Εντυπωσιακό επίσης είναι και το έλλειμμα που καταγράφεται για μία σειρά λόγους, το οποίο υπολογίστηκε στο 1.036.000 ευρώ από την οικονομική υπηρεσία και μετά τον εξορθολογισμό των τελών υπολογίστηκε ότι θα πέσει στις 460.000 ευρώ.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Γιώργος Κοκκίνης ανέφερε αρχικά: “Θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα ότι λόγω της αύξησης του μισθοδοτικού κόστους των μόνιμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΙΔΟΧ, οι οποίοι είναι με δικαστικές αποφάσεις, το ποσό ανέρχεται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Περιμένουμε από τους ΚΑΠ περίπου 500.000 ευρώ, οπότε κάπως πρέπει να βρούμε τα υπόλοιπα.
Προχωρήσαμε λοιπόν στη δημοτική επιτροπή στην αύξηση των τελών στις τράπεζες, στα super market άνω των 300 τετραγωνικών σε 7€/τ.μ, και σε αυξήσεις”.
Πρόσθεσε επίσης ότι για τα σπίτια στο Ζάλογγο θα υπάρξει αύξηση από 1,40/τ.μ. στο 1,70, ενώ για τα καταστήματα σε Κανάλι, Ριζά, Βράχο και Λυγιά η επαγγελματική χρέωση από 1,60 θα πάει στα 2,40 (σ.σ. στο Μύτικα από 1,20 θα πάει επίσης στο 2,40).
Η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας περιελάμβανε ακόμη την επιβολή τέλους για τις εργοταξιακές παροχές εντός των οικισμών, το οποίο θα υπολογιστεί με συντελεστή που ισχύει για τις οικίες και σε ποσοστό 20% του οικοπέδου εντός του οποίου αναγείρεται η οικοδομή και επιβολή τέλους 7€/τ.μ. για τα σούπερ μάρκετ-εμπορικά κέντρα άνω των 300 τ.μ., και για τις τράπεζες-καταστήματα κινητής τηλεφωνίας-κοινωφελείς οργανισμούς (ΟΤΕ-ΕΛΤΑ-ΔΕΗ-ΙΚΑ-ΟΑΕΔ) ανεξαρτήτως τ.μ.
Υπολογίζεται ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα αποφέρουν:
-
413.000 ευρώ από την αύξηση των τελών στην παραλιακή ζώνη.
-
145.000 ευρώ από την κάλυψη των δαπανών καθαριότητας από το φόρο ηλεκτροδοτούμενων ποσού.
-
28.000 ευρώ από την επιβολή τέλους στις εργοταξιακές παροχές.
-
50.000 ευρώ από τον έλεγχο των δηλωμένων τετραγωνικών καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων με το Ε9.
Δείτε στους παρακάτω πίνακες τις αλλαγές συγκριτικά:
2024
2025
Το λόγο πήρε ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας Κώστας Φούντογλου, ο οποίος ανέφερε ότι τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά και υπολογίζει το έλλειμμα στις 400-500.000 ευρώ. Στάθηκε στα τέλη του τέλη του ΑΣΔΣΑ για τα σκουπίδια, μαζί με το τέλος ταφής και στο μισθολογικό κόστος των συμβασιούχων στην καθαριότητα, το οποίο καλύπτει ο Δήμος και φτάνει στις 75.000 ευρώ το μήνα. Τόνισε ότι η λογική του εξορθολογισμού των τελών ήταν να υπάρξουν αυξήσεις στο Ζάλογγο για να πλησιάσει τα τέλη του Λούρου και να υπάρξει μία διαβάθμιση ανάμεσα στα ορεινά και τα παραλιακά χωριά.
Ο σύμβουλος της “Ανάπτυξης Τώρα” Θοδωρής Δράκος είπε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παραλία Χειμαδιού, η οποία επίσης έχει καταστήματα, καθώς θα είναι αδικία σε σχέση με τα λοιπά παραλιακά χωριά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Καλύβας, που χαρακτήρισε μεγάλη αδικία για τα παραλιακά χωριά της δημοτικής ενότητας Ζαλόγγου αυτή την αύξηση, που φτάνει το 50%.
Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας στήριξε τη δική του πρόταση για μείωση κατά 10% τουλάχιστον στην καθαριότητα και τον φωτισμό για τα νοικοκυριά και 20% για τις επιχειρήσεις για το 2025 και σταδιακή μείωση με βάση τα νέα δεδομένα το 2026 και χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαχείριση του Δημάρχου, που δεν επιτυγχάνει οικονομίες κλίματος.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κύρλας καταψήφισε την εισήγηση και είπε πως οι δημότες έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα για τις υπηρεσίες φωτισμού και καθαριότητας χωρίς να έχουν την ανάλογη ανταπόδοση. Στάθηκε στο υπέρογκο κόστος από την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, αλλά και στο περιβόητο πρόγραμμα οδοφωτισμού ELENA, τα οποίο θα φέρουν εκ νέου αυξήσεις τελών. Με τη φράση “Δεν κουρεύετε τα πρόβατα, τα γδέρνετε” κατέδειξε ουσιαστικά την φορομπηχτική πολιτική και του Δήμου Πρέβεζας και της δημοτικής αρχής.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος υπεραμύνθηκε των επιλογών του και τόνισε ότι δεν ήθελε να υπάρξουν αυξήσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος.