Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 15:12

Ένα... summit στο Δήμο Πρέβεζας και οι συνεργάτες-χορηγοί

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Ξεκινά αύριο στο Μονολίθι, το «2nd Digital Beach Summit» μία διήμερη εκδήλωση του Δήμου Πρέβεζας, παρουσία μελών της Κυβέρνησης. Όπως και για το πρώτο που είχε πραγματοποιηθεί, έτσι και για το δεύτερο καλό θα είναι να επισημάνουμε μερικά πράγματα, γιατί ναι μεν ό,τι γίνεται καλό είναι στην πόλη -και έτσι θα έπρεπε να είναι- αλλά ο λαός μας λέει “να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη-σκάφη”. Και πολύ σοφά λέει, καθώς εν έτει 2022 δεν είναι ωραίο οι κάτοικοι της Πρέβεζας να είναι ιθαγενείς που θα τους κουνάς... καθρεφτάκια. Δεν είναι και δεν τους αξίζει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο.

Ξεκινάμε λοιπόν:

1ον: Με την απόφαση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου έχει ανατεθεί στην εταιρεία CHOOSE με απευθείας ανάθεση το έργο: «Υπηρεσίες Διοργάνωσης του Συνεδρίου «2nd Digital Beach Summit» στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πρέβεζα», με προϋπολογισμό 29.884 ευρώ. Σύμβαση όμως μεταξύ των δύο μερών δεν έχει αναρτηθεί ούτε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ούτε στο σύστημα “Προμηθεύς”. Έχει υπογραφεί ή όχι τέτοια σύμβαση;

2ον: Η λέξη summit δεν ανταποκρίνεται στην εκδήλωση. Ούτε καν η λέξη συνέδριο. Η όλη εκδήλωση μοιάζει με μία ενέργεια τύπου... lobbying, διαδικασία που υπάγεται  στο  ευρύτερο  σύστημα  των  δημοσίων  σχέσεων και της προώθησης πολιτικών, συνήθως κυβερνητικών. Επιμένει δηλαδή στη θεματολογία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πλέον εντελώς διαφορετικές.

Εντύπωση προκαλεί και πάλι η απουσία επιστημονικών φορέων, όπως είναι τα Πανεπιστήμια ή έστω μόνο το τοπικό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δεν υφίσταται συνέδριο χωρίς την θεσμική παρουσία Πανεπιστημίου.

3ον: Απουσιάζει και φέτος η ενεργή συμμετοχή στις “παράπλευρες εκδηλώσεις συνεργιών” η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Πρέβεζας ή άλλων φορέων, για να παραχθούν αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.

4ον: Πέρυσι είχε ανακοινωθεί χορηγικό πρόγραμμα, το οποίο δεν παρουσιάστηκε ποτέ. Πόσα χρήματα δηλαδή πήρε ως χορηγία -αν πήρε- ο Δήμος Πρέβεζας και από ποιους; Φέτος επίσης ανακοινώνονται χορηγοί. Η απουσία χορηγών από την τοπική επιχειρηματικότητα επίσης “βγάζει μάτι”. Ας ελπίσουμε στο πλαίσιο της διαφάνειας ο Δήμος Πρέβεζας να ανακοινώσει τυχόν χορηγίες, επαναλαμβάνουμε αν έχει λάβει...

Στον αντίποδα από τον κατάλογο των εταιρειών που μετέχουν ως χορηγοί ή υποστηρικτές στο summit, διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

  1. Η εταιρεία Energy Plus έχει πληρωθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας για προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού σε δύο περιπτώσεις το ποσό των 42,616.92 ευρώ. Εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον να συμμετέχει στο μεγάλο έργο της ιδιωτικοποίησης του φωτισμού (“ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ” (προϋπολογισμός χωρίς Φ.Π.Α.: 7.222.693,00)”.

  2. Η εταιρεία ΟΜΕΧΟΜ, η οποία επίσης εμφανίζεται στο banner με τους χορηγούς της εκδήλωσης μετέχει στο εταιρικό σχήμα της ιδιωτικοποίησης του φωτισμού στο Δήμο Πρέβεζας για τα επόμενα 12 χρόνια (προϋπολογισμός χωρίς Φ.Π.Α.: 7.222.693,00).

  3. Η εταιρεία Dotsoft που επίσης εμφανίζεται ως “χρυσός χορηγός” έχει συνάψει αρκετές συμβάσεις με τον Δήμο Πρέβεζας. Έχει υλοποιήσει το έργο “Υπηρεσίες υποστήριξης του Δήμου Πρέβεζας στην υλοποίηση του έργου Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Πρέβεζας συνολικού συμβατικού ποσού 202.120,00€”. Ο Δήμος έχει αγοράσει από την εταιρεία 7.716,52 εξοπλισμό για τηλεδιασκέψεις, ενώ συμμετέχει και στο εταιρικό σχήμα για την εκπόνηση του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του Δήμου Πρέβεζας, μία υπηρεσία που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

  4. Η εταιρεία Cisco διοργάνωσε την ψηφιακή της ακαδημία στην Πρέβεζα.

  5. H εταιρεία Novoville για το λογισμικό και τα δικαιώματα παρακολούθησης των αιτημάτων των δημοτών έχει πάρει ποσό των 18.172, 20 επί θητείας Νίκου Γεωργάκου, ενώ είχε αγοραστεί το 2018 επί ημερών του κ. Μπαΐλη (5.084 ευρώ η σχετική σύμβαση).

  6. H Probotek και η Guardian συμμετέχουν σε ομάδα εταίρων και με το Δήμο Πρέβεζας στην πρόταση με τίτλο ««Καινοτόμες λύσεις και σχέδια για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση - Climate cRisis Empowering innovaTive sOlutions for Climate Change AdaptatioN – C.R.E.T.O.N.» στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE - Climate Change Mitigation and Adaptation - LIFE-2021-SAP-CLIMA, συνολικού προϋπολογισμού πρότασης 3.200.430,99€, προϋπολογισμού του Δήμου Πρέβεζας 315.650,00 € (με επιχορηγούμενο ποσό των 189.390,00€).

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή δεν μιλάμε ακριβώς για summit, αλλά για μία “συστάδα επιχειρήσεων” που με “συνεργάτη” το Δήμο Πρέβεζας προωθούν πολιτικές και “μοιράζουν γνώση” στην αυτοδιοίκηση.

Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όσους συμμετέχουν και μετά το summit, θα έχουμε το παγιωμένο πλέον, και “πληρωμένο” με περίπου 30.000 ευρώ, επιχείρημα των εκατοντάδων αναρτήσεων και της προβολής στα... πέρατα του κόσμου!

Εκτός κι αν αλλάξει κάτι φέτος...