Η επικοινωνία είναι ένα “δυνατό όπλο” στην πολιτική. Ένα από τα σπουδαιότερα σε μία εποχή που δυστυχώς το “φαίνεσθαι” πουλάει περισσότερο από το “είναι”. Αλλά αυτά είναι σημάδια των καιρών και η πολιτική προσαρμόζεται πάντα στα νέα δεδομένα.
Η επικοινωνία όμως πρέπει να έχει και μία βασική αρχή. Να βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε υποθετικές καταστάσεις, ώστε να διατηρείται ένας στοιχειώδης σεβασμός απέναντι στους θεσμούς και τους πολίτες. Όσο σεβασμό δηλαδή αξίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας ως θεσμός, άλλο τόσο αξίζουν και οι “από κάτω”, οι δημότες δηλαδή.
Και με βάση τα παραπάνω το επικοινωνιακό “φτιασίδωμα” των συναντήσεων του Δημάρχου Πρέβεζας στην Αθήνα πρέπει να αποκτήσει ένα όριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Δελτία Τύπου του Δημάρχου Πρέβεζας απέχουν... χιλιόμετρα από μία πραγματική βάση συζήτησης. Ωστόσο ο συντάκτης τους αναφορικά με την συνάντηση που είχε ο κ. Γεωργάκος με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ξεπέρασε τον εαυτό του.
Έχουμε και λέμε...
Αναφέρει το δελτίο Τύπου: “Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και άκρως ουσιαστική έχοντας στην ατζέντα τις προσκλήσεις που συμμετέχει ο Δήμος Πρέβεζας στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», εντός και εκτός του πλαφόν όπως αυτές διαμορφώνονται καθώς και το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου ως προς τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση όπως αυτές προδιαγράφονται και ορίζονται από τις ευρωπαϊκές επιταγές, το εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2020- 2030 και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.
Κοντά δύο χρόνια τώρα ο Δήμαρχος Πρέβεζας και οι συνεργάτες του αναφέρουν και αναφέρουν και αναφέρουν τον περιβόητο στρατηγικό σχεδιασμό τους, που δεν τον έχει δει κανείς. Και κάπου εκεί τα μαλλιά στα κεφάλια των καθηγητών του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου (ας αφήσουμε στην άκρη του εξωτερικού, γιατί εκεί θα υπάρξουν εμφράγματα)... πέφτουν, μιας και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός εκτός όλων των άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών, είναι και γραπτό κείμενο.
“Κρατικό μυστικό” αποτελεί ποια ο περιβόητος στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Πρέβεζας και δεν τον έχει δει κανείς μέχρι σήμερα; Και δεν τον παρουσιάζει κάποιος και στο... πόπολο; “Κρατικό μυστικό” είναι και δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια από το Δήμαρχο; Εκτός κι αν υπάρχει φόβος μήπως το δουν οι άλλοι, το ζηλέψουν και το αντιγράψουν. Όλα μπορεί και να τα ακούσουμε...
Και συνεχίζει το δελτίο Τύπου: “Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό τόσο για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Κέντρου Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Τεχνικών Δεξιοτήτων σε συνέχεια της αρχής που έχει γίνει από τη Δήμο το περασμένο διάστημα και της ψηφιακής μετάβασης μέσα από την αξιοποίηση των προγραμματικών εργαλείων όπως της ΑΤ8 αλλά και των ανοικτών δυνατοτήτων που θα προσφερθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης , αλλά και τη σπουδαιότητα της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης και ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού...”.
Μάλλον ζούμε σε λάθος πόλη δεν εξηγείται αλλιώς και δεν μπορούμε να δούμε γύρω μας και να αντιληφθούμε όλα τα παραπάνω... Αξίζει όμως να κάνουμε μία μικρή αναδρομή, σε ό,τι έχει να κάνει με Δήμο Πρέβεζας και τις Smart Cities.
Η δράση που αποτελεί δεδομένο μέγεθος “έξυπνης πόλης” αυτή τη στιγμή (όχι αυτό που φανταζόμαστε, σχεδιάζουμε ή θα θέλαμε) είναι η πράξη: «Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Πρέβεζας» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Το έργο αυτό αποτελείται από τέσσερα μέρη (υποσυστήματα):
α) Πλατφόρμα Διαχείρισης Δεδομένων Έξυπνης Πόλης
β) Κέντρο Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Πρέβεζας
γ) Σύστημα Διαχείρισης στόλου οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων
δ) Σύστημα Διαχείρισης ενέργειας Δημοτικού Φωτισμού εκ των οποίων τα τρία τελευταία έχουν να κάνουν κυρίως με το φυσικό αντικείμενο, ενώ το πρώτο αποτελεί το κέντρο συλλογής και επεξεργασίας των πληροφοριών που παράγονται από τα άλλα τρία.
Όσον αφορά τα τρία αυτά υποσυστήματα, για το Δήμο μας ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Κέντρο Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Πρέβεζας. Σκοπός του Κέντρου αυτού είναι να συμβάλλει στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα κυκλοφοριακά δεδομένα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το μοντέλο ΣΒΑΚ που εκπονήθηκε για το Δήμο Πρέβεζας υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
β) Σύστημα Διαχείρισης στόλου οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων. Σκοπός του Συστήματος αυτού είναι η παραγωγή ενός βέλτιστου τρόπου αποκομιδής απορριμάτων με αποτέλεσμα την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου και κατ' επέκταση την ελάχιστη επιβάρυνση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Το αντικείμενο αυτό ανήκει εξ' ολοκλήρου στην Δειύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου.
γ) Σύστημα Διαχείρισης ενέργειας Δημοτικού Φωτισμού. Σκοπός του Συστήματος αυτού είναι η συλλογή όλων των απαραίτητων πληροφοριών που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας στους δημοτικούς χώρους ώστε να παραχθεί ένα πλάνο μείωσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ενέργειας που καταναλώνεται καθημερινά, με σκοπό τόσο το οικονομικό όφελος για το Δήμο όσο και το περιβαλλοντικό όφελος για το φυσικό περιβάλλον. Το αντικείμενο αυτό ανήκει στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων, Σηματοδότησης και Εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου. Δήμαρχος Πρέβεζας ήταν ο Χρήστος Μπαΐλης και όχι ο Νίκος Γεωργάκος. Το έργο προχωρά όμως και ημερών του νυν Δημάρχου Πρέβεζας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το έργο είχε ενδεικτικό προϋπολογισμό 239.741,60 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Πάμε όμως και στο περιβόητο Ψηφιακό Κέντρο Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Τεχνικών Δεξιοτήτων που εξήγγειλε ο Δήμαρχος, από όπου και η φωτογραφία του άρθρου στην κορυφή.
Η οικονομική επιτροπή στη συνεδρίαση της 14ης Μαΐου ενέκρινε τη συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών, με τα αναπληρωματικά τους μέλη, προκειμένου ο Δήμος Πρέβεζας να συντάξει τη μελέτη για την προμήθεια «Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης και Εφαρμογές Έξυπνης Κινητικότητας (Smart-mobility)» και να υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤ08 του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” με τίτλο “ Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία - πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση - πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19”. ..…».
ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ! ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Δηλαδή είναι μία πρόταση χωρίς προϋπολογισμό μέχρι στιγμής και χωρίς συγκροτημένη μελέτη, η οποία και δουλεύεται. Και φυσικά μακάρι να εκπονηθεί και να εγκριθεί!
Σε ένα προσχέδιο της πρότασης γίνεται λόγος για:
-
Σταθερό Ασύρματο Δίκτυο InternetofThings (IoT) του Δήμου Πρέβεζας για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας.
-
Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης InternetofThings (IoT) για τη συγκέντρωση, κανονικοποίηση και διάθεση δεδομένων από υφιστάμενα συστήματα της πόλης.
-
Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου Έξυπνης Πόλης (Smart City Command&ControlCenter)
-
Υποσύστημα Ελεγχόμενης Πρόσβασης και Πιστοποίησης σε Υποδομές του Δήμου με χρήση έξυπνων κινητών συσκευών.
-
Υποδομές και σύστημα παρακολούθησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης (Έξυπνη στάθμευση - Smartparking).
-
Σύστημα και υποδομή ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών μέσω πινακίδων digitalsignage για την επεξεργασία του περιεχομένου τους.
-
Έξυπνα Κέντρα Εργασίας, εργασία από απόσταση σε καθορισμένους κατάλληλους χώρους (εξοικονόμηση χρόνου, δαπάνης μεταφορικών, έκτακτες καταστάσεις θεομηνίας, πανδημίας κτλ) που καλύπτουν περιοχές μακριά από την έδρα της Υπηρεσίας ή την πληγείσα περιοχή.
-
Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων και αναβάθμιση υφιστάμενων δικτύων WiFiγια την διασύνδεσης χρηστών στα προτεινόμενα συστήματα.
Πάμε τώρα σε ακόμη μία φράση στο Δελτίο Τύπου: “Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για τη διοργάνωση του 1st DIGITAL BEACH SUMMIT, την οποία και ανακοίνωσε στο DELPHI ECONOMIC FORUM VI στην ομιλία του, στις αρχές του επόμενου Σεπτεμβρίου το οποίο και θα διοργανωθεί στη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη παραλία ως προς την πανδημία από το 2020, με τον κ. Πέτσα να δηλώνει στον κ. Γεωργάκο την έμπρακτη υποστήριξη στο εν λόγω καινοτόμο γεγονός στο οποίο και θα προβληθεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στους ΟΤΑ”.
Το atpreveza.gr σας είχε ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή από τον Ιούλιο του 2020 (δείτε ΕΔΩ). Φαίνεται όμως πως τα πράγματα είναι τελειωμένα και έτοιμα. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ενημερώθηκε και ο Υπουργός και όχι οι Πρεβεζάνοι ή το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας...
Και εδώ που τα λέμε μακάρι να είναι όλα έτοιμα και να γίνει το Συνέδριο. Καλό βέβαια θα ήταν να ενημερωθεί και η τοπική κοινωνία τι θα περιλαμβάνει. Μη τα μαθαίνουμε όλα από τους Υπουργούς...
Ένα είναι το σίγουρο. Πως οι δημότες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από κανέναν ως “ιθαγενείς” που θα ξεγελαστούν από “καθρεφτάκια”... Η επικοινωνία δεν προτρέχει της πολιτικής... Ακολουθεί...