Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 15:23

“Θυελλώδης” συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ – Το “λεφτά υπάρχουν” του Δημάρχου και η δύσκολη πραγματικότητα για τη λειτουργία της επιχείρησης... (photo)

Ένταση, λεκτικοί διαξιφισμοί και μία εικόνα εντελώς οριακή για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) καταδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης το απόγευμα της Τετάρτης (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ παλαιότερα ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Το “παρών” ως παρατηρητής έδωσε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Λούρου (δείτε ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ), Βρυσούλας και Ωρωπού, εκθέτοντας προβλήματα των χωριών τους.

Σε αντίθεση με την ωραιοποιημένη εικόνα της ΔΕΥΑΠ που προωθεί τόσο ο κ. Γεωργάκος, όσο και η διοίκηση της επιχείρησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα, που οδηγεί σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο, αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι. Οι πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής που επικοινωνιακά συμπυκνώνονται σε φράσεις όπως “έχουμε κάνει τεράστια έργο” και “όλα θα λυθούν”, είναι τεράστιες, καθώς δεν εμβαθύνουν στην “καρδιά” των προβλημάτων, αλλά μόνο σε μία κακού τύπου επικοινωνιακή διαχείριση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον νέο αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιάννη Δαρδαμάνη να απευθύνεται με αυστηρό ύφος στην προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας της επιχείρησης και προσωρινή γενική διευθύντρια Β. Ηλιοπούλου, ζητώντας της να μην απευθύνεται με έγγραφα που πλήττουν το κύρος της επιχείρησης σε άλλους φορείς και πως σε διαφορετική περίπτωση θα κοιτάξει ο καθένας να προασπίσει τον εαυτό του μπροστά στις όποιες ευθύνες υπάρχουν. Ήταν ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε σε πολλά σημεία της συνεδρίασης.

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων περιέγραψαν μία σειρά σοβαρών ζητημάτων στα χωριά τους σχετικά με την ύδρευση, όπως χλωριώσεις που πρέπει να γίνουν σε δεξαμενές, νέες γεωτρήσεις, σπασίματα αγωγών, διαχείριση των αντλιοστασίων κ.α., με το μέλος του Δ.Σ. Θανάση Ανωγιάτη να τονίζει πως όλα γίνονται προφορικά και πρέπει να σταματήσει αυτό και τον κ. Δαρδαμάνη να προσθέτει πως πλέον τέτοια θέματα είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΠ και των υπηρεσιακών παραγόντων της.

Η κα Ηλιοπούλου από την πλευρά της αναφέρθηκε σε εργασίες που γίνονται χωρίς σύμβαση και επέμεινε πως πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορεί κανείς να πληρωθεί. Τόνισε πως η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τεράστιο πρόβλημα και πλέον με τη χωρική επέκταση υπάρχει μία ολόκληρη περιοχή που είναι αχαρτογράφητη για τη ΔΕΥΑΠ.

Το λόγο έλαβε με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος αρχικά είπε ότι η προσωρινή γενική διευθύντρια από 21/2 με έγγραφά της απευθύνεται για την κατάσταση στον ίδιο.

“Ξέρουμε ότι λείπει το προσωπικό. Μπορεί στο τέλος του χρόνου με τις συνταξιοδοτήσεις να έχουμε μόνο 20 άτομα. Βάλαμε το κόστος για τις υπερωρίες, το ρεύμα το πληρώνουμε, εκμεταλλευτήκαμε τις όποιες προσλήψεις μπορούσαμε στη διοικητική υπηρεσία, εργαζόμενους με “μπλοκάκια” έπρεπε να πάρουμε από... χθες”, είπε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων. Όταν κάναμε τον προγραμματισμό των έργων θα μπορούσε να είχε γίνει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πρέβεζας και να φύγουν οι προμήθειες και κάποια άλλα από τη ΔΕΥΑΠ ως βάρος. Να περάσει ο μεγάλος όγκος των έργων στο Δήμο και να ασχοληθεί η ΔΕΥΑΠ με το κύριο αντικείμενό της. Καθυστερούμε σε βάρος του Ζαλόγγου και του Λούρου. Μία απόφαση του Δ.Σ. χρειάζεται να πάρετε, θα υπάρχει και γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας.

Όταν κάτι δε λειτουργεί σωστά υπάρχουν ευθύνες σε όλους. Υπάρχει διαβάθμιση. Δεν είδα να έχουμε απόφαση για τις 4 ειδικότητες που έχουμε ζητήσει με μπλοκάκι;”.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας Ευδοκία Μπεϊντάρη, λέγοντας: “Δεν υπάρχει προϋπολογισμός κε Δήμαρχε. Είναι διαδικασία. Δεν γίνεται έτσι...”, με τον κ. Γεωργάκο να αναφέρει: “Θα βρούμε τα χρήματα. Να κινηθείτε γρήγορα για να λυθούν τα προβλήματα. Δώσαμε μάχη χωρίς να έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό πέρυσι”. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην τελεσίδικη αγωγή λόγω ενός παλαιού δυστυχήματος, με τη ΔΕΥΑΠ να χρειάζεται να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ άμεσα. Είπε ότι περιμένει την υπουργική απόφαση για να αντλήσει το ποσό από πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση για να υπάρξει λύση.

Το θέμα δεν είναι απλό, καθώς όπως ανέφερε η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας, το ποσό είναι άμεσα απαιτητό και αν δεν καταβληθεί μπορεί να οδηγήσει και σε κατάσχεση των λογαριασμών της επιχείρησης και στην αδυναμία πληρωμής και των εργαζομένων. Παράλληλα επισήμανε ότι ακόμη κι αν ρυθμιστεί το ποσό με πρώτη δόση 120.000 ευρώ και πάλι η υπηρεσία θα έχει αδυναμία να πληρώσει το ποσό.

Το λόγο έλαβε το μέλος του Δ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης, ο οποίος ανέφερε: “Χαίρομαι γιατί επιτέλους ο Δήμαρχος έχει μια εντελώς διαφορετική θέση από την ειδυλλιακή κατάσταση που παρουσιάζει στο δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΠ. Βρισκόμαστε μπροστά σε δομικά προβλήματα. Υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να λειτουργήσει η επιχείρηση. Με 4 υδραυλικούς μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΠ; Η επιχείρηση έχει κάνει για τη χωρική επέκταση μία τεχνοοικονομική μελέτη. Τα δεδομένα όμως που παρουσιάζονται σε αυτή έχουν αλλάξει. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες και να σχεδιάσουμε με βάση αυτά τα δεδομένα. Δεν έχουμε μόνο ταμειακό, αλλά και λογιστικό πρόβλημα. Πρέπει να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και τα τέλη. Για να μπορεί η ΔΕΥΑΠ να προσφέρει και να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες. Δε γίνεται αλλιώς.

Οι αναθέσεις με το στόμα έχουν γίνει κανόνες στο Δήμο Πρέβεζας. Όσο για τις προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο, θα πρέπει να βοηθήσει ο Δήμος, αλλά όχι να υποκαταστήσει την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που αν τυχόν η εξοκείλει η επιχείρηση, μετά δε θα μαζεύεται με τίποτα”.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας υποστήριξε: “Οι οφειλές της επιχείρησης είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Διογκώθηκαν την περίοδο του covid, γιατί ο κόσμος δεν πλήρωνε. Πέρυσι λειτουργήσαμε οι ίδιοι και το Ζάλογγο και το Λούρο και βγήκε κάπως πέρα το πράγμα. Εδώ μέσα κάνετε όλοι λες και είστε από παρθενογένεση. Λέτε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι ίδιοι ήσασταν και παλιά. Παλιά ήσασταν περισσότεροι; Η Πρέβεζα δεν είναι μαγική εικόνα. Στην κοινωνία και την καθημερινότητα έχουμε πάει δύο βήματα πιο ψηλά τη ΔΕΥΑΠ.

Αντιπολιτευτικά θέλετε να τα ισοπεδώσετε όλα. Έχετε φέρει το χάος για τις εντυπώσεις”.

Τα οικονομικά

Η συζήτηση (σ.σ. υπήρχε και σχετικό θέμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την είσπραξή τους) πήγε και στο οικονομικό αδιέξοδο της επιχείρησης. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ στο Δ.Σ. Λάμπρος Βασιλείου τόνισε σχετικά: “Πρέπει να έχουμε κανόνες. Είμαστε πολύ πίσω και μείον. Όλα περνούν πλέον από το ταμείο της ΔΕΥΑΠ και θα πρέπει να υπάρχει προσοχή. Λεφτά δεν υπάρχουν τι να κάνουμε...”.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Δήμαρχος Πρέβεζας (σ.σ. θύμισε Γιώργο Παπανδρέου) και είπε την αμίμητη ατάκα “Λεφτά υπάρχουν στη ΔΕΥΑΠ...”, με τον κ. Βασιλείου να επισημαίνει: “Δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο Πρόεδρος. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη όταν παραλάβατε τη ΔΕΥΑΠ ήταν 1.200.000 ευρώ περίπου και τώρα είναι 3.540.000 αν δε κάνω λάθος. Ο κόσμος ερχόταν και πλήρωνε με covid. Το θέμα είναι όμως ότι έχουμε πάνω από 1.000.000 ευρώ χρέος πλέον στη ΔΕΗ για ρεύμα. Δεν καταλαβαίνω πού το πάτε... “.

Καταγγέλθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και εργατικό ατύχημα που έγινε σε εργασίες της ΔΕΥΑΠ πριν από ορισμένους μήνες.

Συζήτηση έγινε επίσης και για τα 80.000 ευρώ, που αφορούν δεκάδες τιμολόγια και δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς αφορούν αναθέσεις με το στόμα. Τα τιμολόγια αυτά, παρά το γεγονός ότι συστήθηκε και τριμελής επιτροπή επειδή δεν τα παραλάμβαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες φοβούμενοι τυχόν συνέπειες λόγω της μη νομιμότητας της ανάθεσης, ακόμη δεν έχουν παραληφθεί. Η κα Μπεϊντάρη επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για να δοθούν.

 

Το νερό

Συζήτηση έγινε και για το έγγραφο της κας Ηλιοπούλου, το οποίο κοινοποιήθηκε και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Πρέβεζας, όπου υπάρχει αναφορά στην αδυναμία διαφύλαξης και ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμο Πρέβεζας. Στο έγγραφο επισημαίνεται πως λόγω της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αρχείων από τις υποδομές σε Λούρο και Ζάλογγο και την χωρική επέκταση που έλαβε χώρα, η ΔΕΥΑΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας όπως: καθαρισμούς δεξαμενών, χλωριώσεις κ.α. Δεν το επιτρέπει επίσης ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός.

Η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας υποστήριξε πως έχει ζητήσει χλώριο και νέες μετρήσεις και δεν έχει εισακουστεί. Έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” για το τόσο σημαντικό θέμα, καθώς παλαιότερη έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας είχε καταγράψει σοβαρότατα προβλήματα ακαταλληλότητας σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας και δεν μπορεί να αγνοείται πλέον κάτι τέτοιο. Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν πρέπει να γίνεται εμπειρικά ο έλεγχος, αλλά με επιστημονικό τρόπο.

Το Δ.Σ. ενέκρινε την ανάθεση υπηρεσιών μικροβιολογικών αναλύσεων νερού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ανάθεση υπηρεσιών χημικών αναλύσεων νερού στο ΕΑΓΜΕ, για να μπορέσει να υπάρχει τουλάχιστον ένας μπούσουλας για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

 

Η διαφοροποίηση

Χαρακτηριστικό των αδιεξόδων που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν το γεγονός ότι για εργολαβία 50.000 ευρώ για εργασίες σε Λούρο και Ζάλογγο, οι Αντιδήμαρχοι Λούρου και Ζαλόγγου Νίκος Παγγές και Γιώργος Σαριάνογλου, διαφώνησαν έντονα και ζήτησαν να υπάρξει αναβολή για να αυξηθεί το ποσό, σε διαφορετική περίπτωση θα καταψήφιζαν το θέμα, κόντρα στην ίδια τους την παράταξη.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑΠ βρίσκεται ίσως στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της, την ώρα που θα πρέπει να δώσει αγώνες μαζί με τις άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, για να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το νερό.

 

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

21 Ιουνίου 2024
Νέα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, για δήθεν εξόφληση λογαριασμών, ήλθαν σε γνώση της Περιφέρειας Ηπείρου και το τελευταίο 48ωρο. Οι άγνωστοι επικοινωνούν με γονείς ή άλλους ιδιοκτήτες
21 Ιουνίου 2024
Γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου θα πραγματοποιήσει η Εθνική Τηλεόραση της Ιαπωνίας . Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την ...
21 Ιουνίου 2024
Αυξάνεται η καταγραφή κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στο Νομό Πρέβεζας, γεγονός που φανερώνει ότι με την ισχύ του ν. 5090/2024 για την ...
21 Ιουνίου 2024
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, του Αγίου Πνεύματος, τα καταστήματα της πόλης ...
21 Ιουνίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας: Παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλων ταξικών ...

Αθλητισμός

20 Ιουνίου 2024
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ο Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Πρέβεζας και το Δήμο Ζηρού, διοργανώνει στις 31 Αυγούστου 2024 ημέρα Σάββατο και ώρα 18:30 τον 4ο Αγώνα με τον τίτλο
20 Ιουνίου 2024
Ο Δήμος Αμφιλοχίας διοργανώνει την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 τον 5ο Αγώνα δρόμου Αμφιλοχίας 10 και 5 km για ενήλικες και 1000m για μαθητές δημοτικού ...
19 Ιουνίου 2024
Το Zenith Workout Club στην Πρέβεζα (Κορυτσάς και Σουλίου – δίπλα από το συγκρότημα των γυμνασίων στο Φόρο), με επιστημονικό ...
16 Ιουνίου 2024
Μια ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχε η Χαρά Γέρου, αυτή τη φορά στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου Κ18 που διεξάγονται στη Πάτρα. Η αθλήτρια ...
13 Ιουνίου 2024
Στην REGATTA BRINDISI-CORFU συμμετείχε ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρέβεζας με το σκάφος COCOBILL II και κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία του ...

Πολιτισμός

20 Ιουνίου 2024
Ο Δήμος Πάργας στα πλαίσια της προσπάθειας για την ενίσχυση της Μουσικής Παιδείας με δωρεάν μαθήματα Πιάνου-Κιθάρας-Πνευστών Οργάνων-Φιλαρμονικής- Χορωδίας και την ολοκλήρωση του τρίτου έτους
19 Ιουνίου 2024
Στο 37ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας. Το 37ο ...
18 Ιουνίου 2024
Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας παρουσιάζει στην οικία Αθανασιάδη τη δεύτερη έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής λέσχης του σχολείου. Παράλληλα, ...
18 Ιουνίου 2024
Πιστός στο ραντεβού του για 15η συνεχόμενη χρονιά, ο σύλλογος γυναικών Αγ. Θωμά αποχαιρετά τη φετινή χρονιά με την καθιερωμένη χορευτική εκδήλωση το ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...