Μετά την πρώτη ανάλυση για το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου πανελλαδικά (δείτε ΕΔΩ), θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα για τα κόμματα και στο Νομό Πρέβεζας.
ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία μετά τον Ιούλιο του 2019 κατέγραψε ποσοστό άνω του 40% στο Νομό Πρέβεζας και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Απώλεσε μόλις 851 ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, μία μείωση η οποία είναι αμελητέα. Διατήρησε δηλαδή τους ψηφοφόρους της, που φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση στο Νομό.
Το δίπολο Κυριάκη-Γιαννάκη “τράβηξε” προς τα επάνω το κόμμα, δημιούργησε μεγάλες συσπειρώσεις στον δεξιό χώρο και σε συνδυασμό με το ότι βασικοί πόλοι άσκησης εξουσίας (αυτοδιοίκηση, επιμελητήριο, Περιφέρεια) πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, ήταν στοιχεία που έφεραν την εκλογική νίκη.
ΣΥΡΙΖΑ
Η πανελλαδική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη την Ελλάδα “άγγιξε” και το Νομό Πρέβεζας. Παρ' όλα αυτά το 23,44% που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι το 10ο καλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά. Συνολικά απώλεσε σε σχέση με το 2019, 4.438 ψήφους (είχε φτάσει το 34,38% στην προηγούμενη αναμέτρηση).
Η μικρή δύναμη στα συνδικάτα του Νομού Πρέβεζας, εκτός από εκείνα των εκπαιδευτικών, οι μικρές δυνάμεις σε επιμελητήριο και τοπική αυτοδιοίκηση, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην “πολιτική δουλειά” που έπρεπε να γίνει, όπως επίσης το μεγάλο επικοινωνιακό έλλειμμα του κόμματος να μεταφέρει στον κόσμο του Νομού τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές έριδες, που σε ένα σημείο πήραν και τη μορφή “αντί-μπάρκα μετώπου” και πλέον έχουν μεταφερθεί και σε δημόσιο πεδίο, λειτούργησαν ως μοχλός αποσυσπείρωσης. Τα 2.033 “ασταύρωτα” ψηφοδέλτια στο Νομό Πρέβεζας ήταν μέρος της όλης εσωκομματικής έντασης που υπήρξε και προεκλογικά.
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
Στο Νομό Πρέβεζας το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών. Συγκριτικά με το 2019 κέρδισε 2.077 ψήφους παραπάνω, φτάνοντας το ποσοστό του στο 13,9%.
Η δυναμική προεκλογική εκστρατεία των 4 υποψηφίων βουλευτών του, το ψηφοδέλτιό του που είχε καλή γεωγραφική κατανομή και το γεγονός ότι οι 4 υποψήφιοι, παρόλο που είχαν λίγες πιθανότητες να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα, έκαναν “δουλειά μυρμηγκιού” και “έτρεξαν” χωριό-χωριό, για να διεκδικήσουν μέχρι και την τελευταία ψήφο, ήταν παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το καλό αποτέλεσμα.
Η επιλογή τους μάλιστα να κάνουν αυτόνομες εκστρατείες, όχι μόνο δεν λειτούργησε αποσυσπειρωτικά, αλλά βοήθησε πολύ το κόμμα τους συνολικά, κάτι που φαίνεται και εκ του αποτελέσματος.
Στο Δήμο Πάργας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις για 260 ψήφους.
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ στην Πρέβεζα, όπως και πανελλαδικά αύξησε το ποσοστό του καταφέρνοντας να πάρει 679 ψήφους περισσότερες σε σχέση με το 2019. Η συνεπής στάση του σε δεκάδες σωματεία εργαζομένων στο Νομό Πρέβεζας, η ενισχυμένη παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, λόγω της απλής αναλογικής και η παρουσία του σε κάθε κινηματική διαδικασία στο Νομό, ήταν καταλυτικά για την αύξηση των ποσοστών του.
“Μέτρησε” και η παρουσία του στο δρόμο, “σπάζοντας” το φόβο την εποχή της καραντίνας με τις κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Ενισχυμένο κατά 352 ψήφους σε σχέση με το 2019 ήταν και το κόμμα της Ελληνικής Λύσης στο Νομό Πρέβεζας. Η καταγωγή ενός βουλευτή της από το Νομό Πρέβεζας, αλλά και το γεγονός ότι στη Βουλή κατέθεσε πολλές Ερωτήσεις για την περιοχή μας, έπαιξε έναν ρόλο.
ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πτώση στο ποσοστό του στην Πρέβεζα κατέγραψε το Μέρα25, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει έντονη δράση στην Πρέβεζα, μέσω της συμμετοχής της σε κινήματα, σωματεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της σε σχέση με το 2019.
Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι ψήφους στο Νομό Πρέβεζας πήραν 20 λεγόμενα “μικρά κόμματα”, ενώ το 2019 ήταν μόλις 8. Βοήθησε σε αυτό η απλή αναλογική, καθώς ο ψηφοφόρος εκφράστηκε πιο άνετα στην κάλπη.