Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 10:45

Υπό όρους η ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος - Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά να τηρηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην ανέγερση δημόσιων μνημείων και να ζητηθεί η γνώμη του εικαστικού επιμελητηρίου

Την ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος δυτικά του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών ενέκρινε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας βάζοντας συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν από τη δημοτική αρχή πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ανθή Αγγέλη, γίνεται ξεκάθαρο πως ο δήμος δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και το αν θα ανεγερθεί τελικά το μνημείο θα εξαρτηθεί από το αν θα ανευρεθούν ή όχι αρχαιολογικά κατάλοιπα, αφού διερευνηθεί ανασκαφικά ο χώρος. Παράλληλα η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά να τηρηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην ανέγερση δημόσιων μνημείων και να ζητηθεί η γνώμη του εικαστικού επιμελητηρίου

Πιο συγκεκριμένα η ανέγερση του Μνημείου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους εξής όρους:

1. Να διερευνηθεί ανασκαφικά ο χώρος για την ύπαρξη ή μη προτειχίσματος του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα με επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η δαπάνη της οποίας θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του έργου. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιολογικών καταλοίπων να καθαιρεθεί η υφιστάμενη σκυροδετημένη βάση και το μνημείο να χωροθετηθεί σε νέα θέση.

2. Να τηρηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην ανέγερση δημόσιων μνημείων και να ζητηθεί η γνώμη του εικαστικού επιμελητηρίου.

3. Σε περίπτωση που το εν λόγω μνημείο ανεγερθεί τελικά στον χώρο δυτικά του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών να μειωθεί το συνολικό ύψος του μνημείου κατά 20 με 40 εκ.

4. Για οποιαδήποτε αλλαγή στην υποβληθείσα τεχνική έκθεση, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη επέμβαση ή κατασκευή στον εν θέματι χώρο, απαιτείται νέα άδεια από την Υπηρεσία, στην οποία πρέπει να κατατεθεί πλήρης φάκελος.