Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 10:05

Διαφωνεί με τη σύσταση ένστολου σώματος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

*Αναδημοσίευση από το ρεπορτάζ της Γεωργίας Χαλάτση στην εφημερίδα "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"

Σε έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, λίγο πριν την Σύνοδο των αρμοδίων αντιπρυτάνεων για τα οικονομικά και πριν την προγραμματισμένη που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή, θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο για την προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το οποίος παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεδιάσκεψη με τις πρυτανικές αρχές.

Από την πλευρά του υπουργείου προτάθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων με τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας, όπως με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, την ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά των πρυτάνεων υπήρξαν διάφορες τοποθετήσεις, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο, ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει διαφωνίες κυρίως ως προς την παρουσία ένστολων υπό τον έλεγχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν και οι αποφάσεις τόσο του πρυτανικού συμβουλίου, όσο και της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τις οποίες μετέφερε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ιδρύματος αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, ωστόσο, διαφωνούν με τη δημιουργία ένστολου σώματος.

«Δε συντρέχει λόγος να δημιουργήσουμε ένταση εκεί που δεν υπάρχει», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης, και σε περιφερειακά πανεπιστήμια όπως των Ιωαννίνων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα φθορών και βανδαλισμών, που έχουν συμβεί στο παρελθόν. «Γι’ αυτό ζητήσαμε ενίσχυση της φύλαξης με δική μας ευθύνη και αναμένουμε την τελική πρόταση», σημείωσε, με τις πρυτανικές αρχές να θεωρούν απαραίτητη τη χρήση κάρτας πρόσβασης σε χώρους εργαστηριακούς και σε γραφεία όπου υπάρχουν τα αρχεία της διοίκησης.

Τέλος, σε ότι αφορά την αυστηροποίηση του πειθαρχικού και ποινικού πλαισίου, το πανεπιστήμιο θεωρεί ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επαρκές, επαναλαμβάνοντας και αντίστοιχη θέση της Συνόδου. «Θεωρούμε πως ό,τι ισχύει για όλους πολίτες, πρέπει να ισχύει και εντός των πανεπιστημίων, για φοιτητές και καθηγητές», εξήγησε ο κ. Αλμπάνης.

Με αυτές τις θέσεις, θα προσέλθει στην Σύνοδο το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στη συνεδρίαση θα παρέμβουν η ΠΟΣΔΕΠ, οι σύλλογοι διοικητικού προσωπικού και φοιτητικοί σύλλογοι, για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στις ΔΕΚΟ η έκτακτη χρηματοδότηση


Ανάσα θα δώσει στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η έκτακτη χρηματοδότηση με 784.000 ευρώ περίπου, στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία.

Όπως σημείωσε ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την κάλυψη των οφειλών σε ΔΕΗ και ΔΕΥΑ.