Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 10:42

Θετικά τα νέα από την Κομισιόν για τη σύνδεση Ηπείρου – Θεσσαλίας μέσω του Ε65

Με θετικά μηνύματα για ένα αναπτυξιακό έργο για Ήπειρο και Θεσσαλία επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, όπου παρέστη στην Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο κ. Αγοραστός συναντήθηκε με την πρώην επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. και νυν ευρωβουλευτή κ. Κορίνα Κρέτσου, για το θέμα του οδικού άξονα Ε-65 και συγκεκριμένα του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου από Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό. Η κα Κρέτσου ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες και έχει καταθέσει τις παρατηρήσεις της στην ελληνική πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι θετική για τη χρηματοδότηση του έργου και εναπόκειται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την έγκριση ένταξης του σπουδαίου έργου. Η κατασκευή του βόρειου τμήματος θα ολοκληρώσει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο σύνολο του και θα τον καταστήσει ένα πλήρη οδικό άξονα με αρχή, μέση και τέλος. Το τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία Οδός έχει μήκος περίπου 65χλμ, έχει στο σύνολο του περιβαλλοντική αδειοδότηση, η κατασκευαστική διάρκεια εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 3 χρόνια και θα διαθέτει όπως και όλος ο Ε65, δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο οδικό άξονα  με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η ολοκλήρωση του συνόλου του  Ε65, θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει την σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπελασιμότητα προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, δίδοντας έτσι την δυνατότητα ενίσχυσης του τουρισμού και της εμπορευματικής διακίνησης σε μια περιοχή με δυνατότητες περαιτέρω οικονομικής μεγέθυνσης. Παράλληλα θα συμβάλει στην μείωση του ποσοστού ανεργίας και στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Η ολοκλήρωσή του Ε65 θα επιφέρει  ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική καθώς θα  συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη – με το λιμάνι του Βόλου.