Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 09:17

Ανακοινώσεις σωματείων και φορέων για το εργατικό δυστύχημα στην Πρέβεζα

Τις παρακάτω ανακοινώσεις για το εργατικό δυστύχημα στην περιοχή του Ωρωπού εξέδωσαν σωματεία και φορείς της Πρέβεζας:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/12,ΣΤΗΣ 02.00ΜΜ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΩΡΩΠΟΣ).

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του συναδέλφου μας.

Ο τραγικός θάνατος του 55χρονου εργαζόμενου στην επιχείρηση ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ έρχεται να προστεθεί στο μακάβριο κατάλογο των αδικοχαμένων συναδέλφων μας.

Ο εργαζόμενος πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης όταν καταπλακώθηκε από μετασχηματιστή ρεύματος με βάρος περίπου 2 τόνους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια τραγικά περιστατικά καθώς κάθε τρείς μέρες μετράμε και έναν νεκρό εργάτη‼Τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται στην κακιά ώρα και στιγμή,ούτε είναι της μοίρας γραφτό.Το διαρκές μακελειό στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να αναζητηθεί πουθενά αλλού παρά στις μειώσεις προσωπικού,στην εκμετάλλευση και στην εντατικοποίηση,στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.Πρέπει να αναζητηθεί στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης,προστασίας,υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς,όλων αυτών δηλαδή που η εργοδοσία θεωρεί κόστος και εμπόδιο για τη μεγαλύτερη κερδοφορίας της.

Δεν είναι δυνατόν,εν έτη 2023,να μας παρουσιάζεται από τους κυβερνώντες ανάπτυξη και κανονικότητα, το ότι θα φεύγουμε από το σπίτι μας πηγαίνοντας για δουλειά,για ένα πενιχρό μεροκάματο και δε θα ξέρουμε αν θα ξαναεπιστρέψουμε σε αυτό‼

Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε το ότι οι ζωές μας δεν έχουν καμία αξία καθώς οι εργοδότες,αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ,τη θεωρούν ως κάτι αναλώσιμο‼

Η κινητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας,του λαού και των εργαζομένων μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.Μόνο μέσα από τη συλλογική και οργανωμένη πάλη μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα τα σύγχρονα δικαιωματά μας,αυξήσεις σε μισθούς,Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ

Να διευρευνηθούν άμεσα οι αιτίες του τραγικού περιστατικού και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Με ευθύνη κυβέρνησης-εργοδοσίας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης-προστασίας-υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.Γιατρός εργασίας,τεχνικός ασφαλείας σε κάθε επιχείρηση.

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιθεώρηση Εργασίας κ.α.).Να σταματήσει η υποστελέχωση αυτών των υπηρεσιών που έχουν μετατραπεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα σε απλούς παρατηρητές.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση της Τετάρτης έξω από την πύλη της επιχείρησης ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ,στης 02.00μμ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό σε μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο των Σωματείων,την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη,στης 7μμ,έξω από τη Θεοφάνειο απέναντι στο νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό,στη φοροληστεία,στους πλειστηριασμούς,στις περικοπές σε Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια,στην ακρίβεια που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα.Να σταματήσουν οι εργασιακοί χώροι να μετατρέπονται καθημερινά σε σύγχρονα κρεματόρια‼ 

-Την Τρίτη 12/12,αντιπροσωπεία σωματείων θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Πρέβεζας,στης 11.30πμ.

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ

 

Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην περιοχή μας. Μετά τις ζωές των δύο εργατών που χάθηκαν στο ιχθυοτροφείο «ΧΟΧΛΑ ΑΒΕΕ» πριν ένα χρόνο στο Καναλάκι άλλος ένα εργάτης 55 χρονών έχασε τη ζωή του στη «ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΚΕ» στη περιοχή του Ωρωπού από εργασία σε μετασχηματιστή ρεύματος. 

Μέχρι τις 15 Νοέμβρη του 2023 έχουν  καταγραφεί 161 νεκροί στους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα ενώ το 2022 το σύνολο των νεκρών ήταν 104. Η αύξηση των νεκρών είναι μεγάλη και δεν είναι η «κακιά ώρα» που χτυπά μόνιμα…. Είναι η «κακιά», βαθιά αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των Υπουργείων εργασίας. Είναι η ουσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης που αυτοί ευαγγελίζονται και η οποία δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή αλλά «προϋποθέτει» τα εργατικά «ατυχήματα»! Αυτή είναι η ανάπτυξη (επενδύσεις με κάθε κόστος) που υπόσχεται το κεφάλαιο και σχεδιάζει μαζί με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η ζωή μας όταν αποθεώνεται η επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις «πρότυπα με ISO»… αυτοί που «δίνουν ψωμί»…

Τον Ιούλιο που μας πέρασε ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας κάναμε μαζί με τη ΛΑΝΤΖΑ Πάργας καμπάνια ενημέρωσης για τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών «εργατικών μικροατυχημάτων» (κοψίματα, καψίματα, λιποθυμίες κτλ) τα οποία μένουν αδήλωτα…. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι τα δηλώνουμε και δε λέμε «ωχ δε βαριέσαι τώρα». Τα μικρά φέρνουν τα μεγάλα και πολλές φορές θανατηφόρα… Γραφόμαστε στο κλαδικό ή επιχειρησιακό μας σωματείο». ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ»…. τονίζαμε τότε στην ανακοίνωσή μας…..

Ναι συναδέλφισσες και συνάδελφοι γραφόμαστε στα σωματεία μας!!! Τα παίρνουμε στα χέρια μας και τους δίνουμε αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό. Για να παλέψουμε  για την ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την υγιεινή και ασφάλεια (με κανονικούς τεχνικούς ασφαλείας) και τον τερματισμό της εργοδοτικής ασυδοσίας. Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπούν σε ενότητα, οργάνωση, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Από αυτό θέλουν να μας αποτρέψουν και για αυτό βάζουν εμπόδια στη  συνδικαλιστική δράση σε όλους  τους χώρους και κλάδους δουλειάς  στη περιοχή μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη. Ζητάμε άμεση διερεύνηση των αιτιών και πόρισμα για τη τήρηση των μέτρων ασφάλειας, όπως και απόδοση ευθυνών. Καμία συγκάλυψη.  

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

τοπική επιτροπή Πρέβεζας

 

Σκληρό και αναπάντητο το ερώτημα:

γιατί να πηγαίνεις για δουλειά και να μην γυρίζεις ζωντανός στο σπίτι σου;

Από τη στιγμή που έχουν πετάξει στο κάλαθο των αχρήστων όλες τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος,

από τη στιγμή που η προστασία κοστίζει,

από τη στιγμή που τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν,

από τη στιγμή που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή από την κυβέρνηση της ΝΔ (αφού πρώτα υποβαθμίστηκε επί σειρά ετών από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις),

από τη στιγμή που κυβέρνηση και υπουργοί υπηρετούν και εξυπηρετούν με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια και πίστη τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων η λίστα των «εργατικών ατυχημάτων» δε θα έχει σταματημό (161 νεκροί εργάτες μέχρι τις  15 Νοεμβρίου του 2023 ενώ όλοι οι νεκροί το 2022 ήταν 104!!!).

Αυτή η βαρβαρότητα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλου του αντιδραστικού μπλοκ εξουσίας των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ που νομοθέτησαν και νομοθετούν όλους τους νόμους με κριτήριο την ανανέωση της εξουσίας και της κερδοσκοπίας των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Το εργατικό «ατύχημα» με ένα νεκρό εργάτη στη ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΚΕ στον Ωρωπό Πρεβέζης έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξή είναι βαμμένη και με το αίμα των εργατών.

Αν δεν τους σταματήσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε θα σταματήσει κανείς αυτή τη κατάσταση.

Καλούμε σε αγώνα για την ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την υγιεινή και ασφάλεια. Να ενισχυθούν με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία να παρέμβουν  σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να απαιτήσουν μαζί με τις συνολικές διεκδικήσεις για αξιοπρεπή αμειβόμενη δουλειά, το σταμάτημα της εργοδοτικής ασυλίας που ενισχύεται από τα εργατικά νομοσχέδια των κυβερνήσεων. Να υπογραφούν και να εφαρμοστούν αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας ΠΑΝΤΟΥ. Να ανατραπεί η πολιτική της εντατικοποίησης στην εργασία , της υποταγής των πάντων στην αγορά, της φτώχιας και της ακρίβειας.  

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Πρέβεζας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου. Να γίνει πλήρη και ουσιαστική έρευνα, να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες.

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στον Ωρωπό Πρέβεζας στην εταιρία ΒΙΟΑΕΡΙΟ εργαζόμενος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών. Ακόμα ένα εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο θανατηφόρων ατυχημάτων εργαζομένων στη χώρα μας.

Ένα χρόνο μετά το εργατικό δυστύχημα στη Χόχλα και την ημερίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Πρέβεζας με την ΟΣΕΤΕΕ για την <<Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία>>, τίποτα δεν έχει αλλάξει και η λίστα των νεκρών εργαζομένων στη χώρα μας μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη, γιατί συνεχώς αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος.

Επαναφέρουμε το πάγιο αίτημά μας για Τεχνικό Ασφαλείας στο Νομό μας, για εντατικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας για την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων την ώρα που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του άτυχου εργαζόμενου που έχασε χθες τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα.

Επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαλευκάνουν και να ρίξουν άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος χωρίς ίχνος συγκάλυψης για τις ευθύνες που βαραίνουν την επιχείρηση.

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε μια καθημερινότητα με νεκρούς εργαζόμενους και την πολιτεία να παραμένει άπραγη και απαθής.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

26 Απριλίου 2024
Την Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Πρέβεζας. Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα δια ζώσης και ταυτόχρονα
26 Απριλίου 2024
Στην κατάμεστη Θεοφάνειο αίθουσα ανέβηκε η θεατρική παράσταση του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας «Το Δέντρο-ένας οικολογικός μύθος». Το σενάριο και τη ...
26 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας: ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ...
26 Απριλίου 2024
Με την εαρινή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κοινό αμφιθέατρο του Δέσκειου Γυμνασίου- Λυκείου η Μικτή Χορωδία Πάργας ολοκλήρωσε τις ...
25 Απριλίου 2024
Με επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών-Φοροτεχνικών Νομού Πρέβεζας.  ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

27 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...