Η περιφερειακή αρχή του Αλέξανδρου Καχριμάνη “στριμώχθηκε” πολιτικά και επιδόθηκε σε μία στρατηγική στη συνεδρίαση που παρουσίασε ένδεια επιχειρημάτων για το αν υπάρχουν ή όχι κίνδυνοι για τις “τσέπες” των πολιτών αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση “έσυρε” χρησιμοποιώντας όλα τα “εργαλεία” που είχε στο “οπλοστάσιό” της, την περιφερειακή αρχή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Κατάφερε μάλιστα να συσπειρώσει όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έστω κι αν ξεκινούν από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις.
Η εισήγηση επίσης της κας Ζέκα, συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα ήταν κατά 90% τεχνοκρατική και 10% με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, γεγονός που μετέθεσε τη συζήτηση όχι σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά σε μία ανταλλαγή επιχειρημάτων επί πραγματικών γεγονότων.
Αναμφίβολα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ξέρει το συγκεκριμένο θέμα σαν την “παλάμη του χεριού” του. Το ίδιο και οι Αντιπεριφερειάρχες του. Το να ισχυριστεί κάποιος ότι ο κ. Καχριμάνης δεν γνωρίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια αποτελεί τουλάχιστον αφελή διαπίστωση.
Γι' αυτό και προκαλεί εντύπωση η στρατηγική που ακολούθησαν στη συνεδρίαση ο κ. Καχριμάνης και η παράταξή του. Μία στρατηγική που περιελάμβανε τα ακόλουθα:
-Να μειώσουν την ισχύ των επιχειρημάτων της Λαϊκής Συσπείρωσης λέγοντας ότι εκείνοι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ η Λ.Σ. είναι υπέρ του κράτους.
-Να απαξιώσουν την πολιτική ύπαρξη της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίζοντας ότι αποτελεί μία μειοψηφία.
-Να τονίσουν τι εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει για την Ήπειρο στο θέμα των απορριμμάτων πρωτοπορώντας και θα πρέπει να δέχονται τα “ευχαριστώ” της τοπικής κοινωνίας.
-Να υποστηρίξουν ότι δε δέχονται υπόνοιες για ρουσφέτια και αμφισβήτηση της ηθικής τους.
-Να “βγάλουν εντελώς από πάνω τους” την αποκάλυψη για αξιώσεις της εταιρείας ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ με τη φράση: “Τι θέλετε; Να ανακληθεί η ποινική ρήτρα και να πληρώσουμε την αποζημίωση που ζητά η εταιρία ώστε να σταματήσει η διαιτησία;”.
-Να υπερτονίσουν τις μεγάλες ευθύνες των Δήμων στο όλο εγχείρημα.
Προφανώς η παραπάνω στρατηγική δεν “καλύπτει” την απουσία πειστικών απαντήσεων.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, φυσικά η περιφερειακή αρχή είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ του κεντρικού κρατικού σχεδιασμού και έχει μικρό ποσοστό, φυσικά δεν θα πρέπει να μπαίνουν με ανερυθρίαστο τρόπο ζητήματα ηθικής στην πολιτική, φυσικά άλλες Περιφέρειες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ήπειρο, φυσικά ο κ. Καχριμάνης δουλεύει πολλές ώρες, φυσικά οι Δήμοι έχουν τεράστιες ευθύνες. Όλα αυτά καλά.
Για την “ταμπακιέρα” όμως;
-
Ήταν ή δεν ήταν λάθος στρατηγική να φτιαχτεί πρώτα το εργοστάσιο και μετά να καταρτιστεί το πλάνο ολιστικής διαχείρισης;
-
Αν δικαιωθεί η εταιρεία στις απαιτήσεις της, ποιος θα πληρώσει αυτό το ποσό;
-
Τις αποφάσεις (π.χ. για τη διαιτησία) τις λαμβάνει η πλειοψηφία και όχι η αντιπολίτευση.
-
Για τον ΣΜΑ της Πρέβεζας που υπήρχε μόνο στη φαντασία κάποιων και όχι στην πραγματικότητα, θα δοθούν ποτέ εξηγήσεις;
-
Ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ (της Περιφέρειας Ηπείρου) είχε αποτύχει ολοκληρωτικά στις προβλέψεις του. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ίσως είπε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του την ατάκα της συνεδρίασης, αναφορικά με τους 80.000 τόνους που είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στο εργοστάσιο. Ανέφερε ο κ. Ιωάννου: “Έρχεται ο αναθεωρημένος ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός) το 2020 και δίνει για το 2025, 75.000 τόνους. Αλήθεια πιστεύει κανείς από εσάς ότι σε 4 χρόνια θα πάει η παραγωγή απορριμμάτων από τους 130.000 τόνους στους 70.000;”. Μα το πιστεύετε πραγματικά;” Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης είναι μόνο στα χαρτιά και για... γέλια, αποδομώντας μία ολόκληρη κυβερνητική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα ζητήματα των απορριμμάτων θα τα βρει μπροστά της η τοπική κοινωνία. Και είναι πολύ καλό να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση μέσω της live μετάδοσης.
Π.Τ.