα στο χρόνο), ενώ τα νερά δείχνουν να λιμνάζουν σε κάποια σημεία.

86b0a4b1 9747 447a 8149 f8ccd47c1930

Ήδη έχει ειδοποιηθεί η ΕΤΒΑ (Επιχειρηματικά και Βιομηχανικά Πάρκα Α.Ε.), η εταιρεία που διαχειρίζεται τη ΒΙ.ΠΕ. για το ζήτημα, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως από παλαιότερο περιστατικό ρύπανσης υπάρχει ήδη η παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Η περίπτωση διαχείρισης του ρέματος Καρυδά είναι ένα θέμα που έρχεται από παλιά και εξαιρετικά σύνθετο.

Όταν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. το 2006, μέρος της απόφασης είχε εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2008, λόγω της διαχείρισης των ομβρίων. Το 2013 έγινε η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής Πρέβεζας σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ. 4 του Ν. 3982/2011, αλλά από τότε μέχρι και σήμερα ορισμένα έργα ομβρίων-αποχέτευσης που θα έπρεπε να έχουν γίνει στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ. δεν έχουν ολοκληρωθεί.

8593a33e 2de5 4d20 83b0 55b1ec5a3446

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την περαιτέρω επιβάρυνση του Καρυδά, λόγω της υλοποίησης του έργου της νέας εισόδου της πόλης της Πρέβεζας κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Μία από τις ενδεδειγμένες περιβαλλοντικά λύσεις, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, στο σημείο που έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί η ΒΙ.ΠΕ., είναι να αποτελέσει η ΒΙ.ΠΕ. ένα κλειστό σύστημα ομβρίων, ώστε να μην επιβαρύνεται ο Καρυδάς και να αποκλειστεί το όποιο ενδεχόμενο υπάρχει η ρύπανση να προέρχεται από μία ή περισσότερες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για να βρεθούν οι υπαίτιοι.