Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 12:42

Διλήμματα στρατηγικής και κρίσιμα ερωτήματα για την αυτοδιοίκηση στη συνεδρίαση της “Στροφής στο Μέλλον”

φωτό αρχείου φωτό αρχείου

Σε εκ νέου συνεδρίαση την Κυριακή στις 11 το πρωί στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης οδηγήθηκε εν τέλει η συνεδρίαση της δημοτικής κίνησης “Στροφή στο Μέλλον” με επικεφαλής τον Ευκλείδη Φονταρά που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς -όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr- τέθηκαν διλήμματα στρατηγικής και κρίσιμα ερωτήματα από τους παρόντες.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε ένας απολογισμός από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, για τη δράση τους εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος κρίθηκε θετικός και συγκέντρωσε τα ευμενή σχόλια των παριστάμενων μελών της κίνησης.

Ακολούθως ο κ. Φονταράς εισηγήθηκε τη δημιουργίας μίας γραμματείας της δημοτικής παράταξης, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητες μεταξύ άλλων να καταγράψει τις διαθεσιμότητες που υπάρχουν για όσους ενδιαφέρονται να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο ή να τεθούν επικεφαλής ή απλώς να συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια. Η γραμματεία αυτή θα αναλάβει επίσης να εκπονήσει προγραμματικές θέσεις και να κάνει επαφές και συναντήσεις με άλλες παρατάξεις και πρόσωπα και να συντονίζει και να ενημερώνει τα μέλη για τις ενέργειές της.

Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση “ζεστάθηκε”, καθώς το πρώτο που ζητήθηκε ήταν να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της γραμματείας, αν θα είναι κλειστή ή διευρυμένη, ενώ υπήρξε η απορία αν η “Στροφή στο Μέλλον” θα κατέβει σε συνεργαζόμενο σχήμα με άλλες δημοτικές παρατάξεις ή θα κατέβει μόνη της.

Ζητήθηκε επίσης να επαναληφθεί η συνεδρίαση (κάτι που τελικώς αποφασίστηκε ομόφωνα στο τέλος) και να υπάρχει ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της παράταξης με συμμετοχή ατόμων και από άλλες δημοτικές ενότητες.

Υπήρξε επίσης η άποψη ενός συμμετέχοντα τη συνεδρίαση, ότι το εγχείρημα της “Στροφής στο Μέλλον” ήταν αποτυχημένο, καθώς δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει “άνοιγμα” στην κοινωνία της Πρέβεζας, απέκλειε άτομα από να συμμετέχουν με το κριτήριο της “αριστεροσύνης”, ενώ ήταν μία παράταξη που αν και στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος στο Δήμο Πρέβεζας. Προτάθηκε μάλιστα να γίνουν νέα σχήματα που να μπορεί να συμπεριλάβει και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της “Στροφής στο Μέλλον”, με την τελευταία να αυτοδιαλυθεί, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για μία αποτυχημένη προσπάθεια στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο συγκεκριμένος συμμετέχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν και άλλα ερωτήματα από παριστάμενους, όπως: Το κόμμα θα έχει ρόλο και τι ρόλο θα έχει; Θα βαραίνει η άποψη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες στην αυτοδιοίκηση ή η παράταξη θα κινηθεί αυτόνομα;

Ένα ακόμη μέλος της παράταξης έθεσε τα παρακάτω ερώτημα: “Γιατί τώρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η συνεδρίαση αυτή; Μήπως επειδή κάποιοι θέλουν να βγουν μπροστά και ετοιμάζουν ήδη σχήματα; Έχει έρθει σε επαφή η δημοτική παράταξη με άλλες παρατάξεις και ενδιαφερομένους για επικεφαλής;”.

Η απάντηση του κου Φονταρά ήταν ότι έχουν γίνει και γίνονται κάποιες συζητήσεις, ωστόσο αυτό θα εμπίπτει και στο ρόλο της γραμματείας που θα δημιουργηθεί. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η γραμματεία θα ξεκινήσει από “μηδενική βάση” με όλα τα ενδεχόμενα και τις προτάσεις στο “τραπέζι”.

Η συζήτηση γενικώς ήταν ανοικτή και πολιτικά εποικοδομητική και οι νεότερες εξελίξεις αναμένονται την Κυριακή.