Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 15:23

“Θυελλώδης” συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ – Το “λεφτά υπάρχουν” του Δημάρχου και η δύσκολη πραγματικότητα για τη λειτουργία της επιχείρησης... (photo)

Ένταση, λεκτικοί διαξιφισμοί και μία εικόνα εντελώς οριακή για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) καταδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης το απόγευμα της Τετάρτης (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ παλαιότερα ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Το “παρών” ως παρατηρητής έδωσε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Λούρου (δείτε ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ), Βρυσούλας και Ωρωπού, εκθέτοντας προβλήματα των χωριών τους.

Σε αντίθεση με την ωραιοποιημένη εικόνα της ΔΕΥΑΠ που προωθεί τόσο ο κ. Γεωργάκος, όσο και η διοίκηση της επιχείρησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα, που οδηγεί σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο, αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι. Οι πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής που επικοινωνιακά συμπυκνώνονται σε φράσεις όπως “έχουμε κάνει τεράστια έργο” και “όλα θα λυθούν”, είναι τεράστιες, καθώς δεν εμβαθύνουν στην “καρδιά” των προβλημάτων, αλλά μόνο σε μία κακού τύπου επικοινωνιακή διαχείριση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον νέο αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιάννη Δαρδαμάνη να απευθύνεται με αυστηρό ύφος στην προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας της επιχείρησης και προσωρινή γενική διευθύντρια Β. Ηλιοπούλου, ζητώντας της να μην απευθύνεται με έγγραφα που πλήττουν το κύρος της επιχείρησης σε άλλους φορείς και πως σε διαφορετική περίπτωση θα κοιτάξει ο καθένας να προασπίσει τον εαυτό του μπροστά στις όποιες ευθύνες υπάρχουν. Ήταν ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε σε πολλά σημεία της συνεδρίασης.

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων περιέγραψαν μία σειρά σοβαρών ζητημάτων στα χωριά τους σχετικά με την ύδρευση, όπως χλωριώσεις που πρέπει να γίνουν σε δεξαμενές, νέες γεωτρήσεις, σπασίματα αγωγών, διαχείριση των αντλιοστασίων κ.α., με το μέλος του Δ.Σ. Θανάση Ανωγιάτη να τονίζει πως όλα γίνονται προφορικά και πρέπει να σταματήσει αυτό και τον κ. Δαρδαμάνη να προσθέτει πως πλέον τέτοια θέματα είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΠ και των υπηρεσιακών παραγόντων της.

Η κα Ηλιοπούλου από την πλευρά της αναφέρθηκε σε εργασίες που γίνονται χωρίς σύμβαση και επέμεινε πως πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορεί κανείς να πληρωθεί. Τόνισε πως η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τεράστιο πρόβλημα και πλέον με τη χωρική επέκταση υπάρχει μία ολόκληρη περιοχή που είναι αχαρτογράφητη για τη ΔΕΥΑΠ.

Το λόγο έλαβε με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος αρχικά είπε ότι η προσωρινή γενική διευθύντρια από 21/2 με έγγραφά της απευθύνεται για την κατάσταση στον ίδιο.

“Ξέρουμε ότι λείπει το προσωπικό. Μπορεί στο τέλος του χρόνου με τις συνταξιοδοτήσεις να έχουμε μόνο 20 άτομα. Βάλαμε το κόστος για τις υπερωρίες, το ρεύμα το πληρώνουμε, εκμεταλλευτήκαμε τις όποιες προσλήψεις μπορούσαμε στη διοικητική υπηρεσία, εργαζόμενους με “μπλοκάκια” έπρεπε να πάρουμε από... χθες”, είπε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων. Όταν κάναμε τον προγραμματισμό των έργων θα μπορούσε να είχε γίνει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πρέβεζας και να φύγουν οι προμήθειες και κάποια άλλα από τη ΔΕΥΑΠ ως βάρος. Να περάσει ο μεγάλος όγκος των έργων στο Δήμο και να ασχοληθεί η ΔΕΥΑΠ με το κύριο αντικείμενό της. Καθυστερούμε σε βάρος του Ζαλόγγου και του Λούρου. Μία απόφαση του Δ.Σ. χρειάζεται να πάρετε, θα υπάρχει και γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας.

Όταν κάτι δε λειτουργεί σωστά υπάρχουν ευθύνες σε όλους. Υπάρχει διαβάθμιση. Δεν είδα να έχουμε απόφαση για τις 4 ειδικότητες που έχουμε ζητήσει με μπλοκάκι;”.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας Ευδοκία Μπεϊντάρη, λέγοντας: “Δεν υπάρχει προϋπολογισμός κε Δήμαρχε. Είναι διαδικασία. Δεν γίνεται έτσι...”, με τον κ. Γεωργάκο να αναφέρει: “Θα βρούμε τα χρήματα. Να κινηθείτε γρήγορα για να λυθούν τα προβλήματα. Δώσαμε μάχη χωρίς να έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό πέρυσι”. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην τελεσίδικη αγωγή λόγω ενός παλαιού δυστυχήματος, με τη ΔΕΥΑΠ να χρειάζεται να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ άμεσα. Είπε ότι περιμένει την υπουργική απόφαση για να αντλήσει το ποσό από πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση για να υπάρξει λύση.

Το θέμα δεν είναι απλό, καθώς όπως ανέφερε η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας, το ποσό είναι άμεσα απαιτητό και αν δεν καταβληθεί μπορεί να οδηγήσει και σε κατάσχεση των λογαριασμών της επιχείρησης και στην αδυναμία πληρωμής και των εργαζομένων. Παράλληλα επισήμανε ότι ακόμη κι αν ρυθμιστεί το ποσό με πρώτη δόση 120.000 ευρώ και πάλι η υπηρεσία θα έχει αδυναμία να πληρώσει το ποσό.

Το λόγο έλαβε το μέλος του Δ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης, ο οποίος ανέφερε: “Χαίρομαι γιατί επιτέλους ο Δήμαρχος έχει μια εντελώς διαφορετική θέση από την ειδυλλιακή κατάσταση που παρουσιάζει στο δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΠ. Βρισκόμαστε μπροστά σε δομικά προβλήματα. Υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να λειτουργήσει η επιχείρηση. Με 4 υδραυλικούς μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΠ; Η επιχείρηση έχει κάνει για τη χωρική επέκταση μία τεχνοοικονομική μελέτη. Τα δεδομένα όμως που παρουσιάζονται σε αυτή έχουν αλλάξει. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες και να σχεδιάσουμε με βάση αυτά τα δεδομένα. Δεν έχουμε μόνο ταμειακό, αλλά και λογιστικό πρόβλημα. Πρέπει να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και τα τέλη. Για να μπορεί η ΔΕΥΑΠ να προσφέρει και να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες. Δε γίνεται αλλιώς.

Οι αναθέσεις με το στόμα έχουν γίνει κανόνες στο Δήμο Πρέβεζας. Όσο για τις προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο, θα πρέπει να βοηθήσει ο Δήμος, αλλά όχι να υποκαταστήσει την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που αν τυχόν η εξοκείλει η επιχείρηση, μετά δε θα μαζεύεται με τίποτα”.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας υποστήριξε: “Οι οφειλές της επιχείρησης είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Διογκώθηκαν την περίοδο του covid, γιατί ο κόσμος δεν πλήρωνε. Πέρυσι λειτουργήσαμε οι ίδιοι και το Ζάλογγο και το Λούρο και βγήκε κάπως πέρα το πράγμα. Εδώ μέσα κάνετε όλοι λες και είστε από παρθενογένεση. Λέτε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι ίδιοι ήσασταν και παλιά. Παλιά ήσασταν περισσότεροι; Η Πρέβεζα δεν είναι μαγική εικόνα. Στην κοινωνία και την καθημερινότητα έχουμε πάει δύο βήματα πιο ψηλά τη ΔΕΥΑΠ.

Αντιπολιτευτικά θέλετε να τα ισοπεδώσετε όλα. Έχετε φέρει το χάος για τις εντυπώσεις”.

Τα οικονομικά

Η συζήτηση (σ.σ. υπήρχε και σχετικό θέμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την είσπραξή τους) πήγε και στο οικονομικό αδιέξοδο της επιχείρησης. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ στο Δ.Σ. Λάμπρος Βασιλείου τόνισε σχετικά: “Πρέπει να έχουμε κανόνες. Είμαστε πολύ πίσω και μείον. Όλα περνούν πλέον από το ταμείο της ΔΕΥΑΠ και θα πρέπει να υπάρχει προσοχή. Λεφτά δεν υπάρχουν τι να κάνουμε...”.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Δήμαρχος Πρέβεζας (σ.σ. θύμισε Γιώργο Παπανδρέου) και είπε την αμίμητη ατάκα “Λεφτά υπάρχουν στη ΔΕΥΑΠ...”, με τον κ. Βασιλείου να επισημαίνει: “Δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο Πρόεδρος. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη όταν παραλάβατε τη ΔΕΥΑΠ ήταν 1.200.000 ευρώ περίπου και τώρα είναι 3.540.000 αν δε κάνω λάθος. Ο κόσμος ερχόταν και πλήρωνε με covid. Το θέμα είναι όμως ότι έχουμε πάνω από 1.000.000 ευρώ χρέος πλέον στη ΔΕΗ για ρεύμα. Δεν καταλαβαίνω πού το πάτε... “.

Καταγγέλθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και εργατικό ατύχημα που έγινε σε εργασίες της ΔΕΥΑΠ πριν από ορισμένους μήνες.

Συζήτηση έγινε επίσης και για τα 80.000 ευρώ, που αφορούν δεκάδες τιμολόγια και δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς αφορούν αναθέσεις με το στόμα. Τα τιμολόγια αυτά, παρά το γεγονός ότι συστήθηκε και τριμελής επιτροπή επειδή δεν τα παραλάμβαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες φοβούμενοι τυχόν συνέπειες λόγω της μη νομιμότητας της ανάθεσης, ακόμη δεν έχουν παραληφθεί. Η κα Μπεϊντάρη επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για να δοθούν.

 

Το νερό

Συζήτηση έγινε και για το έγγραφο της κας Ηλιοπούλου, το οποίο κοινοποιήθηκε και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Πρέβεζας, όπου υπάρχει αναφορά στην αδυναμία διαφύλαξης και ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμο Πρέβεζας. Στο έγγραφο επισημαίνεται πως λόγω της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αρχείων από τις υποδομές σε Λούρο και Ζάλογγο και την χωρική επέκταση που έλαβε χώρα, η ΔΕΥΑΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας όπως: καθαρισμούς δεξαμενών, χλωριώσεις κ.α. Δεν το επιτρέπει επίσης ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός.

Η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας υποστήριξε πως έχει ζητήσει χλώριο και νέες μετρήσεις και δεν έχει εισακουστεί. Έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” για το τόσο σημαντικό θέμα, καθώς παλαιότερη έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας είχε καταγράψει σοβαρότατα προβλήματα ακαταλληλότητας σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας και δεν μπορεί να αγνοείται πλέον κάτι τέτοιο. Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν πρέπει να γίνεται εμπειρικά ο έλεγχος, αλλά με επιστημονικό τρόπο.

Το Δ.Σ. ενέκρινε την ανάθεση υπηρεσιών μικροβιολογικών αναλύσεων νερού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ανάθεση υπηρεσιών χημικών αναλύσεων νερού στο ΕΑΓΜΕ, για να μπορέσει να υπάρχει τουλάχιστον ένας μπούσουλας για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

 

Η διαφοροποίηση

Χαρακτηριστικό των αδιεξόδων που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν το γεγονός ότι για εργολαβία 50.000 ευρώ για εργασίες σε Λούρο και Ζάλογγο, οι Αντιδήμαρχοι Λούρου και Ζαλόγγου Νίκος Παγγές και Γιώργος Σαριάνογλου, διαφώνησαν έντονα και ζήτησαν να υπάρξει αναβολή για να αυξηθεί το ποσό, σε διαφορετική περίπτωση θα καταψήφιζαν το θέμα, κόντρα στην ίδια τους την παράταξη.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑΠ βρίσκεται ίσως στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της, την ώρα που θα πρέπει να δώσει αγώνες μαζί με τις άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, για να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το νερό.

 

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

09 Ιουνίου 2023
Ξεκινούν στις 19/06/2023 οι αιτήσεις για τον νέο Κύκλο Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ)«Πληροφορικής & Δικτύων» τo οποίο διοργανώνει το
09 Ιουνίου 2023
Ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος «Συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου» , θα ...
08 Ιουνίου 2023
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας σας ενημερώνει ότι ανοίγει τις πύλες της, η 21η «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2023» από τις 10 – 14 Ιουνίου στο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ...
08 Ιουνίου 2023
Τα εκλογικά τμήματα, την έδρα αυτών, τα καταστήματα ψηφοφορίας καθώς και τους εκλογείς της εκλογικής Περιφέρειας Πρέβεζας (Περιφερειακή Ενότητα ...
08 Ιουνίου 2023
Την Παρασκευή και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του δήμου ...

Αθλητισμός

09 Ιουνίου 2023
Η Επιτροπή Beach Handball, κατόπιν εγκρίσεως του Δ.Σ. της ΟΧΕ ανακοίνωσε το φετινό καλεντάρι του 24ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Handball, στο οποίο είναι ενταγμένο και το 10ο Κύπελλο Ελλάδος
09 Ιουνίου 2023
Δίπλωμα Δίκαιου Παιχνιδιού(Fair Play) απονεμήθηκε στον μαθητή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας Πουλιάνο Παναγιώτη του Ευαγγέλου, διότι στους ...
08 Ιουνίου 2023
Tο Beach Volley Club Preveza Ermis κηρύττει την έναρξη του καλοκαιριού με το 1 ο ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τουρνουά Δημοτικών Σχολείων Πρέβεζας. Το club ...
08 Ιουνίου 2023
Η Αερολέσχη Πρέβεζας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας συνδιοργανώνει τον Αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος Υπερελαφρών ...
07 Ιουνίου 2023
ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ - ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ Δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός και ο πρώτος από τους δύο στη βδομάδα που διανύουμε. Αμφίρροπος και ο αποψινός, όπως εκείνος ...

Πολιτισμός

09 Ιουνίου 2023
Σοφοκλή Οιδίπους επί Κολωνώ ΝΙΚΟΠΟΛΗ | ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ | ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ Ο Δημήτρης Καταλειφός, ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός, στην ωριμότερη στιγμή της σπουδαίας πορείας του,
09 Ιουνίου 2023
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης: «Και τα δέντρα στο Μουσείο;» του συντηρητή ...
07 Ιουνίου 2023
Ευριπίδη Βάκχες   ΝΙΚΟΠΟΛΗ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ Προπώληση -ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ- από 12 ευρώ   Ένα πολλά ...
06 Ιουνίου 2023
Σύμβαση παροχής υπηρεσιών υπέγραψαν στις 24 Μαΐου, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις”, με αντικείμενο τον εντοπισμό και ...
05 Ιουνίου 2023
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης: «Και τα δέντρα στο Μουσείο;» του συντηρητή ...

Στήλες

07 Ιουνίου 2012
Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις στις 7 Ιουνίου 1821. Έπειτα από λίγες μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί
02 Ιουνίου 2012
Ελληνική ομάδα συμμετέχει για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι και σήμερα σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου, σε διασυλλογικό επίπεδο, στις 2 Ιουνίου 1971. ...
31 Μαϊος 2012
Η Χούντα των Συνταγματαρχών καταργεί τη Βασιλεία στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 1973, έπειτα από την εκδήλωση του Κινήματος του Ναυτικού. Οι Γλύξμπουργκ ...
30 Μαϊος 2012
Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία ...
29 Μαϊος 2012
Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, στις 29 Μαϊου 1453. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία πολλών ημερών. Είναι το τέλος ...