Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 11:59

Δεν έχει πραγματοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια του Δήμου Πρέβεζας

Η σεισμική δόνηση στο Ιόνιο και το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων στην Ηλεία έφερε στην επικαιρότητα ένα σοβαρό θέμα, στο οποίο είχαμε αναφερθεί τον Νοέμβριο του 2023 σε ρεπορτάζ του atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) και αφορά την απουσία προσεισμικού ελέγχου από τα σχολικά κτίρια του Δήμου Πρέβεζας. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κάτω από τη εποπτεία του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας). Την ευθύνη των σχολικών κτιρίων έχουν οι Δήμοι.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που έγινε ΦΕΚ τον Μάιο του 2023, οι Δήμοι πρέπει να καταχωρήσουν τα κτίρια σε ειδική πλατφόρμα και στη συνέχεια μέσω του ΤΕΕ να επιλεγούν οι καταρτισμένοι μηχανικοί που θα διενεργήσουν τους ελέγχους και να εκπαιδευτούν με σεμινάρια για το πως θα κάνουν τις αυτοψίες.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας έχει ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχολικών μονάδων στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΕΕ η διαδικασία του ελέγχου από τους καταρτισμένους μηχανικούς αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου και να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.