Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 11:00

Καύση λίπους : το κλειδί για την καλύτερη απόδοση (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Υπάρχουν τροφές τις οποίες εάν καταναλώσουμε θα βοηθήσουμε την καύση λίπους στον οργανισμό μας;

Τρόπος καύσης λίπους στον οργανισμό

Γίνεται μέσα από μεταβολικά μονοπάτια όταν υπάρχει σταθερά έλλειψη ενέργειας. Ξεκινά με τη διαδικασία της λιπόλυσης κατά την οποία καταβολίζεται τo λίπος στα λιποκύτταρα και έπειτα ακολουθεί η β-οξείδωση των λιπαρών οξέων ώστε να παραχθεί ενέργεια.
Φαινομενικά είναι μια διαδικασία που θεωρείται εύκολη και απόλυτα φυσική είναι όμως τόσο απλό ;

Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί αναζητώντας την καλύτερη διαδρομή για περαιτέρω αύξηση της καύσης του λίπους στο οργανισμό μας. Η απάντηση για την επίτευξη της διαδικασίας αυτής ονομάζεται ενίσχυση του μεταβολισμού !

Eνίσχυση του μεταβολισμού

Kάποιες τροφές λοιπόν μπορούν να ενισχύσουν κάποια μεταβολικά μονοπάτια ώστε να ενισχυθεί ο μεταβολισμός της ενέργειας και να αυξηθεί η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη οδηγώντας στην καύση λίπους μέσω της λιπόλυσης η οποία επίσης μπορεί να ενισχύεται από κάποιες τροφές.

Τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό

  • Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα ρυθμίζουν το μεταβολισμό του λίπους στον οργανισμό μας δρώντας όπως φαίνεται βοηθητικά στην απώλεια λίπους, πιθανά εν μέρει και μέσω της αύξησης της θερμογένεσης. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, μπαρμπούνι), οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα κ.α. )
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη: Τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό και τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη η οποία φαίνεται πως δρα ενισχυτικά για το μεταβολισμό. Σημαντικό είναι να επιλέγει κανείς τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και να γνωρίζει ότι η πολύ υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία.
  • Τζίντζερ

Μικρή ευεργετική επίδραση έχει δείξει η χρήση του στο σωματικό βάρος και στη σύσταση σώματος η οποία εν μέρει μπορεί να οφείλεται στην ενίσχυση της τροφογενούς θερμογένεσης και την προώθηση της λιπόλυσης αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Σημαντικό εκτός από τα παραπάνω είναι φυσικά να μην ξεχνάμε και τη καθημερινή φυσική δραστηριότητα ή όποια αποτελεί αρωγό για την καύση του λίπους μας και την επίτευξη μιας ποιοτικότερης σύστασης σώματος.

 

bochti2 1