Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 11:48

“Κουτσουρεμένος” ο Νομός Πρέβεζας στο νέο δικαστικό χάρτη – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου

Σε δημόσια διαβούλευση έχει θέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», που αποτελεί ουσιαστικά το νέο δικαστικό χάρτη (δείτε ΕΔΩ παλαιότερο ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό υπήρχε η λογική της ενοποίησης των διοικητικών περιφερειών με τις γεωγραφικές περιφερειακές ενότητες, στο Σχέδιο Νόμου ο Νομός Πρέβεζας εμφανίζεται “κουτσουρεμένος”, καθώς οι δημοτικές ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού, εμπίπτουν στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άρτας, όπως δηλαδή είναι μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα το Σχέδιο Νόμου αναφέρει για το Νομό Πρέβεζας:

 

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23)”.