Ο Καρλ Μαρξ (1818-1883), στον πρώτο τόμο του «ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ», αναφέρει την παγκοσμίως γνωστή, πλέον, ρήση του Άγγλου συνδικαλιστή Τόμας Ντάνινγκ (1799-1873): «Το κεφάλαιο φοβάται την έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος, όπως η φύση το κενό. … Εξασφαλίστε 10% και το κεφάλαιο συμφωνεί για οποιαδήποτε χρήση, με 20% ζωηρεύει, με 50% είναι έτοιμο να σπάσει και το κεφάλι του, με 100% ποδοπατά όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα, για το οποίο δεν θα ρισκάριζε, ακόμα και υπό τον φόβο της κρεμάλας.Εάν η φασαρία κι ο πόλεμος φέρνουν κέρδος, το κεφάλαιο θα συμβάλει και στο ένα και στο άλλο.»
Είναι γνωστή, από προηγούμενα άρθρα μας, η άποψη και η εκτίμησή μας για τον
χαρακτήρα της εποχής μας και για τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Για λόγους διευκόλυνσης των νέων αναγνωστών, ίσως και των παλαιότερων, παραθέτουμε εισαγωγικά τα εξής, εν είδει θέσεων:
- v Ο καπιταλισμός μισό αιώνα τώρα, από την λεγόμενη ενεργειακή κρίση τού 1973, έχει μπει στο δρόμο της μετεξέλιξής του σε ένα ανώτερο, του κρατικο-μονοπωλιακού, στάδιό του.
- v Μέσα από συνεχώς κλιμακούμενες και οξυνόμενες κρίσεις, αλλά και την ιστορικής σημασίας νίκη του (1991) επί του αποτυχόντος σοσιαλιστικού πειράματος που ξεκίνησε με την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, διαμορφώνει το νέο του στάδιο, αυτό του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
- v Ο παγκοσμιοποιημένος ολοκληρωτικός καπιταλισμός στην επέλαση για την επικράτησή του, συμπαρασύρει και διαλύει όλες τις μέχρι τώρα υφιστάμενες δομές, εθνικές και διεθνείς, επιδιώκοντας τη δημιουργία νέων, που να εκφράζουν και να υπηρετούν τον υπό διαμόρφωση νέο συσχετισμό δυνάμεων στη γη, στη θάλασσα και στο διάστημα.
- v Η ιστορικά πρωτοφανής, γιγαντιαίων διαστάσεων, συσσώρευση κεφαλαίου και με την, απόλυτα προς το συμφέρον του, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, έχει οδηγήσει στην δημιουργία ισχυρότατων παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών.
- v Αυτοί, οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί, βρίσκονται ήδη σε ένα συνεχή, ανηλεή και αδίσταχτο πόλεμο για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου, για ένα νέο μοίρασμα των αγορών, των δικτύων και των σφαιρών επιρροής.
- v Στην υπηρεσία αυτών των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, διατελούν (ας το πούμε ευγενικά) όλοι οι υφιστάμενοι κρατικοί και διεθνείς θεσμοί, όλοι οι κρατικοί παράγοντες ανά την υφήλιο - υπηρέτες, λακέδες, αυτοφωράκηδες, υψηλόβαθμο και καλοπληρωμένο αναλώσιμο υλικό.
- v Οι διάφοροι Διεθνείς Οργανισμοί – Ο.Η.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, Δ.Ν.Τ., Π.Ο.Υ. κ.α., όπως και το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο, είναι θεσμοί και οργανισμοί ξεπερασμένοι. Δημιουργήθηκαν μετά τον Β’ Π.Π. για να υπηρετήσουν τον καπιταλισμό εκείνης της περιόδου, ο οποίος, πέραν των άλλων, βρίσκονταν σε μια σύγκρουση «ζωής ή θανάτου» με τον τότε σοσιαλισμό. Σήμερα, στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και με τον σοσιαλισμό ηττημένο, αυτοί οι διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί όχι μόνο είναι ξεπερασμένοι, αλλά αποτελούν «βαρίδια» στην περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος. Για τον λόγο αυτό η «Διεθνής» του καπιταλισμού αναζητεί και δημιουργεί νέους κανόνες και νέους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και την ανάπτυξή του.
Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτό το πλαίσιο του εξελισσόμενου παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, ο οποίος ψάχνει «τα νέα του πατήματα» και τις νέες του ισορροπίες, διεξάγεται ο ανηλεής και αδίσταχτος πόλεμος μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών για το νέο μοίρασμα του κόσμου, λαμβάνοντας διάφορες μορφές: στρατιωτικός, εμπορικός, οικονομικός, χρηματιστηριακός, ενεργειακός, τεχνολογικός, βιολογικός, ψυχολογικός, οικολογικός, διαστημικός… Ένας πόλεμος, στον οποίο χάνονται ανθρώπινες ζωές, χωριά και πόλεις εξαφανίζονται, το περιβάλλον καταστρέφεται, χώρες διαλύονται!
Η εκτίμησή στο προηγούμενο άρθρο μας («Ο πόλεμος συνεχίζεται - Το αίμα ρέει και αυτοί μοιράζουν τον κόσμο») ότι, έως ότου επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία στις «σχέσεις» μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών θα έχουμε στην «ημερήσια διάταξη» τέτοιου είδους πολεμικές συγκρούσεις, αιματοχυσίες και όλο το «μενού» των πολέμων σε όλον τον πλανήτη, δυστυχώς επιβεβαιώνεται.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
- · Καθημερινά χιλιάδες ανθρώπων σκοτώνονται ή «αποκτούν» τρομερές αναπηρίες κι απ’ τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως απ’ την πλευρά της Ουκρανίας, η οποία κυριολεκτικά αποδεκατίζεται απ’ όλες τις απόψεις.
- · Η περιβόητη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, παρά την τεράστια, απ’ ότι λέγεται, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια εκ μέρους των Η.Π.Α. και της Ε.Ε., γεγονός που επισημαίνεται ή και επιβεβαιώνεται και από δυτικούς εμπειρογνώμονες.
- · Παρατηρείται επιβράδυνση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, λόγω οικονομικών προβλημάτων του στρατιωτικο-βιομηχανικού τομέα των Η.Π.Α. και άλλων Δυτικών Χωρών.
- · Παρά κάποιες μικρές στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας, η κατάσταση στο ενεργό μέτωπο μοιάζει «βαλτωμένη».
- · Δεν είναι καθόλου τυχαία, κατά την άποψή μας, η δήλωση του Νατοϊκού αξιωματούχου περί παραχώρησης εδαφών εκ μέρους της Ουκρανίας ως προϋπόθεση ένταξής της στο Ν.Α.Τ.Ο.
- · Παράλληλα, εντείνεται η κινητικότητα δυτικών γειτόνων της Ουκρανίας, κυρίως της Πολωνίας και δευτερευόντως της Ουγγαρίας, για την απόσχιση και ένταξη σ’ αυτές τμημάτων της Δυτικής Ουκρανίας.
- · Πυκνώνουν οι διπλωματικές κινήσεις σχετικά με διάφορα «σχέδια επίλυσης» του ουκρανικού ζητήματος, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση στην Τζέντα.
- · Εν τω μεταξύ, η ζωή, η όποια ζωή, στην Ουκρανία «φασιστικοποιείται» μέρα με τη μέρα.
Κατά την εκτίμησή μας, προετοιμάζεται κάποια επώδυνη λύση του ουκρανικού κόμπου. Ο καθένας, βέβαια, αντιλαμβάνεται, ότι τέτοιου είδους και πολυπλοκότητας θέματα δεν επιλύονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη.
Με μεγάλη ένταση «μπήκε» στο διεθνές προσκήνιο η σύγκρουση, οι αντιπαραθέσεις, ο πολυεπίπεδος πόλεμος μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών στην Αφρικανική Ήπειρο. Εξέλιξη, η οποία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους γνώστες της κατάστασης στην Αφρική.
- · Όταν μιλάμε για την Αφρική να έχουμε στο μυαλό μας, ότι μιλάμε για τον άπειρο πλούτο της Αφρικανικής Ηπείρου σε ενεργειακές πηγές, πρώτες ύλες, σπάνιες γαίες.
- · Μόλις εξήντα (60) χρόνια πέρασαν από την αποαποικιοποίηση και την ανεξαρτησίατων περισσότερων Αφρικανικών Χωρών, οπότε μια αντιδυτική διάθεση είναι διάχυτη σ’ όλη την Ήπειρο.
- · Ελάχιστα χρόνια έχουν περάσει από την προσπάθεια του Μουαμάρ Καντάφι, για την δημιουργία ενιαίου, παναφρικανικού συναλλακτικού – αποθεματικού νομίσματος κόντρα, κυρίως, στο δολάριο, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για την Λιβύη και τον ίδιο τον Καντάφι.
- · Η οικονομική διείσδυση των κινεζικών εταιρειών στην Αφρική, ιδιαίτερα στην δυτική και νότια, είναι τεράστια.
- · Η ρωσική παρουσία, αξιοποιώντας και την σοβιετική παράδοση, είναι μεγάλη σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο (όρα Βάγκνερ). Δεν είναι τυχαίο, ότι σε διεθνή διάσκεψη-συνάντηση Ρωσίας – Αφρικής πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη, πήραν μέρος 48 από τις 54 αφρικανικές χώρες!
- · Και δεν θα περάσει χωρίς θετικές επιπτώσεις για τα ρωσικά συμφέροντα, το γεγονός της διαγραφής χρεών, όπως και δωρεάν επισιτιστικής βοήθειας για κάποιες χώρες εκ μέρους της Ρωσίας.
- · Ενισχύεται η τάση αποδολαριοποίησης των αποθεματικών τους σε πολλές χώρες της Αφρικής.
- · Πρόσφατα, η Κένυα (στενή σύμμαχος των Η.Π.Α. μέχρι πρότινος και με τον μεγαλύτερο. στην Αφρική, σταθμό της C.I.A.), πρότεινε στα αφρικανικά κράτη να σταματήσουν τη χρήση του δολαρίου στις μεταξύ τους σχέσεις.
- · Εν τω μεταξύ αρκετές αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για στενή συνεργασία με τους BRICS.
- · Αφήσαμε τελευταίο το θέμα με το πραξικόπημα στονΝίγηρα. Δεν είναι τυχαίος ούτε ο χώρος, ούτε ο χρόνος! Και δεν είναι το θέμα ότι διακόπτεται η προμήθεια ουρανίου προς την Γαλλία (ποιος φταρνίστηκε για τον Μακρόν!). Μέσω του Νίγηρα είναι σχεδιασμένο ότι θα περάσει ο Υπερσαχάριος αγωγός αερίου! Νιγηρία– Νίγηρας – Αλγερία και από εκεί στην Ευρώπη!
Αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη! Ενεργειακή ασφυξία ή υποταγή στο αμερικανικό LNG!
Μετά τον «αποκλεισμό» της από το ρωσικό αέριο λόγω κυρώσεων, την ανατίναξη από τους Αμερικανούς του ρωσικού αγωγού Nordstream και την «διαγραφή» της Ευρώπης ως στρατηγικού στόχου από το πρόγραμμα της GAZPROM για την περίοδο 2024-2033, έρχεται και η ακύρωση του Υπερσαχάριου λόγω Νίγηρα!
Γι’ αυτά τα τεράστια κέρδη του κεφαλαίου, του συγκεντρωμένου σήμερα στους παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς, διεξάγονται οι ανηλεείς και αδίσταχτοι πόλεμοι, πόλεμοι εμπορικοί, οικονομικοί, στρατιωτικοί με θύματα όλους εμάς, σε όποιο σημείο της γης και να βρισκόμαστε.
Πεδίο αυτού του συνεχούς, ανηλεούς και αδίσταχτου πολέμου για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου, για ένα νέο μοίρασμα των αγορών, των δικτύων και των σφαιρών επιρροής, αποτελεί και ο υπόλοιπος πλανήτης.
Λατινική Αμερική.
Η Βραζιλία είναι ιδρυτικό μέλος των BRICS και υπέρμαχος των συναλλαγών μεταξύ των Λατινοαμερικανικών Χωρών στα εθνικά τους νομίσματα.
Η Αργεντινή:
- · Με απόφαση της Κεντρικής της Τράπεζας επιτρέπει το άνοιγμα λογαριασμών σε κινεζικό γιουάν.
- · Αποφάσισε την αποπληρωμή μέρους του χρέους της στο Δ.Ν.Τ. σε γιουάν.
- · Αποφάσισε τη συμμετοχή της στο μεγαλόπνοο κινεζικό πρόγραμμα « Μία ζώνη – ‘Ενας δρόμος».
Η Χιλή αποφάσισε την αποκλειστική εκμετάλλευση των αποθεμάτων λιθίου από εθνικές επιχειρήσεις, όπως και του χαλκού.
Για την Ασία έχουμε αναφέρει πολλά σε προηγούμενα άρθρα. Συνοπτικά θα αναφέρουμε τα παρακάτω:
- · Οι τρεις μεγάλες χώρες, Κίνα – Ινδία – Ρωσίαείναι ιδρυτικά μέλη των BRICS. Μεταξύ τους οι συναλλαγές διεξάγονται στα εθνικά τους νομίσματα.
- · Είναι γνωστό ότι αρκετές χώρες της Ασίας και του Αραβικού κόσμου βρίσκονται σε συζητήσεις για στενή συνεργασία με τους BRICSή και ένταξή τους.
- · Επίσης, η Κίνα με την Σαουδική Αραβία συναλλάσσονται πλέον στα εθνικά τους νομίσματα, κυρίως για την αγορά πετρελαίου.
- · Από το 2017-2018 η Ρωσσία, η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας έχουν ήδη αρχίσει την «αποδολαριοποίηση» των αποθεματικών τους, ενισχύοντας τα αποθέματά τους σε χρυσό.
- · Στενές επαφές Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και για την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS.
- · Η Ρωσία συζητά με Κατάρ, Ιράνκαι Τουρκμενιστάντην δημιουργία Οργανισμού, αντίστοιχου με τον ΟΠΕΚ+ για το πετρέλαιο, για την “διαχείριση” του αερίου.
- · Η Κίνα διοργάνωσε συνάντηση με τις πέντε (5) πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν), χώρες με τις οποίες και η Ρωσία (ελέω σοβιετικής παράδοσης) διατηρεί στενότατες οικονομικές και όχι μόνον σχέσεις.
- · Η Ρωσία, πριν μερικούς μήνες, συμφώνησε με Τουρκμενιστάν και Ιράν για άνοιγμα του εμπορικού “δρόμου” απ’ την Ινδία προς Ρωσία και Ευρώπη μέσω Ιράν – Κασπίας, παρακάμπτοντας τον Περσικό Κόλπο και το Σουέζ. Πρόσφατα, η Ρωσία πρότεινε την διασύνδεση και αφρικανικών χωρών στον εμπορικό αυτόν «δρόμο». ( Αυτή η πρόταση προέκυψε μετά την έκφραση κάποιων ενδοιασμών εκ μέρους της Ινδίας).
Ας δούμε τώρα και την Ευρώπη.
- · Η Ε.Ε.έρμαιο των εσωτερικών της αντιθέσεων και της βαθειάς της κρίσης περιδινίζεται και βρίσκεται σε αποδομή.
- · Η Ε.Ε., ως σημαντικός «παίκτης» της μεγάλης σκακιέρας έχει πάψει να υφίσταται.
- · Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο παγκοσμιοποιημένος ολοκληρωτικός καπιταλισμός στην επέλαση για την επικράτησή του, συμπαρασύρει και διαλύει όλες τις μέχρι τώρα υφιστάμενες δομές, εθνικές και διεθνείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ίδια η Ε.Ε. Ο ιστορικός της ρόλος έχει ξεπεραστεί.
- · Η κυρίαρχη, μέχρι πρότινος, στην Ε.Ε. Γερμανία αποδυναμώνεται και αποβιομηχανοποιείται. Πέρυσι, υπό μορφή επενδύσεων σε άλλες χώρες, κυρίως προς Η.Π.Α. και Ασία, «έφυγαν» 135 δις ευρώ. Την ίδια δε περίοδο «μπήκαν» στη Γερμανία μόνον 10,5 δις ευρώ. (στοιχεία GEI, Ινσιτούτο Γερμανικής Οικονομίας).
- · Η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, ουσιαστικά έχει προσδεθεί στις Η.Π.Α. και βαυκαλίζεται με το λαμπερό παρελθόν της Αυτοκρατορίας, σε μια κατάσταση της σχέσης του ίσκιου με το μπόι.
Η χώρα μας, η Ελλάδα, στενά δεμένη στο άρμα των Η.Π.Α., έχει αποδεχθεί ρόλο πιονιού στις διεθνείς εξελίξεις. Οι τελευταίες κυβερνήσεις, συναγωνιζόμενες για την εύνοια των αμερικανών, μετέτρεψαν τη χώρα σε μια απέραντη βάση των Η.Π.Α. και του Ν.Α.Τ.Ο. με «προκεχωρημένο φυλάκιο» την Αλεξανδρούπολη, δεχόμενοι την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και την εγκατάσταση σ’ αυτά βάσεων με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στα πλαίσια του ενεργειακού πολέμου στην Μεσόγειο, μετά το περήφανο φιάσκο του EASTMED, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι αρκείται στον ρόλο του κομπάρσου στο μεγάλο παιγνίδι που «στήνουν» οι Η.Π.Α. στην Μεσόγειο με Τουρκία – Ισραήλ –Αίγυπτο – Λιβύη.
Θα ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο μ’ ένα καυτό θέμα των ημερών, το θέμα της προσεχούς Διάσκεψης Κορυφής των BRICS στην Νότια Αφρική.
- · Οι χώρες BRICS(Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική)αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος, των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων κ.α.
- · Οι BRICS, ευρισκόμενες και στις 4 ηπείρους, αποτελούν ισχυρότατες πολιτικές, στρατιωτικές και διαστημικές δυνάμεις.
- · Οκτώ (8) χώρες έχουν ήδη υποβάλλει επίσημα αίτηση ένταξης στους BRICS – Αλγερία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ άλλες δεκαεπτά (17) - Αφγανιστάν,Βενεζουέλα, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Καζακστάν,Μεξικό, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Συρία, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Ουρουγουάη, Ζιμπάμπουε, έχουν εκφράσει το ισχυρό ενδιαφέρον τους να ενταχθούν .
- · Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι η παγκόσμια οικονομική και όχι μόνον κυριαρχία των Η.Π.Α. έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί.
- · Η παντοδυναμία του δολαρίου μετά: α) τον τεράστιο όγκο συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα, β) τους ταχείς ρυθμούς αποδολαριοποίησης των αποθεματικών πολλών χωρών, γ) την επιταχυνόμενη αποθεματοποίηση χρυσού από πολλές χώρες, δ) των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ίδια η αμερικανική οικονομία, έχει ήδη κλονισθεί.
- · Η προαναγγελθείσα από καιρό δημιουργία νέας νομισματικής μονάδας για τις μεταξύ τους συναλλαγές, αλλά και ως νέο, εναλλακτικό του δολαρίου, συναλλακτικό και αποθεματικό νόμισμαέχει προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Το casusbelli για τις Η.Π.Α. και το δολάριο ante portas!
Το ερώτημα, το οποίο προκύπτει αβίαστα είναι το ακόλουθο: είναι εφικτή και βιώσιμη η δημιουργία νέας νομισματικής μονάδας από τους BRICS;
Μια πρώτη, αβίαστη απάντηση ενός καλού οικονομολόγου είναι: καλή ως θεωρία με καλή προοπτική!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απάντηση, πως αποκωδικοποιείται;
- · Η ιστορία έχει δείξει πως, τέτοιου είδους διαδικασίες απαιτούν χρόνο, συγκλίσεις οικονομικές και πολιτικές, συγκρούσεις με προϋπάρχουσες ή σχεδιαζόμενες αντίστοιχες νομισματικές λύσεις.
- · Τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης των BRICSκαι των υπό ένταξη σ’ αυτούς χωρών (νόμος της ανισομερούς ανάπτυξης του καπιταλισμού), αποτελούν σοβαρά προβλήματα για την εισαγωγή ενιαίου νομίσματος. Θα πρόκειται για δύσκολη και μακροχρόνια διαδικασία.
- · Η ενδεχόμενη σύνδεσή του με τον χρυσό:
- ü ενέχει σοβαρές δυσκολίες για την κίνηση των επιμέρους νομισματικών μαζών.
- ü ενέχει, επίσης, δυσκολίες στον καθορισμό των επιμέρους ισοτιμιών των εθνικών νομισμάτων
- ü το κυριότερο, κατά την άποψή μας, είναι ότι ο «χρυσός κανόνας» υπήρξε μια κάποια λύση σε παρωχημένο στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, λειτούργησε και «καταργήθηκε» από τον ίδιο τον καπιταλισμό στην πορεία ανάπτυξής του. Στο στάδιο του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού ο «χρυσός κανόνας» δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.
- · Η ενδεχόμενη σύνδεσή του με «καλάθι» των νομισμάτων των χωρών των BRICSκαι μέσω αυτού ο καθορισμός των επιμέρους ισοτιμιών:
- ü ενέχει τον κίνδυνο εσωτερικών τριβών, σχετικά με την «ποσόστωση» των νομισμάτων εντός του «καλαθιού».
- ü Η «ποσόστωση» δεν μπορεί παρά να είναι συνάρτηση της δυναμικής των επιμέρους Α.Ε.Π. των χωρών, γεγονός που, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγήσει σε ενδυνάμωση κάποιου νομίσματος ( κατά πως φαίνεται του κινέζικου γιουάν). Αυτό θα επιφέρει συγκρούσεις μεταξύ των διάφορων κρατών και ίσως αναζωπυρώσει προϋπάρχουσες διαφορές (π.χ. μεταξύ Ινδίας – Κίνας).
- ü πάντως, η λύση του «καλαθιού»,όσο δύσκολη και να είναι, κατά την άποψή μας, είναι περισσότερη εφικτή.
Ας μην ξεχνάνε ότι, έχουν εκφραστεί δημόσια αντιρρήσεις εκ μέρους της Ινδίας για το εγχείρημα, καθώς και αμφιβολίες εκ μέρους επιστημόνων.
Επίσης, ας λάβουμε υπόψη και τις προσπάθειες «τορπιλισμού» της δημιουργίας νέας νομισματικής μονάδας από τους BRICS, από τις Η.Π.Α. κα τους συμμάχους της.
Εκτιμούμε ότι, κατά την Διάσκεψη Κορυφής των BRICS στην Νότια Αφρική, θα υπάρξει διακηρυκτική ανακοίνωση περί της δημιουργίας νέας νομισματικής μονάδας, η οποία θα συνοδεύεται με την προβολή της διάθεσης των χωρών να εργαστούν προοπτικά για την υλοποίηση του εγχειρήματος!
Συμπερασματικά:
- v οανηλεής και αδίσταχτος πόλεμος μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου, για ένα νέο μοίρασμα των αγορών, των δικτύων και των σφαιρών επιρροής, θα συνεχισθεί οξυνόμενος, έως ότου (και αν)επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία στις μεταξύ τους «σχέσεις».
- v σ’ αυτή τη διαδικασία πολλά «σχέδια» θα διαμορφωθούν και πολλά θα καταρρεύσουν, ειδικά, αν πρόκειται για «κρατικές πρωτοβουλίες», σε μια περίοδο που, όπως αναφέραμε ήδη, ο παγκοσμιοποιημένος ολοκληρωτικός καπιταλισμός συμπαρασύρει και διαλύει όλες τις μέχρι τώρα υφιστάμενες δομές, εθνικές και διεθνείς.
- v στον βωμό του κέρδους, ο σύγχρονος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα, ανθρώπινες ζωές, λαούς και χώρες ολόκληρες, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το μέλλον και την προοπτική ολόκληρου του πλανήτη!
Το ερώτημα αναφύεται και πάλι, με τρομακτικά ενοχική δύναμη:
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;