Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 13:39

«Μια νέα Πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες» στο αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Πτυχές της ιστορίας από την άφιξη των προσφύγων στην Πρέβεζα και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών και των ντόπιων ξετυλίγονται στην έκθεση «Μια νέα Πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες» που θα φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

IMG 2193

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης και όπως τόνισε στο χαιρετισμό της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με απλό και κατανοητό τρόπο την άφιξη των προσφύγων στην Πρέβεζα, την κινητοποίηση των αρχών αλλά και των απλών πολιτών σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην υποδοχή και την εγκατάστασή τους, τους προσφυγικούς οικισμούς που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μας, την εκπαίδευση, στιγμές από την καθημερινότητα των προσφύγων τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάστασή τους εδώ καθώς και αποσπάσματα μαρτυριών της πρώτης γενιάς των προσφύγων.

IMG 2163

“Η έκθεση ολοκληρώνεται με τη δραστηριότητα των σύγχρονων πολιτιστικών συλλόγων της Πρέβεζας, παρουσιάζοντας τη δημιουργική τους παρουσία στο χώρο του πολιτισμού, των παραδόσεων και των εθίμων” ανέφερε η κα Αγγέλη η οποία ευχαρίστησε θερμά τον προϊστάμενο του Τμήματος Γ.Α.Κ. Πρέβεζας Σπύρο Σκλαβενίτη, την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Γεωργία Πεταρούδα καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίηση της έκθεσης.

IMG 2172

Σύμφωνα με τον κ. Σκλαβενίτη η Πρέβεζα η έρευνα έδειξε ότι το θέμα της προσφυγικής εγκατάστασης στην Πρέβεζα δεν είχε τύχει λεπτομερούς μελέτης, γεγονός που αντικατόπτριζε και μια αντίστοιχη δυσκολία αξιοποίησης αρχειακών πηγών, καθώς κρίσιμα αρχεία υπηρεσιών και φορέων για το θέμα είτε βρίσκονταν εκτός Πρέβεζας είτε ακόμη δεν έχουν παραδοθεί στα ΓΑΚ Πρέβεζας.

IMG 2164

“Θεωρώντας κομβική τη σημασία των αρχείων και τον εντοπισμό τεκμηρίων για την παρουσία των προσφύγων στην περιοχή μας πήραμε πλέον θεσμικά ως ΓΑΚ Πρέβεζας να αναζητήσουμε τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά αρχεία και τεκμήρια απευθυνόμενοι στην τοπική κοινωνία και δημοσιεύοντας σχετική πρόσκληση αναζήτησης αρχειακού υλικού. Ήρθαμε σε επαφή όχι μόνο με υπηρεσίες αλλά και με ιδιώτες απογόνους προσφύγων και με τους συλλόγους τους. Αυτή η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα συγκινητική λόγω της αμέριστης συμπαράστασης και της συνδρομής που μας παρείχαν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε και μας έδωσαν όχι μόνο πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό αλλά μας μετέδωσαν και το βίωμά τους δίνοντας τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από την ψυχοσύνθεση αλλά και την εμπειρία του προσφυγικού τραύματος. Η επίπονη διαδικασία του σχεδιασμού και της επιλογής του υλικού για την έκθεση διήρκεσε 3 μήνες και μας έδειξε τι μπορούν να καταφέρουν δημόσιοι φορείς όταν συνεργάζονται προς όφελος της Πρέβεζας. Παράλληλα το αποτέλεσμα που θα δείτε στην έκθεση ελπίζω να σας δώσει να καταλάβετε πόσα πράγματα αγνοούσαμε για πτυχές της ιστορίας της περιοχής και πώς η οπτικοποίησή τους μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη κατανόησή τους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκλαβενίτης ο οποίος ευχαρίστησε την κα Γεωργία Πεταρούδα και τον ζωγράφο Κώστα Μηνά  για το δανεισμό του πίνακα «Η έξοδος», που θα φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών δράσεων του Μουσείου, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν.

IMG 2191

“Με την έκθεση αυτή αποτίουμε ένα φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και σε εκείνους τους πρώτους πρόσφυγες που πάλεψαν και έφτιαξαν ξανά τη ζωή τους από την αρχή σε μια νέα πατρίδα. Η έκθεση αυτή ας αποτελέσει μια υπόμνηση του χρέους όλων μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και παράλληλα ας δώσει την αφορμή για τον εντοπισμό και νέων πληροφοριών και τεκμηρίων που σχετίζονται με την παρουσία των προσφύγων στην Πρέβεζα” είπε ο κ. Σκλαβενίτης κλείνοντας και αμέσως μετά μαθητές και μαθήτριες του συνόλου της παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας τραγούδησαν κάλαντα της Θράκης και του Πόντου με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και υπό την επιμέλεια του υπεύθυνου καθηγητή κ. Γεωργίου Μακρίνα.

IMG 2176

Τέλος από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαγγέλου προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκίσματα που οι πρόσφυγες έφτιαχναν για τα Χριστούγεννα.

Έκθεση εικόνων