Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 09:27

Να βγει η Πρέβεζα των κάτω στο προσκήνιο.... (του Βαγγέλη Νάνου)

του Νάνου Βαγγέλη, γεωπόνου

μέλους της δημοτικής κίνησης «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας»

Στη πορεία προς τις δημοτικές εκλογές να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των κάτω και όχι τα «προσόντα» παλιών και νέων επίδοξων διαχειριστών του τοπικού κράτους.

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θα πραγματοποιηθούν σε δέκα μήνες. Επιδίωξη του αστικού συστήματος και όλου του αντιδραστικού συνασπισμού εξουσίας είναι να τις εντάξει στη προσπάθειά του για τη διαμόρφωση «σταθερότητας» και συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτό κλίμα ανακατέματος της τράπουλας, κοινοβουλευτικής αναμονής για το «μεσσία» που θα μας σώσει αλλά και επιβίωσης δια μέσω του κοινοβουλίου για άλλους, ανοίγει μια προεκλογική περίοδο στη τοπική «αυτοδιοίκηση» , μια μάχη που θα έχει επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις και τις ζωές μας.

  • Το πολιτικό κατεστημένο που διαχειρίζεται το δήμο Πρέβεζας με διάφορες συμμαχίες από την αρχή της θητείας του, επιχειρεί να αναβαπτισθεί και να συνεχίσει την ίδια απαράδεκτη πολιτική. Επιδιώκει συναίνεση στην επέλαση των επενδυτών για πλήρη παράδοση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος σε αυτούς.

  • Οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν το στέμμα του καλού διαχειριστή του δήμου ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εφαρμόσει ως δημοτική αρχή την ίδια πολιτική με διαφορετικές πινελιές «καλής-έξυπνης-ανεξάρτητης» διαχείρισης . Μια πολιτική που παίρνει από την κοινωνικήπλειοψηφία και δίνει στην οικονομική ελίτ της πόλης.

  • Με το νόμο «Κλεισθένη», σε συνέχεια του «Καλλικράτη» και του «Καποδίστρια» προχώρησαν η ανταποδοτική παροχή υπηρεσιών, η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ, η αντικατάσταση των σταθερών χρηματοδοτήσεων που συρρικνώνονται με τα ευκαιριακά, στοχευμένα υπό αντιδραστικές προϋποθέσεις χρηματοδότησης ΕΣΠΑ κλπ. Αναμορφώθηκε και αναβαθμίστηκε το συγκεντρωτικό-αντιδημοκρατικό-δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.

  • Οι δήμοι (όπως και οι περιφέρειες), δεν αποτελούν μορφές αυτοδιοίκησης όπως ψευδεπίγραφα και αποπροσανατολιστικά υποστηρίζουν οι διεκδικητές της δημαρχίας, αλλά αντίθετα, συνιστούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμούαποτελούν  τοπικό κράτος, με βασική τους λειτουργία την εφαρμογή των πολιτικών που υπαγορεύονται από την Ε.Ε. και την κεντρική κυβέρνηση.

Σε αυτό το τοπίο, αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιβληθούν φιλολαϊκά μέτρα, είναι οι αναπόφευκτες συγκρούσεις με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της οικονομικής ολιγαρχίας και τις πολιτικές των κυβερνήσεων και σε τοπικό επίπεδο. 

Δεν δίνουν απάντηση στις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα οι προτάσεις και τα σχέδια παρατάξεων που ξανασπέρνουν αυταπάτες ότι αρκεί η ανάθεση σε «αριστερές», «προοδευτικές» ή αγωνιστικές παρατάξεις να διοικήσουν δήμους για να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική. Προτάσεις που συγκαλύπτουν το χαρακτήρα των δήμων ως μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και μηχανισμό του αστικού κράτους.

Η υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων περνά μέσα από:

  • την αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όλων των δημοτικών συνδυασμών που αναζητούν στήριξη από το αρχοντολόι της πόλης στο όνομα πάντα των συμφερόντων των πολιτών…

  • την προβολή των εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων για μισθούς, συντάξεις, ανεργία, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, ποιότητα ζωής, πολιτισμό κλπ από τη σκοπιά της ριζικής βελτίωσης των όρων διαβίωσης της εργατικής τάξης και του λαού.

  • την πάλη για τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των λαϊκών στρωμάτων καθώς και για τα τοπικά προβλήματα σε σύγκρουση με τις πολιτικές δημοτικών αρχών και τα συμφέροντα των κυρίαρχων στρωμάτων της πόλης.

  • την απόρριψη του Κλεισθένη και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, την ανάδειξη του ρόλου του τοπικού κράτους, της αντιδημοκρατικής –συγκεντρωτικής λειτουργίας του.

  • τη στάση απέναντι στην Ε.Ε., τις δεσμεύσεις της και τους σχεδιασμούς της για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο χώρο, το περιβάλλον και την εργασία. Η ανάδειξη του δρόμου της απειθαρχίας της ρήξης με την πολιτική της ΕΕ.

  • την τοποθέτηση απέναντι στο αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης (επέλαση εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης στο δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά, καταστροφή του περιβάλλοντος, δόμηση σύμφωνα με τις ανάγκες του κέρδους, επενδύσεις, εξορύξεις, διαχείριση αποριμμάτων κ.α.)

  • την αντίθεση στους πολεμικούς σχεδιασμούς, στα εξοπλιστικά πολεμικά προγράμματα και την ένταξη της χώρας και της περιοχής μας σε αυτούς.

  • τη στάση απέναντι στην ξενοφοβία, το ρατσισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό.

Οι δυνάμεις της μαχόμενης, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε κοινό μέτωπο με ανένταχτο δυναμικό της πόλης πρέπει να παρέμβουν από κοινού στις επόμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο Πρέβεζας με πρόγραμμα ρήξης και όχι διαχείρισης με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών. Την ίδια περίοδο πρέπει να συμβάλλουν σε αγώνες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της πολιτικής της κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή.

Σε αυτή τη κατεύθυνση η δημοτική κίνηση «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» (όπως και η περιφερειακή κίνηση ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ) αποτελούν μεγάλη κατάκτηση για το μαζικό λαϊκό κίνημα όπως και όλες οι μαχόμενες , αριστερές και αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε μια σειρά δήμους αλλά και περιφέρειες της χώρας .

Η «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» στάθηκε απέναντι στο αστικό τοπικό κατεστημένο και την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής. Συνέβαλλε στη γείωση και συγκρότηση μιας άλλης αντίληψης για την αριστερά. Με τη συσπείρωση αγωνιστών του κινήματος, με τις επεξεργασίες και θέσεις της, με τη συμμετοχή της στους αγώνες και την παρέμβασή της μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο αποτέλεσε ένα διακριτό αντισυστημικό ρεύμα.

Εξέλεξε μια έδρα στις προηγούμενες εκλογές και εκπροσωπήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο με τρία μέλη της κίνησης με εναλλαγή. Οι θέσεις των εκλεγμένων μέσα στα συμβούλια αξιοποιήθηκαν και θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται για να υπηρετήσουν τις δράσεις και το κίνημα έξω από αυτά. Συνέβαλαν σε απόκρουση αντιλαϊκών μέτρων, στην ανάδειξη προβλημάτων, στο να έρθουν στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις. Δεν εγκλωβίστηκαν σε τεχνητούς διαχωρισμούς κεντρικών και τοπικών προβλημάτων, συνέβαλαν στους αγώνες και για τα μεγάλα και για τα «μικρά». Στάθηκαν απέναντι σε ρατσισμό, εθνικισμό, φασισμό. Αποκάλυψαν την εξυπηρέτηση συμφερόντων και τους σχεδιασμούς τους.

Η «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» και η μετωπική της πρόταση πρέπει να δυναμώσει, να πολλαπλασιαστεί, να μαζικοποιηθεί, να ενισχύσει τον μαχητικό αντισυστημικό χαρακτήρα της, να συσπειρώσει νέες δυνάμεις, να αυξήσει την επιρροή της και την εκλογική της απήχηση στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και να ανανεώσει φυσικά την εκπροσώπηση της στο δημοτικό συμβούλιο κόντρα στο νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο. Μαζί με ανένταχτους/ες αγωνιστές/τριες, δημότες/ισσες της Πρέβεζας να προχωρήσει σε  ενιαία εμφάνιση, παρέμβαση και δράση στους αγώνες του επόμενου διαστήματος (όπως έκανε αυτά τα 3 χρόνια) αλλά και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Για να συμβάλλει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Πρέβεζας των από κάτω, που παράγουν τον πλούτο, στην υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, ενάντια στα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αρπακτικών.