Για να αποδίδονται όμως τα του Καίσαρος τω Καίσαρι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη συμφωνία για το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα και η μέθοδος του “εδαφονομίου” που είχε επιλέξει ως “εργαλείο” για να πάρει το Κάστρο από το ΤΕΘΑ ο κ. Ιωάννου, πολύ μικρή σχέση έχει με το νόμο του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα πρέπει να καταβάλει ως ετήσια αντιπαροχή ο Δήμος Πρέβεζας για τα επόμενα 99 χρόνια για το “Περδίκη-Πυλάδη”.
Για να αντιληφθεί κάποιος τις διαφορές παραθέτουμε της λεπτομέρειες της σύμβασης για το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα.
Η παραχώρηση του ακινήτου των 34 στρεμ. έγινε για χρονικό διάστημα 49 ετών, βάσει του Κεφαλαίου Γ’ (άρθρο 18) του Ν.3986/2011, περί «Δικαιώματος Επιφάνειας επί Δημοσίων Κτημάτων», και της Υπ’αριθμ. 1/18.2.2014, Απόφασης της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΔΕ/ΤΕΘΑ).
Το οικονομικό αντάλλαγμα (εδαφονόμιο) για την εν λόγω παραχώρηση, που θα καταβληθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας προς το ΤΕΘΑ, ανέρχεται συνολικά στο ποσό του 1.500.000 €, με χρονικό όριο αποπληρωμής τα 35 έτη. Η Π.Ε. Πρέβεζας για το χρονικό διάστημα 2014-2021 δεν κατέβαλε χρήματα (περίοδος χάριτος) και θα καταβάλει την πρώτη δόση από το 1,5 εκατομ. ευρώ στις 16 Αυγούστου 2021.
Για τη συμφωνία των 49 ετών, αναλογεί ένα ετήσιο μίσθωμα των 30.612 ευρώ.
Για να αντιληφθεί κάποιος τις διαφορές στα δύο “εργαλεία”, πρέπει να λάβει υπ' όψη τα εξής:
Η αντικειμενική αξία του ακινήτου στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα είχε υπολογιστεί κοντά στα 11.00.000 ευρώ. Αν ίσχυε στον Άγιο Ανδρέα η τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο Νίκος Γεωργάκος για το “Περδίκη-Πυλάδη”, η Π.Ε. Πρέβεζας θα έπρεπε να καταβάλει ετησίως στο ΤΕΘΑ ως ενοίκιο το ποσό των 550.000 ευρώ. Η διαφορά φυσικά είναι τεράστια. Τουλάχιστον 18 φορές περισσότερο!
Και για το στρατόπεδο “Σολωμού” για παράδειγμα οι απαιτήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες έως απαγορευτικές...
Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται δεδομένο πως το μοντέλο του 5%, δημιουργεί τετελεσμένο και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περίπτωση που ο Δήμος Πρέβεζας θελήσει να διεκδικήσει και την αξιοποίηση των λοιπών στρατοπέδων.
Παρά το γεγονός ότι ο Στράτος Ιωάννου και ο Νίκος Γεωργάκος ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, ο Δήμαρχος Πρέβεζας φαίνεται πως δεν επιθυμεί να επιλέξει για τα πρώην στρατόπεδα “εργαλεία” που είχε χρησιμοποιήσει ο Αντιπεριφερειάρχης. Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Ηπείρου τον τελευταίο χρόνο με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στον Άγιο Ανδρέα, κατάφερε να αποκτήσει και το στρατόπεδο “Παπακώστα” στην Άρτα.
Όλα αυτά αφήνουν κάποια ερωτηματικά για το αν η συνεργασία των δύο πόλων της αυτοδιοίκησης είναι στενή ή όχι σε τέτοια ζητήματα...
Π.Τ.