Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 11:10

Κάτι παιδιά σε ένα σχολείο (Στήλη: Με το νυστέρι)

IMG 0691

Γράφει ο Γιώργος Κουλιάτσης

 

Μόλις διάβασα την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας όπου παρατίθενται οι λόγοι που επικαλούνται για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους να μη δεχθούν παιδιά μεταναστών στο σχολείο τους. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι σε τόσο σοβαρά θέματα καλό θα ήταν να είχαμε και πληροφορίες για το πώς οργανώθηκε η συνέλευση, αν είχαν ενημερώσει από πριν για αυτή ή αν ήταν «αυθόρμητη», πόσοι πήγαν καθώς και τα αποτελέσματα της όποιας ψηφοφορίας. Αλλά για χάρη της συζήτησης ας πούμε ότι στη συνέλευση υπήρχε καθολική συμμετοχή και ομοφωνία.

Μερικές παρατηρήσεις.

 

Ο σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων έχει δικαίωμα να εκφέρει γνώμη, αντιρρήσεις ακόμα και οργή για αποφάσεις του κράτους αλλά δικαίωμα να μην τις αποδέχεται δεν έχει. Οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας μπορεί να ακυρωθούν δικαστικά αλλά μέχρι τότε είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν κυρώσεις. Κανένας γονιός ή σύλλογος δεν έχει ΕΥΤΥΧΩΣ δικαίωμα βέτο σε εγγραφή μαθητών. Τι σημαίνει λοιπόν άραγε «χωρίς κανένα συμβιβασμό» και γιατί να επιλέγεται τέτοια φρασεολογία;

Το να μη θέλουν οι γονείς της Φιλιππιάδας τα παιδιά των μεταναστών στις ίδιες τάξεις με τα δικά τους είναι όμως εύλογο και δεν υποκρύπτει οπωσδήποτε ξενοφοβία. Τα παιδιά των μεταναστών χρειάζονται μαθήματα πρώτα από όλα ελληνικών από δασκάλους που ξέρουν και τη γλώσσα τους, όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς και μαθήματα σχετικά με τα ήθη και έθιμα της χώρας που τους φιλοξενεί. Οι προτεραιότητες και ο προσανατολισμός του μαθήματος είναι επομένως κατ’ αρχήν πολύ διαφορετικός και δεν μπορεί ελληνόπουλα και παιδιά των μεταναστών να κάνουν μάθημα την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο γιατί μάλλον κανείς δε θα μάθει τίποτα. Το επιχείρημα είναι λογικό και εξάλλου δε νομίζω να είχαν τέτοιο σκοπό.   

Το ότι πρέπει τα παιδιά των μεταναστών να ελεγχθούν ιατρικά και να εμβολιασθούν είναι επίσης σωστό. Αυτό είναι σχετικά εύκολο στην πράξη και καλό είναι να γίνει και για όλα τα ελληνόπουλα. Οι Παιδιατρικές Κλινικές της Άρτας και των Ιωαννίνων μπορούν να ολοκληρώσουν αυτό το έργο σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αν και λογικά ο έλεγχος αυτός έχει ήδη γίνει. Και αν κάποιος μετανάστης δεν θέλει να στείλει το παιδί του για έλεγχο; Τότε το παιδί δεν θα γίνεται δεκτό στο σχολείο και ο μετανάστης θα χάσει κάθε προνόμιο φιλοξενίας από το ελληνικό κράτος. Οι μετανάστες έχουν δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι τόσο οι πολιτιστικές διαφορές όσο και ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει τα παιδιά των μεταναστών μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις και συγκρούσεις. Το νόημα της ένταξης των παιδιών στο σχολείο, πέρα από την όποια ηθική υποχρέωση απέναντί τους, είναι ακριβώς να αντιμετωπιστούν αυτές οι πολιτιστικές διαφορές για να μπορέσει να ενταχθεί και να αφομοιωθεί αυτός ο πληθυσμός σε όποιο σημείο της Δύσης κι αν καταλήξει. Αυτό χωρίς κρατικά οργανωμένη εκπαιδευτική διαδικασία απλά δε γίνεται.  Εξάλλου, έχει ημιεπίσημα ειπωθεί ότι ο σκοπός είναι να λειτουργήσουν φέτος μόνο απογευματινά τμήματα για τους μετανάστες. Ναι, οι όποιες εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες των Ελλήνων στο χώρο του σχολείου προφανώς θα διαταραχθούν αν δεν μπορούν να ανεχθούν ότι σε μία ή δύο αίθουσες εκείνη την ώρα θα γίνεται και μάθημα σε παιδιά μεταναστών. Είναι αλήθεια αυτό όμως τόσο προβληματικό; Πιο προβληματικό και από το να μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά στη Φιλιππιάδα χωρίς να έχουν πάει σχολείο;   

«Μας είπαν ότι θα μείνουν για 6-8 μήνες». Έχουν δίκιο. Τους είπαν ψέματα. Μια προτροπή λοιπόν στους ιθύνοντες. Τα ψέματα, τα μισόλογα, οι ασάφειες και οι αβεβαιότητες δημιουργούν φόβο και ανασφάλεια. Φέρτε ένα άνθρωπο από το υπουργείο, ένα γιατρό και ένα κοινωνιολόγο για να εξηγήσουν στους γονείς τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Μετά ακούστε τους και κάντε κάποιες προσαρμογές. Μια φοβία υποχωρεί όταν η επιχειρηματολογία που τη συνοδεύει αποδομείται με ένα ήρεμο διάλογο, όχι όταν ψάχνεις ευκαιρία να προσβάλλεις αυτόν που τάχα μου προσπαθείς να πείσεις.

Εκτός κι αν έχετε αποφασίσει να τους προβάλετε απλά σαν ακροδεξιούς ρατσιστές. Ή αν σας αρέσουν ή σας εξυπηρετούν αυτοί οι καβγάδες για να αναδείξετε θέματα που θα σας κάνουν να φαίνεστε διαφορετικοί…

 

Email για σχόλια-παρατηρήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.