Ο κ. Δαρδαμάνης στην έναρξη της συνεδρίασης υπογράμμισε πως ο δήμος Πρέβεζας και η ΔΕΥΑΠ, παρότι είναι αναρμόδιοι φορείς ως προς τα θέματα διοίκησης και λειτουργίας του Συνδέσμου Ύδρευσης, έλαβαν έγγραφη σύσταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Λευκάδας με την οποία τους συστήνει να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης με βάση τη σχετική ΚΥΑ 52120/84 και να παρέχουν στο νησί της Λευκάδας την ποσότητα των 22.275 κυβικών μέτρων που ορίζει.
“Από το περιεχόμενο της έγγραφης σύστασης λάβαμε γνώση ότι έχει υποβληθεί αναφορά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκάδας χωρίς να αναφέρεται κατά ποιους στρέφεται αυτή και για ποια αδικήματα. Εξ αυτού του λόγου και μέχρι να κινηθεί η εν λόγω μηνυτήρια αναφορά, θεωρώ ότι οποιαδήποτε λεπτομερειακή αναφορά στο θέμα αυτό δύναται να αποδυναμώσει την θέση μας.
Παρακολουθούμε από την πλευρά μας την εξέλιξη της υπόθεσης, θα κάνουμε ασφαλώς και εμείς κάποιες ενέργειες που θεωρούμε ορθές για την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του δήμου μας.
Όμως θεωρώ ότι οι αντιπαλότητες για ένα τόσο σημαντικό αγαθό όπως το νερό δεν χωρούν υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά κάθε δήμος ΔΕΥΑ ή ανάλογος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων θα πρέπει να φροντίσει ή να έχει φροντίσει για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών απρόσκοπτης υδροδότησης ή έστω υδροδότησης με τις λιγότερο δυσμενείς συνέπειες.
Σίγουρα η ανάπτυξη ενός τόπου πρέπει να είναι λελογισμένη και επαρκώς σχεδιασμένη χωρίς να αφαιρεί το κοινωνικό αγαθό του νερού, από τους πολίτες για τις καθημερινές βασικές τους ανάγκες που αδιαμφισβήτητα υπερισχύουν” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δαρδαμάνης αφήνοντας σαφείς αιχμές προς Λευκάδα και στη συνέχεια τόνισε πως αυτές τις μέρες οι διαθέσιμες ποσότητες νερού που φτάνουν στη δεξαμενή της Πρέβεζας και δευτερευόντως σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας είναι οριακές και θέτουν το σύστημα υδρεύσεως σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ πρόσθεσε ακόμη ότι συγκεκριμένες περιοχές έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα όπως η Άνω Ράχη,η Βρυσούλα, η Καμαρίνα, η Κρυοπηγή και το Χειμαδιό όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις, ενώ όπως είπε εξετάζεται η πιθανότητα να γίνει αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τις αρδεύσεις των καλλιεργειών. Τέλος για το θέμα του πόσιμου νερού σε Καστροσυκιά και Βράχο, τόνισε ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες, με τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας και σημείωσε ότι νέα δειγματοληψία θα γίνει την Δευτέρα.
Τη στήριξη της παράταξής του στις ενέργειες του δήμου Πρέβεζας απέναντι στις αιτιάσεις από την πλευρά της Λευκάδας εξέφρασε ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας λέγοντας: «Είμαστε δίπλα σας να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο την μη απαξίωση του Δήμου Πρέβεζας, γιατί δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ‘κλέφτες νερού’ και δεν μπορεί να μας διαβάλλει καμία Δημοτική Αρχή. Με δεδομένο ότι εμπιστευόμαστε πλήρως αυτό που δηλώσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη φορά, ότι δεν στέκουν αυτά που λέει η Διοίκηση του Δήμου Λευκάδας. Να ξέρετε ότι μας έχετε συμμάχους, στο να προχωρήσουμε ακόμη και σε ένδικα μέσα για συκοφαντική δυσφήμιση του Δήμου Πρέβεζας. Το κύρος του δήμου Πρέβεζας πρέπει να είναι αρκετά ψηλά και δεν μπορεί να το διαβάλλει καμία αντιδήμαρχος και κανένας δήμαρχος Λευκάδας» και απηύθυνε ερωτήματα προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης αν η μειωμένη ποσότητα νερού οφείλεται σε βλάβη ή σε κάποιο άλλο πρόβλημα.
Όπως τόνισε ο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Πρέβεζας, Φιλιππιάδας κλπ Γιώργος Σαριάνογλου, το σοβαρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που υπάρχει στις πηγές Αγίου Γεωργίου είναι ότι λόγω της μεγάλης λειψυδρίας η πηγή παρουσιάζει κάποια “σκαμπανεβάσματα” ως προς την ποσότητα που παρέχει στη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να εισέρχεται αέρας στον αγωγό και να χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν. “Έτσι χρειάζονται εξαερώσεις και χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει το νερό στο δίκτυο και στις δεξαμενές της Πρέβεζας και της Λευκάδας. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις αλλά χρειάζονται κάποιες ειδικές άδειες και πιστεύω θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτό” ανέφερε ο κ. Σαριάνογλου ενώ ο δήμαρχος Πρέβεζας πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή το μόνο μπορεί να γίνει είναι η μεταφορά νερού από μια δευτερεύουσα δεξαμενή πηγής μέσα στον αγωγό.
“Θα γίνει μια προσπάθεια τώρα αλλά αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα είτε λέγεται κλιματική κρίση είτε ανομβρία...Νομίζω ότι προβλήματα θα λυθούν με τον καινούριο αγωγό γι αυτό και γίνεται ο καινούργιος αγωγός και ήδη η ΤΕΡΝΑ αποτυπώνει όλη την περιοχή και ο καινούργιος αγωγός με τις επεμβάσεις που θα γίνουν στην πηγή θα φέρνει το νερό που απαιτείται. Μακάρι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται όμως έχουμε δύο Καλοκαίρια μπροστά στα οποία να διαχειριστούμε τον παλιό αγωγό είτε με τα σπασίματα, είτε με τη μειωμένη ποσότητα..πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πρέπει οπωσδήποτε κι αυτοί να βρουν σωστό τρόπο λειτουργίας από το Άκτιο και μετά” ανέφερε ο δήμαρχος ενώ η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ειρήνη Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει έλεγχος στην υδροδότηση των πισίνων της Πρέβεζας και της Λευκάδας πριν να γίνει να παρατήρηση στον κάθε αγρότη.
Κλείνοντας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κύρλας σημείωσε πως η λελογισμένη χρήση από την πλευρά των καταναλωτών αποτελεί μόνο τη μία πτυχή της λύσης του προβλήματος: “Αυτό το πρόβλημα έχει κι άλλες πτυχές τις οποίες είναι καλό να αναφέρουμε, όπως ας πούμε η λελογισμένη χρήση του πόσιμου ύδατος από την πλευρά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ή μεγάλων επιχειρήσεων. Να υπάρχει μια λελογισμένη χρήση και να αναληφθεί και μια ευθύνη από την πλευρά της πολιτείας σε επίπεδο τοπικής διοίκησης μέχρι και κεντρικού κράτους για τη διαχείριση των υποδομών, για τη διαχείριση του δικτύου, το πώς αυτό το δίκτυο έχει ανανεωθεί, τι χρηματοδότηση έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ώστε αυτό το δίκτυο να ανανεωθεί για να μην υπάρχουν διαρροές και απώλειες ώστε να μη φτάνουμε σε αυτή την κατάσταση. Γιατί όλα αυτά τα χρήματα που βλέπουμε οδηγούνται σε συγκεκριμένους κλάδους όπως ας πούμε ψηφιοποίηση, πράσινη μετάβαση κλπ και όχι σε τέτοια ζητήματα ζωτικής σημασίας όπως η ανανέωση του δικτύου κλπ δεν υπάρχει; Επίσης μια άλλη πτυχή είναι το πώς ουσιαστικά δίνουμε λύσεις ή αν προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις επικοινωνιακά. Και το λέω αυτό για την πρόσφατη ανακοίνωση για την κατασκευή του νέου αγωγού από τον Άγιο Γεώργιο ο οποίος ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι θα γίνει με το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων ενώ πριν από κανά δυο συνεδριάσεις είχαμε ακούσει εδώ από εργολάβο της Πρέβεζας ότι το ταμείο των δημοσίων επενδύσεων δεν έχει χρήματα. Οπότε τίθεται εύλογα η απορία αν αυτό ήταν επικοινωνιακό ή αν πραγματικά θα γίνει ο αγωγός. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να βάλουμε επί τάπητος, να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή την αντιπαράθεση που πυροδοτείται ανάμεσα στην Πρέβεζα και τη Λευκάδα”.