Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 01:50

Ένα σημειολογικό «φάουλ» της Π.Ε. Πρέβεζας…

Το πρόγραμμα εορτασμού της Πανελλαδικής Ημέρας Εθνικής Αντίστασης έστειλε προς… κάθε ενδιαφερόμενο η Π.Ε. Πρέβεζας. Μόνο που στο πρόγραμμα υπάρχει ένα μεγάλο σημειολογικό «φάουλ». Και δεν είναι άλλο από τη φωτογραφία-σύμβολο του Σπύρου Μελετζή, με τον άγνωστο αντάρτη του ΕΛΑΣ, που έγινε σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

Πώς όμως θα εορταστεί η Εθνική Αντίσταση στην Πρέβεζα, όταν θα λείπει αντιπροσωπεία των ζώντων αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ; Πώς θα εορταστεί η Εθνική Αντίσταση χωρίς το ΚΚΕ και μονόπλευρα και μάλιστα με ομιλίες που παραπέμπουν σε εντελώς διαφορετικά γεγονότα; Πως θα εορταστεί χωρίς της νεολαία και με συμμετοχή φορέων που λίγη σχέση είχαν με αυτό που στην πραγματικότητα αφορά την Εθνική Αντίσταση;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 (νόμος 1582/82) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου (ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942) για να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών) την περίοδο 1941-1944.

Π.Τ.