Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 16:50

Σε "συναγερμό" η ΔΕΥΑΠ για την ακαταλληλότητα του νερού σε 10 τοπικές κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας

Άμεση συνεργασία και περαιτέρω ενημέρωση θα ζητήσει η ΔΕΥΑ Πρέβεζας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετά τα αποτελέσματα ελέγχου Μικροβιολογικών παραμέτρων δειγμάτων πόσιμου νερού, σύμφωνα με τα οποία κρίθηκε ακατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση το νερό σε 10 χωριά του δήμου Πρέβεζας.

Το θέμα που ανέδειξε με αποκλειστικό ρεπορτάζ το atpreveza.gr (δείτε εδώ) ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ και όπως επισημάνθηκε αυτό που προέχει είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών (ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ θα ενημερώσει του Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων) και ταυτόχρονα με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου και ειδικευμένου επιστήμονα να καθοριστεί πόσο μεγάλη είναι η επικινδυνότητα του νερού.
Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή του Εργαστηρίου προκειμένου να γίνει επανέλεγχος αντίστοιχων δειγμάτων πόσιμου νερού ενώ παράλληλα στόχος είναι να προχωρήσουν οι έλεγχοι στις δεξαμενές και η τοποθέτηση χλωριωτών.

Να σημειώσουμε πως συνολικά, ελήφθησαν 14 δείγματα πόσιμου νερού, εκ των οποίων τα 11 παρουσίασαν μικροβιολογική ανάπτυξη και δεν πληρούν τους όρους του ΦΕΚ 3282/Β/19.9.2017, καθιστώντας κατά συνέπεια το νερό ακατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση .

Τα σημεία στα οποία αντιστοιχούν τα 11 δείγματα είναι τα εξής:

1. Τοπική Κοινότητα Εκκλησιών – Εκκλησίες

2. Τοπική Κοινότητα Κρυοπηγής – Κρυοπηγή

3. Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης – Μυρσίνη

4. Τοπική Κοινότητα Νέας Σαμψούντας – Νέα Σαμψούντα

5. Τοπική Κοινότητα Νέας Σινώπης – Νέα Σινώπη 

6. Τοπική Κοινότητα Άνω Ράχης – Άνω Ράχη

7. Τοπική Κοινότητα Κοτσανόπουλου – Άνω και Κάτω Κοτσανόπουλο

8. Τοπική Κοινότητα Νέου Σφηνωτού – Νέο Σφηνωτό

9. Τοπική Κοινότητα Στεφάνης – Στεφάνη

10. Τοπική Κοινότητα Ωρωπού – Νέος Ωρωπός

 M79A0748

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η γενική διευθύντρια Β. Ηλιοπούλου σημείωσε πως για πρώτη φορά έγιναν αναλύσεις στα χωριά των δημοτικών ενοτήτων στις οποίες επεκτάθηκαν τα όρια δικαιοδοσίας της ΔΕΥΑΠ και χαρακτήρισε την όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ως μαραθώνιο, αφού η περιοχή είναι αχαρτογράφητη και η ΔΕΥΑΠ δεν έχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό, ούτε την απαραίτητη χρηματοδότηση.

“Είναι η πρώτη φορά που στη ΔΕΥΑΠ έχουμε τέτοια δείγματα από το Πανεπιστήμιο, δηλαδή και η διαδικασία που όσο έχω καταλάβει ήταν ότι γίνονταν κάποιες διορθωτικές ενέργειες και μετά αναρτούνταν. Το να γίνουν σε 11 χωριά διορθωτικές ενέργειες δεν ξέρω πως θα γίνει. Η πρώτη αντίδραση είναι καταρχήν να ενημερωθούν οι τοπικοί άρχοντες για να λάβουν τα μέτρα τους και να ενημερωθεί και ο κόσμος. Από εκεί και πέρα η ΔΕΥΑΠ θα πρέπει να συνεννοηθεί και με κάποιον επιδημιολόγο ίσως, οι γνώσεις μας μέχρι εκεί εξαντλούνται. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένο επιστήμονα πλέον..
Επίσης να σημειώσω ότι στα κριτήρια επάρκειας που θέτει πλέον η ΡΑΑΕΥ στη ΔΕΥΑ, ένα από αυτά που θα πρέπει να πληρούμε είναι να έχουμε πρόγραμμα ποιότητας. Δηλαδή θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον και να ψάξουμε και τον τρόπο τον οποίο γίνεται για να υπάρχει η διαδικασία, ο χρόνος, το πώς γίνονται οι χλωριώσεις και να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα.
Ο κ. καθηγητής στο τέλος της ενημέρωσης προτείνει κάποια πράγματα και μπορούμε να ξεκινήσουμε από αυτούς. Για παράδειγμα λέει κρίνεται απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης και ο επανέλεγχος αντίστοιχων δειγμάτων πόσιμου νερού. Προτείνει κάποια πράγματα, σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιοι καθαρισμοί, πρέπει να γίνει προμήθεια χλωριωτών και χλωρίου και όλα αυτά χωρίς χρήματα και προσωπικό. Είναι τα πρώτα 14 από συνολικά 35x2 δείγματα που θα γίνουν φέτος. Δηλαδή περιμένουμε κι άλλα δείγματα που δεν έχουν παρθεί ποτέ.
Για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να περιγραφεί ο τρόπος που υδροδοτούνται, οι θέσεις των δεξαμενών οι οποίες δεν παραλήφθηκαν ποτέ από τη ΔΕΥΑΠ. Δεν δόθηκε ποτέ μια καταγραφή, είναι όλο αχαρτογράφητο. Δεύτερον, να αρχίσουμε να κάνουμε μια προεκτίμηση τι ποσό θέλει το χλώριο, τι ποσό θέλουν οι χλωριωτές και τι ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται για να πηγαίνει να ανεφοδιάζει και να κάνει και τους ημερήσιους ελέγχους. Άρα δεν είναι έτσι απλό, θέλει καύσιμα να κινούνται..θέλει..θέλει...Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί ένας άνθρωπος που έχει κάνει κάτι παρόμοιο, να κάνουμε επίσης μια καταγραφή που δεν κάναμε ποτέ και ούτε από το δήμο μας δόθηκε κάτι. Είναι αχαρτογράφητη η περιοχή που έχουμε παραλάβει. Και μέσα σε όλα η λειτουργία της ΔΕΥΑΠ είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή αν δεν εισπράξουμε δεν μπορούμε... Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα περιμένουμε ότι θα έχουμε εισπράξει τουλάχιστον 60 χιλιάδες ευρώ από λογαριασμούς στο Λούρο και έχουμε εισπράξει 20 χιλιάδες και από τη ΔΕ Ζαλόγγου περιμέναμε με τις μέχρι τώρα τιμολογήσεις να πάρουμε 58 χιλιάδες ευρώ και έχουμε πάρει 30 χιλιάδες. Θέλουμε να πάρουμε μέχρι το τέλος του έτους 600 χιλιάδες ευρώ για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα λειτουργήσουμε. Με τα νούμερα δεν βγαίνει, πρέπει δηλαδή να μπει μια αρχή, μέση και τέλος και πρέπει ο κόσμος να είναι ενήμερος. Δηλαδή καταρχήν θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος τί είναι αυτό το νερό από επιστήμονα” είπε μεταξύ άλλων η κα Ηλιοπούλου.

M79A0744

Αιχμηρός ήταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ στο Δ.Σ. Λ. Βασιλείου λέγοντας ουσιαστικά πως τα αποτελέσματα δεν μπορούν να προκαλούν έκπληξη, αφού τόσα χρόνια τώρα δεν υπάρχουν χλωριωτές στα χωριά.

“Δεν λέω ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες, και προσπάθειες έγιναν και θα γίνουν για να το φτάσουμε εκεί που πρέπει να είναι. Να μη μας φαίνεται όμως ξαφνικό και να μην έχουμε την εντύπωση ότι υπήρχαν και δούλευαν χλωριωτές τόσο καιρό. Κάποιοι ήταν υπεύθυνοι που δεν δούλευαν όλα αυτά τα χρόνια, για την πλήρη εγκατάλειψη των χωριών” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γ. Δαρδαμάνης υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία, αφού οι δειγματοληψίες μπορούν να επηρεαστούν από το αν υπήρχε κάποια βλάβη στο δίκτυο και ακόμη και από το σημείο που λαμβάνεται το δείγμα.

“Να μην κινδυνολογούμε και να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Επειδή είναι θέμα ασφάλειας νερού είναι καλύτερα να έρθουν και από το Πανεπιστήμιο και αφού κάνουμε τη συζήτηση εδώ να γίνει και στο δημοτικό συμβούλιο μια συζήτηση. Να πάμε σημειακά εκεί που εντοπίζονται τα θέματα. Αν χρειάζονται πιστοποίηση υπηρεσιών, αν χρειάζονται iso, αν θα χρησιμοποιήσουμε κάποιον τεχνικό σύμβουλο γιατί προφανώς εμείς δεν μπορούμε. Δεν έχουμε ούτε την υποδομή, ούτε την εμπειρία. Αυτά θα πρέπει να τα δούμε και να θυμίσω ότι εκκρεμεί και μια συζήτηση μονοθεματική στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη ΔΕΥΑ και θα μπουν και αυτά τα πράγματα και θα πρέπει κι εμείς να δώσουμε πειστικές απαντήσεις” είπε ο κ. Δαρδαμάνης, ενώ ο Θανάσης Ανωγιάτης σημείωσε πως θα πρέπει η ΔΕΥΑΠ να διασφαλίσει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να γίνει άμεσα μια εκτίμηση της επικινδυνότητας.

M79A0751

“Μας ήρθαν στα χέρια μας κάποια στοιχεία, μια πληροφορία που μπορεί να την ξέραμε κουτσομπολίστικα εδώ και πολλά χρόνια αλλά επίσημα την παραλαμβάνουμε τώρα. Η επιχείρηση από εδώ και πέρα πρέπει να αντιδράσει και οι τρόποι αυτοί πρέπει να είναι συντεταγμένοι. Προφανώς την άλλη μέρα δεν μπορεί να φτιάξει το νερό, το καταλαβαίνουμε όλοι. Όμως η επιχείρηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει για να πάμε σε μια σωστή διαδικασία. Τώρα το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι πόροι, προφανώς θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση από την υπηρεσία, να μας το πουν αυτό. Γιατί τα ζητήματα αυτά απαιτούν προσωπικό, υλικά, διαδικασίες που δεν υπάρχουν, γνώση που δεν την έχουμε. Άρα λοιπόν δεν είναι τόσο απλό το πράγμα. Πρέπει αρχικά να συνεργαστούμε εντονότερα με το Πανεπιστήμιο που κάνει τις μετρήσεις, να επαναλάβει τις μετρήσεις, να μας δώσει κάποιο μπούσουλα αρχικό βάσει του οποίου πρέπει να κινηθούμε και καταρχήν να μας κάνει μια εκτίμηση της επικινδυνότητας για να ξέρουμε τι θα πούμε στον κόσμο. Πρέπει να έχουμε μια υπεύθυνη πληροφόρηση τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα διότι εμείς δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε. Βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιοι δείκτες που είναι επηρεασμένοι αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς αν είναι επικίνδυνα ή όχι. Προφανώς δεν είναι συμβατά με τη νομοθεσία άρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν” ανέφερε ο κ. Ανωγιάτης, ενώ ο Δημήτρης Παππάς από την πλευρά του ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία με ειδικευμένους επιστήμονες και να εξεταστεί το κατά πόσο τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις 10 κοινότητες είναι κοινά ή αν το καθένα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και επομένως θα χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

“Θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουμε το Πανεπιστήμιο να πάρει δείγματα από την καθεμία πηγή του κάθε χωριού. Στη συνέχεια να ελεγχθούν οι δεξαμενές και τέλος οι κεντρικές γραμμές των δικτύων. Κι εκεί θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία” τόνισε ο κ. Σαραμπασίνας, ενώ και κ. Σαριάνογλου σημείωσε πως σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα των δειγμάτων μπορεί να παίξει το πότε έγινε η δειγματοληψία επισημαίνοντας πως θα πρέπει να γίνει νέα δειγματοληψία άμεσα.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση της κας Ραβανού και του κ. Παγγέ, που ζήτησαν να γίνουν άμεσα ενέργειες, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα η επικινδυνότητα και γι αυτό θα υπάρξει άμεση επικοινωνία και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

“Κάνουμε αυτό που οφείλουμε, πρέπει να κάνουμε τους ελέγχους αυτούς για να φέρουμε το επίπεδο του νερού στα χωριά όπως κάνουμε τους ελέγχους και εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε με τον κόσμο που έχουμε και με τον κόσμο που θα πάρουμε. Δεν έχουμε επιλογή. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι μια άμεση επικοινωνία και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το εργαστήριο για να μας πουν ποια είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε σήμερα και ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε. Οφείλουμε άμεσα να ξεκαθαρίσουμε την επικινδυνότητα και θα κάνουμε ένα έκτακτο ΔΣ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας” τόνισε ο κ. Ζέρβας, ενώ ο δήμαρχος Πρέβεζας σημείωσε πως θα πρέπει να μπει άμεσα χλωριωτής σε κάθε δεξαμενή σε κάθε χωριό.

“Όπως ελέγχουμε την κεντρική δεξαμενή εδώ που απευθυνόμαστε σε 50 χιλιάδες ανθρώπους έτσι πρέπει να ελέγχουμε και τις δεξαμενές και σε χωριά με 20 και 10 άτομα. Σε αυτά τα συγκεκριμένα δείγματα που λάβαμε πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα η διαδικασία χλωρίωσης όπως έχουμε βάλει και στη Σαμψούντα και στο Μιχαλίτσι και βέβαια όταν το βάζουμε θα πρέπει και κάποιος να το παρακολουθεί. Κάθε αρχή και δύσκολη...η αρχή έγινε με τη διεύρυνση προς τις δημοτικές ενότητες” κατέληξε ο κ. Γεωργάκος.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας , συνεχίζει να παραμένει ανεξήγητη
17 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης, ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της ...
15 Απριλίου 2024
Παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ωδείο Αθηνών, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. ...
15 Απριλίου 2024
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απευθυνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ...
15 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...