Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 13:45

Είναι το χρονολογικό βιογραφικό πάντα η κατάλληλη επιλογή;

Στόχος του βιογραφικού σημειώματος είναι να συνοψίσει το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να πουλήσουμε μέσω αυτού τον εαυτό μας και να κερδίσουμε τη θέση εργασίας που επιθυμούμε. Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος τρόπος και τι ρόλο παίζει σε αυτό η φόρμα βιογραφικού σημειώματος που θα χρησιμοποιήσουμε;

Ο καλύτερος τρόπος συνοψίζεται σε ένα βιογραφικό περιεκτικό μεν, σύντομο δε (έως δύο σελίδες), με τις πληροφορίες ταξινομημένες έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα τα δυνατά μας χαρακτηριστικά και να μπορεί ο πιθανός εργοδότης να δει απευθείας αυτό που ψάχνει.

Μια όμορφη όψη και οι ευανάγνωστες πληροφορίες, στις οποίες έχουν αξιοποιηθεί λέξεις-κλειδιά από την αγγελία, αναβαθμίζουν καίρια το βιογραφικό μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Σε όλα αυτά παίζει ρόλο η φόρμα βιογραφικού σημειώματος που θα επιλέξει κανείς, μιας και το design της, αλλά και η λογική της δομής που υπηρετεί, καθορίζουν αφενός την καλαισθησία του εγγράφου και αφετέρου το πόσο επιτυχημένα ρίχνει τους προβολείς στα στοιχεία που θέλουμε να τονίσουμε.

Ποιο είδος βιογραφικού θα εξυπηρετήσει, λοιπόν, καλύτερα τις ανάγκες και τους στόχους μας;

Χρονολογικό βιογραφικό

Ο πιο κοινός τύπος βιογραφικού και ταυτόχρονα ο πιο δημοφιλής, τόσο ανάμεσα στους υποψήφιους όσο και ανάμεσα στους εργοδότες.

Όπως δηλώνει το όνομά του, οι πληροφορίες σε αυτό καταγράφονται με χρονολογική σειρά, από τη νεότερη στην παλαιότερη, και κεντρική του ενότητα είναι εκείνη της επαγγελματικής εμπειρίας.

Η δομή του ακολουθεί την εξής λογική: Προσωπικά στοιχεία, Προφίλ, Επαγγελματική εμπειρία, Εκπαίδευση, Γνώσεις-Δεξιότητες και μετά ακολουθούν τα όποια προαιρετικά στοιχεία.

Η ενότητα που αναλύεται περισσότερο είναι, προφανώς, αυτή της προϋπηρεσίας, δίνοντας επιπλέον στοιχεία για κάθε θέση που κατείχαμε (αρμοδιότητες, δεξιότητες που εξελίξαμε, μετρήσιμα αποτελέσματα και επιτεύγματα).

Λειτουργικό βιογραφικό

Ένας τύπος βιογραφικού που έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό, οι προβολείς πέφτουν στην ανάλυση των δεξιοτήτων και των διακρίσεων του υποψηφίου και όχι στην όποια επαγγελματική πορεία του, η οποία περιορίζεται σε απλή αναφορά επιλεγμένων θέσεων εργασίας.

Η δομή του λειτουργικού βιογραφικού τροποποιείται σε σχέση με του χρονολογικού ως εξής: Προσωπικά στοιχεία, Προφίλ, Ποιότητες & Δεξιότητες, Επιτεύγματα, Επαγγελματική εμπειρία, Εκπαίδευση.

Για ποιους ενδείκνυται το χρονολογικό

Είναι γεγονός πως οι εργοδότες είναι συνηθισμένοι να λαμβάνουν χρονολογικά βιογραφικά, στα οποία ξέρουν πού να κοιτάξουν για να εντοπίσουν το είδος των πληροφοριών που τους ενδιαφέρει.

Είναι επίσης γεγονός ότι η προϋπηρεσία είναι σημαντική, καθώς μέσω αυτής ο εργαζόμενος τεκμηριώνει ότι κατέχει στην πράξη γνώσεις και ικανότητες που είναι πολύτιμες για το αντικείμενό του και άρα χρήσιμες για τον εργοδότη που θέλει να καλύψει συγκεκριμένη θέση.

Αν, λοιπόν, έχετε ήδη διανύσει μια επαγγελματική πορεία που σας καθιστά καλό υποψήφιο για τη θέση που τώρα διεκδικείτε, δεν υπάρχει δίλημμα. Για εσάς, δεν υπάρχει καταλληλότερο βιογραφικό από το χρονολογικό.

Ποιοι ωφελούνται από το λειτουργικό βιογραφικό

Τι γίνεται, όμως, αν είστε νέοι υποψήφιοι χωρίς επαγγελματική εμπειρία; Εάν έχετε περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός αγοράς εργασίας, τα οποία μεταφράζονται σε κενά στο βιογραφικό που μπορεί να προβληματίσουν έναν εργοδότη; Εάν θέλετε να κάνετε στροφή στην καριέρα σας, αλλάζοντας πεδίο και αντικείμενο, οπότε η μέχρι τώρα πορεία σας δεν ενδυναμώνει την αίτησή σας;

Για όλους εσάς, το λειτουργικό βιογραφικό προσφέρει ουσιαστικά λύση, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να χτίσετε την εικόνα ενός καλού υποψηφίου για τη θέση μέσα από σχετικές, πολύτιμες δεξιότητες και ποιότητες που σας διακρίνουν, τραβώντας εκεί την προσοχή του εργοδότη.