Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 16:46

Λαϊκή Συσπείρωση Π. Ηπείρου: "Ο λαός της Ηπείρου δεν έχει τίποτα να κερδίσει ούτε άμεσα αλλά ούτε έμμεσα από τον αγωγό EastMed"

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Ηπείρου:

Ο αγωγός «Εast Μed» είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου transit. Αυτό σημαίνει ότι φέρνει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο για να φτάσει μέσω Κρήτης-Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας-Ηπείρου (Θεσπρωτία) στην Ιταλία χωρίς να προβλέπεται σύνδεση στα -ούτως ή άλλως ανύπαρκτα- δίκτυα φυσικού αερίου της Ελλάδας. Ο λαός της Ηπείρου δεν έχει τίποτα να κερδίσει ούτε άμεσα αλλά ούτε έμμεσα από τον αγωγό.

1.Ούτε άμεσα διότι δεν προβλέπεται κατασκευαστικά διανομή αερίου στις περιοχές διέλευσης του αγωγού αλλά ακόμη και εάν αυτό στο μέλλον κατασκευαστικά προστεθεί, το αέριο δεν θα διανέμεται δωρεάν ή φθηνότερα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού αλλά με τιμές αγοράς. Μ' αυτές, δηλαδή, τις τιμές που καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κι αφήνουν λαϊκά σπίτια, σχολεία, κοινωνικές δομές στην «κατάψυξη», για να ζεσταίνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο της ίδιας αυτής αγοράς, λειτουργούν μηχανισμοί όπως το χρηματιστήριο Ενέργειας και το φυσικό αέριο αναγορεύεται σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, απογειώνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Ούτε βέβαια έμμεσα μέσω της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ευρωνατοϊκών σχεδιασμών σε ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα. Ίσα ίσα αυτή η περαιτέρω εμπλοκή στους ανταγωνισμούς υπηρετεί τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων, συνιστά εργαλείο των ΗΠΑ και της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τις αντιθέσεις της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης, πολύ περισσότερο που ο αγωγός προωθείται χωρίς να έχουν οριοθετηθεί οι ΑΟΖ στην περιοχή και επιπλέον μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη αντιποίνων.

Κι ενώ τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, η ελληνική αστική τάξη συμπλέει με την αμερικάνικη, όταν πρόκειται για τις αντιθέσεις με την τουρκική αστική τάξη, τότε είναι «ο καθένας μόνος του»! Το είπαν άλλωστε οι ΗΠΑ όταν την πρώτη φορά απέσυραν την στήριξή τους και σταμάτησε η κατασκευή του East Med, ότι θα αποτελέσει «εστία εντάσεων στην περιοχή» και φυσικά αλληθώριζαν τότε προς την Τουρκία. Σε εκείνη τη φάση των ανταγωνισμών οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τις απειλές της Τουρκίας -οι οποίες και δεν έχουν αλλάξει- για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο προς όφελος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σήμερα οι πιέσεις ασκούνται για πιο ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής.

Αυτή η εμπλοκή της χώρας μας, οι ενεργειακές συμφωνίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου -αυτό που πανηγυρίζει η κυβέρνηση - η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό και οι αμερικανικές βάσεις, που μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου, στρέφονται κατά άλλων λαών, βάζουν τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Η δημιουργία αυτού του αγωγού είναι απτό παράδειγμα, για την σημασία της ανάπτυξης της λαϊκής πάλης για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παίρνοντας υπόψη ότι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ριζικές αλλαγές, οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, διεθνείς σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους των λαών και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου είναι δεδομένο ότι το περιβαλλοντικό κόστος από την κατασκευή και εγκατάσταση του αγωγού δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος για την περιοχή στην οποία περνά χωρίς να συνδέεται.

Αυτή την πραγματικότητα προσπαθούσε να κρύψει η Περιφερειακή Αρχή μεταφέροντας την συζήτηση από την πραγματικότητα, στο φανταστικό επίπεδο των ευχολόγιων για σύνδεση της Ηπείρου με τα δίκτυα φυσικού αερίου έχοντας την αμέριστη στήριξη των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ριζόπουλου, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπροστά στα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων της ενέργειας η πολιτική υπόκλισή τους είναι και συγχρονισμένη και βαθιά και χωρίς αστερίσκους.

Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε την θέληση του να έρθουν τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Ήπειρο για να αυξηθεί η πελατεία των ομίλων, αλλά «ξέχασε» ότι ο λαός πάλι δεν θα έχει φτηνή ενέργεια καθώς η τιμή ορίζεται απ τους ομίλους.

Η ανάγκη για φτηνή ενέργεια, φτηνό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο παραμένει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του λαού ο οποίος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για όλους εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανέχειά του τάζοντας αέρα κοπανιστό για να διευκολύνουν τους ενεργειακούς ομίλους στα σχέδιά τους.