Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 16:41

ZAGORIWOOD 2023 - Ο αέρας των βουνών είναι ακόμα καθαρός!

ZAGORIWOOD 2023

        Ο αέρας των βουνών είναι ακόμα καθαρός!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το 14ο Zagoriwood (14-30/7) πλαισιώνει τα κινηματογραφικά εργαστήριά του με προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ παράλληλα διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους Zagori Planet. Όλες οι προβολές διεξάγονται με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών στα Ζαγοροχώρια (στις 21.30), χωριό το οποίο αποτελεί και τη βάση του Zagoriwood. Ας δούμε, όμως, το πρόγραμμα αναλυτικά!

Ξεκινάμε το Σάββατο 15/7 με το «Τέλειο Αφεντικό» (Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, 2021), όπου ο Χαβιέ Μπαρδέμ πρωταγωνιστεί στο ρόλο ενός ιδιοκτήτη εργοστασίου ο οποίος προσπαθεί να επιλύσει άρον - άρον τα προβλήματα της επιχείρησής του, στην προσπάθεια να κερδίσει μερικά σημαντικά επιχειρηματικά βραβεία. Μια πολιτικά εύστοχη σάτιρα η οποία έκανε αίσθηση στο ελληνικό κοινό, κόβοντας περισσότερα από 55.000 εισιτήρια στους κινηματογράφους. Την Κυριακή 16/7, η μέρα είναι αφιερωμένη στις ελληνικές μικρού μήκους. Συγκεκριμένα, πρόκειται να παρακολουθήσουμε το «5 p.m. Seaside» (Βαλεντίν Στέισκαλ) που απέσπασε το μεγάλο βραβείο (Χρυσός Διόνυσος) στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, τα φανταστικά «Τσουλάκια» (Δέσποινα Μαυρίδου) που πρόσφατα αναδείχθηκαν ως η καλύτερη σπουδαστική μικρού μήκους της χρονιάς στα βραβεία Ίρις (Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου), το συγκινητικό ψευδοντοκιμαντέρ «Tokakis ή What’s My Name» (Θανάσης Τοκάκης) και το γυρισμένο στα Τζουμέρκα «Κάτω από τη Λίμνη» (Θανάσης Τρουμπούκης).

Το επόμενο κινηματογραφικό ραντεβού δίνεται την Τετάρτη 19/7 για το μουσικό ντοκιμαντέρ «By the Lake» (Γιώργος Τσαντίκος). Μια κινηματογραφική καταγραφή της κομβικής μουσικής σκηνής των Ιωαννίνων από τη Μεταπολίτευση έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ύστερα, την Παρασκευή 21/7, επισκέπτεται τα Κάτω Πεδινά το φεστιβάλ Positively Different, για να παρουσιάσει μερικές από τις μικρού μήκους που ξεχώρισαν στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Έπειτα, το Σάββατο 22/7, παρουσιάζεται η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς, η οποία απέσπασε 10 βραβεία Ίρις. Ο λόγος για το «Πίσω από τις Θημωνιές», το ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου, το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία ταρραχώδη οικογενειακή σύγκρουση με φόντο τα ανείπωτα τραύματα και ένα τεταμένο κλίμα στην τοπική κοινωνία. Την Κυριακή 23/7, ακολουθεί η προβολή και η απονομή του Σμαραγδένιου Γαϊδουριού στις ταινίες από τα Βαλκάνια που συμμετέχουν στο μικρού μήκους πρόγραμμα Zagori Planet.

Το τελευταίο τριήμερο προβολών, ξεκινά την Παρασκευή 28/7 με το υποψήφιο για Όσκαρ «EO» του θρυλικού Γιέρζι Σκολιμόφσκι. Ο βετεράνος δημιουργός καταφέρνει να σφίξει την καρδιά, καθώς αφηγείται τις περιπέτειες ενός γαϊδουριού το οποίο ταξιδεύει από ένα τσίρκο της Πολωνίας μέχρι το αρχοντικό μιας γαλλοϊταλικής οικογένειας. Το Σάββατο 29/7, τη σκυτάλη παίρνει ένα μοντέρνο αριστούργημα, το σπαρακτικό και πολυσυζητημένο «Aftersun» της Σάρλοτ Γουέλς. Ένα υπέροχο κινηματογραφικό ποίημα, στο οποίο ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τα ψυχικά τραύματα του πατέρα της (Πολ Μεσκάλ). Το μεγάλο φινάλε του Zagoriwood δίνεται την Κυριακή 30/7, όπως πάντα με την προβολή των ταινιών που γύρισαν οι συμμετέχοντες των κινηματογραφικών εργαστηρίων.

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρίες Σπέντζος, Film Group, Tanweer, Weird Wave, καθώς επίσης τους δημιουργούς των ταινιών μικρού μήκους για την ευγενική παραχώρηση των έργων τους.

 

Λίγα λόγια για το Zagori Planet:

To διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους Zagori Planet αποτελεί ξεχωριστή ενότητα του Zagoriwood από το 2022, έχοντας στόχο την ανάδειξη φιλμ ανεξαρτήτως είδους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, visual arts) από 14 χώρες, τα οποία αγγίζουν θέματα γύρω από το περιβάλλον, την οικολογία και τις συναρπαστικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του έμβιου κόσμου του πλανήτη. Το κάλεσμα του «Zagori Planet» απευθύνεται σε ταινίες Βαλκάνιων και Κυπρίων δημιουργών, διάρκειας έως 20 λεπτών, με χρονολογία παραγωγής μετά το 2021. Οι ταινίες διαγωνίζονται για δύο βραβεία, Σμαραγδένιο Γάιδαρο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Κοινού.

Λίγα λόγια για το Positively Different Short Film Festival:

Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια – είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας. Το PDSFF εστιάζει στα σημεία τομής τους ακολουθώντας ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω ταυτοτήτων που φέρουν. Φωτίζοντας πτυχές της διαδρομής ζωής των «άλλων» – άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και πειραματισμό – το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων. Επιδίωξή μας είναι να καταστήσουμε το PDSFF έναν θεσμό για την προώθηση της διαθεματικότητας και την εξοικείωση του κοινού με θέματα διακρίσεων και καταπίεσης ατόμων και κοινοτήτων που πέφτουν στις χαραμάδες της εκπροσώπησης των σύγχρονων πολιτειών.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Όλες οι προβολές γίνονται στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών στα Ζαγοροχώρια με ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης στις 21.30.

Σάββατο 15/7: Το Τέλειο Αφεντικό (Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα)

Κυριακή 16/7: Ελληνικές μικρού μήκους («5 p.m. Seaside» / «Tokakis ή What’s My Name» / «Τσουλάκια» / «Κάτω από τη Λίμνη»)

Τετάρτη 19/7: By the Lake (Γιώργος Τσαντίκος)

Παρασκευή 21/7: Μικρού μήκους του Positively Different Film Festival

Σάββατο 22/7: Πίσω από τις Θημωνιές (Ασημίνα Προέδρου)

Κυριακή 23/7: Διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους Zagori Planet

Παρασκευή 28/7: EO (Γιέρζι Σκολιμόφσκι)

Σάββατο 29/7: Aftersun (Σαρλότ Γουέλς)

Κυριακή 30/7: Τελετή λήξης Zagoriwood - προβολή των ταινιών των συμμετεχόντων στα εργαστήρια

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ταινία:

Το Τέλειο Αφεντικό («Good Boss»)

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα. Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Αλμουδένα Αμόρ. Ισπανία. 2021. Διάρκεια: 120΄.

Περιμένοντας την επίσκεψη της επιτροπής των επιχειρηματικών βραβείων, ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου βιομηχανικών ζυγαριών προσπαθεί να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα των εργαζομένων που επηρεάζουν την καλή του εικόνα.

https://www.youtube.com/watch?v=fvT7ABwnGGc

Επιλεγμένες ελληνικές μικρού μήκους (συνολική διάρκεια: 92’)

«5 p.m. Seaside» (Βαλεντίν Στέισκαλ)

Στα 40ά γενέθλιά του, ο Νίκος, ένας µοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε µια αποµακρυσµένη παραλία. Είναι εκεί για να συναντήσει τον παλιό του έρωτα, τον Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από τότε που ήταν µαζί στον στρατό.

«Tokakis ή What’s My Name» (Θάνος Τοκάκης)

Ο Θάνος Τοκάκης ξεκινά μια stand up comedy περιοδεία στην επαρχία προκειμένου να δείξει στον κόσμο πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το κοινό που δεν μπορεί να ξεχάσει την τηλεοπτική του εμφάνιση, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό που τον πιέζει να φτάσει στην επιτυχία. Μέχρι τελικής πτώσεως.

«Τσουλάκια» (Δέσποινα Μαυρίδου)

Μια ιστορία ενηλικίωσης για τις ζωές δύο διαμετρικά αντίθετων αδελφών και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν στη διάρκεια μιας νύχτας. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν χρήματα, έρχονται αντιμέτωπες με ένα τραυματικό παρελθόν, μια ενοχλητική πραγματικότητα και κυρίως τη δυσκολία που έχει να συντηρήσεις με νύχια και με δόντια μια οικογένεια.

«Κάτω από τη Λίμνη» (Θανάσης Τρουμπούκης)

Καθώς ένα ορεινό χωριό βυθίζεται κάτω από τη λίμνη, οι αναμνήσεις των κατοίκων του αναδύονται από το νερό.

By the Lake

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαντίκος. Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 76’.

Ένα ντοκιμαντέρ για τα Γιάννενα και η μουσική τους σκηνή, για 20 χρόνια περίπου, από το 1975 μέχρι το 1995. Μια ταινία για τους μουσικούς της πόλης, το κοινό της, αλλά και πράγματα που έζησε από κοντά η «γενιά Χ» των Ιωαννίνων.

Επιλεγμένες μικρού μήκους του Positively Different Short Film Festival (συνολική διάρκεια: 74’)

«The Last Party» (Ματέο Νταμιάνι, Ιταλία)

H Σελέστ, 70 χρονών, μόνη μετά τον θάνατο του άντρα της, θέλει να κάνει αυτό που δεν τόλμησε σε τόσα χρόνια γάμου: να χορέψει στο πανηγύρι του χωριού. Ενώ προετοιμάζεται, την επισκέπτεται η απομακρυσμένη αδελφή της Τερέσα και αποφασίζει να την ακολουθήσει στην επίσκεψή της στην πόλη. Το ταξίδι είναι μία ευκαιρία να ξανασυναντηθούν, να αντιμετωπίσουν το παρελθόν και να γνωριστούν σαν για πρώτη φορά.

«Να τους Διαβάσω Ποιήματα» (Αλέξης Χατζηγιάννης, Ελλάδα)

Ένα ρόουντ τριπ με έναν νταλικέρη και έναν ποιητή οδηγεί τους δύο σε ένα γκροτέσκο και επικίνδυνο σλαμ ποίησης. Αλλά είναι Χριστούγεννα, και τα θαύματα είναι πραγματικά.

«The Address» (Αράμ Ντιλντάρ, Τουρκία)

Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει έναν δάσκαλο που διορίζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που γνωρίζει σαν την παλάμη του: το χωριό στο οποίο διορίστηκε δεν υπάρχει ούτε σε μία αναφορά, ούτε στους χάρτες.

«Kingdom of Stranger» (Ράντα Αλί, Αίγυπτος)

Στην ακτή του Ειρηνικού στο Λος Άντζελες, ο Αλί και η Γιάφα αγωνίζονται να θυμηθούν τις αραβικές μεσογειακές πόλεις που έχουν αφήσει πίσω.

Πίσω από τις Θημωνιές

Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης. Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 118΄.

Σε ένα χωριό κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, μια τριμελής λαϊκή οικογένεια βιώνει τη σύγκρουση, όταν διαδοχικά τραυματικά συμβάντα πληγώνουν τις σχέσεις τους, φτάνοντάς τις στα όριά τους.

https://youtu.be/D6ISfwXAUjc

Διαγωνιστικό μικρού μήκους Zagori Planet (συνολική διάρκεια: 106’)

«Snowdrops at the End of the Train» (Γκαλίνα Ντ. Γκεοργκίεβα, Βουλγαρία)

Σε έναν δυστοπικό κόσμο, τα λουλούδια έχουν γίνει η μόνη πηγή ενέργειας. Η Εύα Ρ., μία εργαζόμενη στο Κέντρο Ενέργειας Κήπου, αποκηρύσσει τα πιο πολύτιμα αγαθά της -τρεις εύθραυστες χιονονιφάδες- ως αντάλλαγμα για το προνόμιο μιας εύκολης εξόδου από αυτόν το δυστυχισμένο κόσμο. Είναι και αυτό κάτι στο οποίο δεν μπορεί καν να ελπίζει;

«The Pack or the Herd» (Λούνα Στρμότιτς, Κροατία)

Ένα τσοπανόσκυλο προστατεύει άψογα το κοπάδι καθημερινά, ώσπου τον επισκέπτονται οι λύκοι.

«Nothing Holier Than A Dolphin» (Ισαβέλλα Μαργάρα, Ελλάδα)

Δύο ψαράδες βρίσκουν ένα δελφίνι που πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι με τη σειρά του βρίσκει έναν ψαρά που πνίγεται στη θάλασσα και προσπαθεί να τον σώσει. Σ' αυτό το μικρό χωριό στη Μεσόγειο, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα.

«Gardens Petrified» (Αλί Καμπάρ, Τουρκία)

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Γιουσούφ επισκέπτεται το χωριό του και μαθαίνει πως μία εταιρεία γεωθερμικών εξορύξεων θέλει να αγοράσει τα χωράφια του. Ψάχνει λύσεις χωρίς να προσβάλει τη μνήμη του πατέρα, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχε σκεφτεί.

«Behind the Olive Grove» (Μεβάν Σερχάτ Σαρισίν, Τουρκία)

Ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τον αγώνα για την προστασία του δάσους Ακμπελέν ώστε να μη μετατραπεί σε ζώνη εξορύξεων, μέσα από τις εμπειρίες των κατοίκων που αντιστέκονται.

«Three Days to Freedom» (Μίλιτσα Αλαβάνια, Σερβία)

Στο νότο της Σερβίας, στο χωριό Τόπλι Ντο, οι κάτοικοι πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα σχέδια ενός επενδυτή, ο οποίος επιδιώκει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην καρδιά του εθνικού δρυμού Στάρα Πλάνινα.

ΕΟ

Σκηνοθεσία: Γιέρζι Σκολιμόφσκι. Πρωταγωνιστούν: Ματέους Κοσκιούκιεβιτς, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Σάντρα Ντριμάλσκα. Πολωνία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 86΄.

Η διαδρομή ενός γαϊδουριού, το οποίο αλλάζει ιδιοκτήτες, από ένα τσίρκο στην Πολωνία έως το αρχοντικό μιας γαλλοϊταλικής οικογένειας.

https://www.youtube.com/watch?v=QIUFLcpERMg

Aftersun

Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Γουέλς. Πρωταγωνιστούν: Πολ Μεσκάλ, Φράνκι Κόριο, Σίλια Ρόουλσον-Χολ. Αγγλία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 102΄.

Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών, ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να πλησιάσει και να κατανοήσει τον απόμακρο μα τρυφερό πατέρα της.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.zagoriwood.gr

 

 

 

 

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

28 Απριλίου 2024
Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος διασκέδασης στην Πρέβεζα, διότι διαπιστώθηκε να κάνει χρήσει μουσικής σε αυτό
28 Απριλίου 2024
Κυβέρνηση Κεφάλαιο και Ε.Ε μας γυρίζουν ενάμιση αιώνα πίσω Από τα «τρία οκτώ»… στο «6, 13, 72»: Δουλειά επί 6 μέρες, 13 ώρες ...
28 Απριλίου 2024
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην24ωρη Γενική ...
26 Απριλίου 2024
Την Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Πρέβεζας. Η ...
26 Απριλίου 2024
Στην κατάμεστη Θεοφάνειο αίθουσα ανέβηκε η θεατρική παράσταση του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας «Το Δέντρο-ένας οικολογικός μύθος». Το σενάριο και τη ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...