Μπορεί μία ολόκληρη τουριστική καμπάνια του Δήμου Πρέβεζας να βασίστηκε στο μοτίβο της “ασφαλούς παραλίας του Μονολιθίου”, ωστόσο θα επιτρέψετε σε εμάς του πιο “ταπεινούς αρχαιολάτρες” να επιμένουμε στη σπουδαιότητα του μνημείου του Αυγούστου, του εντυπωσιακού αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου και του “θησαυρού” που ονομάζεται Αρχαία Νικόπολη.
Η πόλη ιδρύθηκε ως σύμβολο της μεγάλης νίκης του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού και μετέπειτα Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου στο Άκτιο το 31 π.Χ. και άκμασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Οδηγώντας στην Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων προσέχεις εύκολα απέναντι από το ρωμαϊκό θέατρο ένα μικρό, γραφικό, χωμάτινο, γηπεδάκι στο ύψος της Σμυρτούλας (για τους ντόπιους) ή Νικόπολης (σύμφωνα με το χάρτη).
Έβλεπε μπάλα στην Πρέβεζα ο Οκταβιανός, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα; Προφανώς όχι...
Πρόκειται για ένα γηπεδάκι που οι ερασιτέχνες “αστέρες” του ποδοσφαίρου το έχουν... τιμήσει δεόντως κατά το πρόσφατο παρελθόν, καθώς πλέον δεν λειτουργεί ως ποδοσφαιρικός χώρος.
Μαρτυρά όμως ένα στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι υπήρχε σε προηγούμενες δεκαετίες αθλητική δραστηριότητα πλάι σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία παγκοσμίου εμβέλειας και φήμης.
Η δυνατότητα της αρμονικής συνύπαρξης αθλητικής δραστηριότητας και αρχαιολογικών χώρων, σε ένα ολιστικό αναπτυξιακό project, θα μελετηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- εντός του 2021 από Τμήμα του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου.
Και τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Αρχαία Νικόπολη.