Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 13:12

Τα ονόματα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Νομό και οι 3 επιλογές στην αυτοδιοίκηση στο Δήμο Πρέβεζας... - Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Ξεκαθαρίζει άμεσα καθώς φαίνεται το πολιτικό τοπίο αναφορικά με τα άτομα που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόσο για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στο Νομό Πρέβεζας, όσο και για να διεκδικήσουν το Δήμο Πρέβεζας ως επικεφαλής ψηφοδελτίου.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης συνέλευση των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Δήμο Πρέβεζας.

 

Οι βουλευτικές

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παρουσιάστηκαν από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του κόμματος Βησσαρίων Μίχα, οι 6 βασικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για “Δικαιοσύνη Παντού”, υπήρξε συζήτηση για τα 4 άτομα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Πρέβεζας στις βουλευτικές εκλογές.

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων από την αρμόδια επιτροπή του κόμματος υπολογιζόταν να γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο λόγω της πρότασης δυσπιστίας και των εξελίξεων με το σκάνδαλο των υποκλοπών πάει για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ψηφοδέλτιο στο Νομό Πρέβεζας θα περιλαμβάνει 4 υποψηφιότητες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η μία ανδρική υποψηφιότητα θα καλυφθεί ex officio από τον νυν βουλευτή του κόμματος στην Πρέβεζα, Κώστα Μπάρκα. Για την άλλη ανδρική υποψηφιότητα που απομένει έχουν ήδη προταθεί με βάση τις διαδικασίες της Νομαρχιακής Επιτροπής:

  • ο γεωπόνος-μελετητής και περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου Θοδωρής Κορωναίος

  • ο εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας Παναγιώτης Λελοβίτης

  • ο πρώην Δήμαρχος Πάργας Θανάσης Λιόλιος

  • ο παιδίατρος Βαγγέλης Μπακόλας

  • ο Συμεών Μάρκου από την περιοχή του Φαναρίου, ο οποίος ήταν και υποψήφιος για μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εκτός απροόπτου η μία γυναικεία υποψηφιότητα θα καλυφθεί από την Μαρία Μάρκου, η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής Σωτηρίας του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους της Βαλανιδορράχης.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλη γυναικεία υποψηφιότητα, κάτι που επισημάνθηκε και στη συνέλευση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μπορεί να έχουν προταθεί και άλλα ονόματα, αλλά να έχει γίνει αυτό απευθείας στην επιτροπή ψηφοδελτίων και όχι μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Η αυτοδιοίκηση

Ακολούθως η συνέλευση συζήτησε και για τη στρατηγική του κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στο Δήμο Πρέβεζας. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας και σε αυτή τη συνέλευση καταδείχθηκε ότι η αυτοδιοικητική παράταξη “Στροφή στο Μέλλον” αποτελεί οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ουσιαστικά αποφασίστηκε η διάλυσή της, καθώς με τις μέχρι στιγμής προτάσεις που υπάρχουν είναι ολοφάνερο ότι έχει αποφασιστεί η στήριξη κάποιου νέου ψηφοδελτίου.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Πρέβεζας ήδη συζητούν για κοινή λύση σε όλους τους Δήμους, ενώ μόλις υπάρξει και εκπρόσωπος του αυτοδιοικητικού δικτύου του κόμματος και για το Νομό Πρέβεζας θα γίνουν και συναντήσεις και με δημοτικές παρατάξεις.

Οι συζητήσεις γίνονται πάνω σε τρεις άξονες:

  • Πολιτική αξιοπιστία

  • Αναγνωρισιμότητα

  • Συναντίληψη

Όπως επισημάνθηκε από τον γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ χρίσματα δε θα δώσει σε πρόσωπα, αλλά θα στηρίξει συνδυασμούς.

Αν δεν καταλήξουν τα μέλη του τοπικά σε μία ενιαία λύση, τότε η Κεντρική Επιτροπή θα πάρει την τελική απόφαση, έπειτα και από δημοσκόπηση που θα γίνει.

Με βάση όλα τα παραπάνω υπήρξαν στη συνέλευση τρεις προτάσεις:

  • Το λόγο αρχικά πήρε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Αμάραντος, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας, με την ανεξάρτητη παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” με επικεφαλής τον Γιώργο Νίτσα. Η συγκεκριμένη παράταξη πρόσφατα ανακοίνωσε την οργανωτική δομή της και την επίσημη κάθοδό της στις εκλογές, με νέο καταστατικό. Ο κ. Αμάραντος θύμισε ότι η “Ανάπτυξη Τώρα” συνεργάστηκε πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο με την παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι πρωτοστάτησε στις μάχες κατά του αντισυνταγματικού ν. Θεοδωρικάκου. Υπενθύμισε ότι επίσημα έχει καταθέσει στη Νομαρχιακή Επιτροπή, αλλά και δημόσια ένα κείμενο προγραμματικής σύγκλισης και συνεργασίας με βάση 15 κοινά αποδεκτές θέσεις και ζήτησε να υπάρξει συνάντηση, ώστε να επιτευχθεί και στην πράξη η προγραμματική σύγκλιση. Κάτι τέτοιο θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως προαναφέρθηκε.

  • Η δεύτερη πρόταση που έγινε ήταν αυτή του στρατηγού ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρη Σιόρεντα, ο οποίος επίσης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κ. Σιόρεντας τόνισε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση ενός νέου αυτοδιοικητικού ενωτικού σχήματος που θα δημιουργηθεί και είπε ότι θα ήταν τιμή του να είναι επικεφαλής.

  • Η τρίτη πρόταση που κατατέθηκε ήταν αυτής του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής και δικηγόρου Χριστίνας Κριτσιμά, η οποία είπε επίσης ότι επιθυμεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να είναι επικεφαλής ενός νέου ευρύτερου ψηφοδελτίου.

Ουσιαστικά οι παραπάνω τρεις προτάσεις “μεταφράζονται” σε δύο στρατηγικές:

  • Η πρώτη αφορά τη στήριξη μία ανεξάρτητης παράταξης που υφίσταται ήδη, στην οποία υπάρχουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και εκφράστηκε από τον Τάσο Αμάραντο.

  • Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία μίας νέας παράταξης είτε από τον κ. Σιόρεντα ή την κα Κριτσιμά.

Αποκτά επομένως αυτόματα μεγάλο ενδιαφέρον το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς μπαίνουν σοβαρά πολιτικά και διαδικαστικά ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα οποία και θα αναλύσουμε στο atpreveza.gr στο άμεσο μέλλον...