Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 13:49

Η δημοκρατία εξοβελίζεται από την ευρωζώνη (Στήλη: Ο Μικρός Ήρως)

Γράφει ο… Σπίθας

Οι ισχυροί της ευρωζώνης εργάζονται συστηματικά προκειμένου να αποτρέψουν το μεγάλο φόβο τους: την οικοδόμηση ενός μετώπου χωρών – κυρίως του νότου – ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και του ανόθευτου καπιταλισμού που προωθούν συστηματικά στην ζώνη του ευρώ.

•             Στην Ελλάδα επέβαλαν την πολιτική τους στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ανατρέψει τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου,  και να εφαρμόσει την πολιτική τους.

•             Στην Πορτογαλία, κατά τα φαινόμενα, δεν πέτυχαν τις ίδιες δεσμεύσεις στην πολιτική τους, όπως έπραξε στην Ελλάδα η περί τον κ. Τσίπρα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ…και εκεί αναίρεσαν τη λαϊκή ψήφο: ο πρόεδρος της χώρας της Ιβηρικής, έδωσε το χρίσμα σε κυβέρνηση μειοψηφίας της κεντροδεξιάς … με το σκεπτικό ότι οφείλει να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας του στην ευρωζώνη, αλλά και να μην «ενοχλήσει» τις αγορές(!) 

Πλέον γίνεται φανερό ότι η ζώνη του ευρώ γίνεται μια ζώνη από την οποία η δημοκρατία εξοβελίζεται με συστηματικό τρόπο.

Αυτό βέβαια δεν είναι «προνόμιο» μοναχά των χωρών της ζώνης του ευρώ. Η Ναόμι Κλάιν στο εμβληματικό της πόνημα το «Δόγμα του Σοκ» απέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία, ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν επεβλήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές με δημοκρατικές μεθόδους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Η «Ευρώπη των λαών» που κάποτε ήταν ένα θελκτικό σύνθημα σήμερα γίνεται φυλακή των λαών.

Από τη μια μεριά η δημοκρατία καταργείται στην πράξη και η πολιτική ισχύς μετατίθεται σε κέντρα εξουσίας, πάνω στα οποία οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν έχουν τον παραμικρό έλεγχο· ενώ από την άλλη μεριά τα κοινωνικά αγαθά, τα δικαιώματα στην εργασία, όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων, από την μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εποχή, αναιρούνται.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας την υποκρισία των ισχυρών (ιμπεριαλιστών) στο προσφυγικό: ενώ ήταν οι ίδιοι που με την πολιτική τους επέβαλαν τους πολέμους και την προσφυγιά, τώρα προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τον «μουντζούρη» και να το φορτώσουν στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες που τους περνάει, αρκεί οι ίδιοι να μην ενοχληθούν… μήπως και ανέβουν  τα εκλογικά ποσοστά της κ. Μέρκελ, που καταρρέουν λόγω μεταναστευτικού …

Η Ευρώπη πράγματι αλλάζει όπως προπαγάνδιζε ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά, αλλά προς ποια κατεύθυνση;