Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο. Φάνηκε και στην Πρέβεζα αυτό, καθώς αρκετοί -ιδιαιτέρως νέοι- τον χαιρέτισαν με συμπάθεια. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ίσως ο άνθρωπος που κάνει την αρτιότερη τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα. Ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα πως να παίξει το «παιχνίδι» της προβολής και της επικοινωνίας.
Οι εκπομπές του, κατά κανόνα έχουν πολύ μεγάλη τηλεθέαση και τα σχόλια για το επίπεδο της δημοσιογραφικής δουλειάς, τόσο του ίδιου, όσο και των συνεργατών του, είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία ευνοϊκά. Το αν «αγγίζει» εις βάθος προβλήματα, όπως π.χ. ο Βαξεβάνης ή ο Αυγερόπουλος (τυχαία η επιλογή), είναι μια κουβέντα περισσότερο συντεχνιακή (για δημοσιογράφους). Οι τηλεθεατές, που έχουν δικαίωμα ψήφου, άποψης και λόγου τον... «γουστάρουν». Στη δουλειά του είναι καταξιωμένος.
Το όνομα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα, δεν είναι ευρέως γνωστό αν και κατά πόσο ανακατεύτηκε με την πολιτική κι αν άνηκε σε κάποια πολιτική νεολαία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένα «άφθαρτο» πολιτικά πρόσωπο. Το ποιοι ήταν οι εργοδότες του, λυπάμαι, αλλά είναι ασθενές επιχείρημα, όπως π.χ. ο υπογράφων δεν πρόκειται να απολογηθεί για τον Κυριακόπουλο, το Δελαττόλα, κ.ο.κ.
Πάει και τέλειωσε, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μία συμπαθής φιγούρα.
Υπάρχει όμως μία πολύ λεπτή γραμμή, την οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης πέρασε.
Στην Ήπειρο δεν ήρθε ως ο δημοσιογράφος Σταύρος, αλλά ως ένας πολιτικός αρχηγός που θα διεκδικήσει την ψήφο του πολίτη της Πρέβεζας! Και έτσι θα κριθεί. Ούτε τηλεοπτικά, ούτε δημοσιογραφικά!
Για παράδειγμα: Είπε πως δεν είναι της... γραβάτας και της λιμουζίνας. Από όσο ξέρω ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Πέτρος Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (τυχαία τα ονόματα), φορούν γραβάτα ή οδηγούν λιμουζίνα. Είναι αυτό πολιτικό επιχείρημα για να διεκδικήσεις την ψήφο; Θα ψηφίσουμε τον Τσίπρα ή τον Κωνσταντίνου επειδή δεν φορούν γραβάτα ή δεν έχουν λιμουζίνα;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε τη βόλτα του στην παραλία και το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας. Πόζαρε πολλές φορές, ιδιαίτερα στο άγαλμα του Καρυωτάκη για να βγει όμορφο το πλάνο και να υπάρξουν οι καλύτερες φωτογραφίες. Άλλαξε όλες τις πιθανές στάσεις γύρω από το άγαλμα του Καρυωτάκη για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο τομέας του.
Μπροστά σε αυτόν και το επιτελείο του, οι επικοινωνιολόγοι του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Παπανδρέου και των υπολοίπων καταθέτουν τα πτυχία τους και μοιάζουν «γατάκια».
Είναι όμως αυτό το ζητούμενο;
Ανέφερε επίσης ότι είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από όσο γνωρίζω πέραν του ΚΚΕ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όλοι οι υπόλοιποι είναι υπέρ. Το επίσημο ελληνικό κράτος είναι υπέρ. Αυτό τον κάνει αντισυστημικό και «φρέσκο»; Να επιβεβαιώνει δηλαδή αυτό που έχει λυθεί δια νόμου;
Στην αγορά, μπροστά σε μία καφετέρια βρήκε ορισμένους νέους και αντάλλαξαν λίγες λέξεις όπως ανεργία και μεροκάματο. Μίλησε στη συνέχεια επί 15 λεπτά με αντιπροσωπεία των νέων αγροτών και αγελαδοτρόφων, τους επανέλαβε για το γάλα, ό,τι είχε πει και στα Ιωάννινα και αποχώρησε.
Φυσικά δεν περιμένει κάποιος από ένα δημοσιογράφο που γνωρίζει ελάχιστα από τον πόνο, τον κόπο και τις ανησυχίες της ελληνικής υπαίθρου, να μπορεί να αναλύσει την τωρινή κατάσταση με το φρέσκο γάλα.
Απλά σε επίπεδο μεστού λόγου, πολιτικής αντίληψης και ξεκάθαρης επιχειρηματολογίας, αν βάζαμε δίπλα-δίπλα τον Θοδωρή Κορωναίο (στη φωτογραφία δίπλα του) εκ μέρους του Συλλόγου Γεωπόνων και το Σταύρο Θεοδωράκη και από κάτω 1.000 πολίτες, και ξεχνούσαμε ποιος είναι ποιος, θέλω να πιστεύω ότι ο Θοδωρής θα κέρδιζε σε αυτή την εκλογική «μάχη».
Ο Θεοδωράκης λοιπόν ήρθε ως πολιτικός αρχηγός στην Πρέβεζα. Συναντήθηκε με τους αλιείς; Έμαθε για τον Αμβρακικό; Μίλησε με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου για τα ποσοστά της ανεργίας των νέων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που παρουσιάζει η Πρέβεζα; Μίλησε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου για την κατάσταση των επιχειρήσεων, για την πιθανότητα επενδύσεων; Οπότε στην Πρέβεζα η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ήταν μάλλον «περαντζάδα».
Δεν είχε το χρόνο θα μου πείτε... Σωστό! Οι εκλογές άλλωστε είναι πολύ σύντομα.
Αυτό που θέλω εγώ να πω πάντως, είναι ότι ο Θεοδωράκης πρέπει να κριθεί με πολιτικά κριτήρια και σύμφωνα με το εκλογικό αισθητήριο του Έλληνα πολίτη και όχι βάσει της αβανταδόρικης θέσης του ως τηλεοπτική περσόνα. Έτσι θα κριθεί. Μπορεί ο λαός να τον κρίνει καλύτερο από όλους. Μακάρι κιόλας να εξελιχθεί σε μία εξαιρετική νέα πολιτική προσωπικότητα. Η πορεία του θα δείξει...
Προσωπικά πάντως θεωρώ ότι ο Θεοδωράκης προτιμά να... δείχνει περισσότερα και να... λέει λιγότερα μέχρι τις εκλογές. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει πολιτική σοφία.
Και προσωπική μου άποψη είναι ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να μένει στο πόστο του και να μη πολιτεύεται. Τουλάχιστον μέχρι τη συνταξιοδότησή του (λέμε τώρα...).
Περιπτώσεις πάντως ανάλογες του Θεοδωράκη, υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Και συγκεντρώνουν και αρκετά μεγάλα ποσοστά. Απομένει να δούμε τι θα καταφέρει ο κ. "Πρωταγωνιστές"...
ΥΓ. Στην επίσημη ιστοσελίδα του πάντως είδαμε ένα επικοινωνιακό φάουλ. Το βίντεο με τίτλο στο άρθρο: «Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Ηγουμενίτσα», είναι στην Πρέβεζα! Και οι τέλειοι κάνουν λάθη...