Ενώ λοιπόν οι γιατροί κατήγγειλαν ότι το Νοσοκομείο είναι στη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, αντί να απολογηθεί που το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για να “παλέψει” για την ενίσχυση του Νοσοκομείου συγκροτώντας διευρυμένες επιτροπές και ο ίδιος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, προχώρησε σε μία αναίτια και πολιτικά ανάλγητη “επίθεση” προς τους γιατρούς.
Ούτε λίγο ούτε πολύ για την κατάντια του ΓΝ Πρέβεζας, ο κ. Γεωργάκος δεν “βλέπει” προς την πλευρά της Κυβέρνησης ευθύνες, αλλά βλέπει ευθύνες στους γιατρούς που δεν κάνουν αυτοκριτική!
Δήλωση που θα ζήλευε μέχρι και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συχνά-πυκνά αναπτύσσει ανάλογη συλλογιστική.
Η δυσαρέσκεια μάλιστα των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν τέτοια που οδήγησε και στην αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το θέμα πάντως έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Κώστας Κύρλας, ο οποίος είναι και καρδιολόγος στο ΓΝ Πρέβεζας.
Ο κ. Κύρλας έκανε λόγο για σοβαρή δυσλειτουργία της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας και υποστελέχωσής του, με την χειρουργική και παθολογική να κινδυνεύουν ή και να μένουν χωρίς γιατρό. “Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και επιδεινώνεται η κατάσταση”, είπε ο κ. Κύρλας και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά τους πολίτες της Πρέβεζας και μαζί και με αυτούς το δημοτικό συμβούλιο. Ζήτησε σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο, να καταλήξει το σώμα σε μία σειρά προτάσεων για να πιεστεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει λύσεις.
Στη συνέχεια η διευθύντρια του ακτινολογικού τμήματος και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Αθανασία Ηλιοπούλου έκανε την παρακάτω τοποθέτηση: “Έχουμε έρθει εδώ για να ζητήσουμε τη βοήθειά σας, όσο αυτή είναι δυνατή. Στο Νοσοκομείο υπάρχει 1 γιατρός παθολόγος, κάποιοι άλλοι έρχονται με τρίμηνες συμβάσεις και απειλούν με παραιτήσεις. Έχουμε 1 χειρουργό, όλοι οι υπόλοιποι είναι με μπλοκάκια, συνταξιούχοι ή με άλλες συμβάσεις. Σήμερα είναι αύριο δεν είναι.
Έχουμε 3 ακτινολόγους, 3 αναισθησιολόγους, 3 καρδιολόγους
Όχι πρόγραμμα εφημεριών δε βγαίνει, δε βγαίνει η υγεία του τόπου.
Υπάρχουν ημίμετρα, τα οποία ανακοινώνονται κιόλας.
Πρόσφατα είδαμε το Δήμαρχό μας να βγάζει φωτογραφία με κάποιον Δήμαρχο, ο οποίος κατά τη γνώμη μου και παράτυπα ήρθε να κάνει εφημερία στο Νοσοκομείο. Χάρηκε κιόλας ο Δήμαρχος που μία ημέρα είχαμε εφημερεύοντα χειρουργό. Το πρωί όμως δεν είχαμε χειρουργό. Δεν είναι μόνο η εφημερία, είναι και η πρωινή βάρδια.
Έρχονται για την εφημερία, αλλά το πρωί το Νοσοκομείο είναι κενό από βασικές ειδικότητες, παθολόγο και χειρουργό. Δεν ξέρω αν εσείς αισθάνεστε ασφαλείς σε αυτή την κατάντια. Εγώ σας το λέω όμως δεν είστε ασφαλείς σε αυτή την κατάντια.
Δεν υπάρχει η διάθεση από την Κυβέρνηση, είναι προφανές. Δε θέλουν να δώσουν λύσεις, δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Λύσεις υπάρχουν. Μέχρι πρότινος λειτουργούσαμε. Εγώ είμαι 25 χρόνια στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Αυτό το πράγμα συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια σε αυτή την ένταση. Κι εμείς δεν αντέχουμε άλλο πλέον. Μας λένε βάλτε πλάτη, βάλτε πλάτη... Αυτό δεν είναι πλάτη, είναι τείχος πλέον. Στο κάτω κάτω βάζω πλάτη σήμερα και αύριο τι θα γίνει; Κυκλοφορούν έξω τα δικά σας παιδιά, τα δικά μας, εσείς οι ίδιοι...
Πρέπει να βοηθήσετε και να πιέσετε. Να δείξετε τη δυσαρέσκειά μας. Συμβαίνει πανελλαδικά. Δεν είναι λύση να δουλεύουν υποχρεωτικά οι ιδιώτες. Δεν ξέρει ο ιδιώτης να δουλέψει στο Νοσοκομείο. Ούτε και από άλλο Νοσοκομείο. Δεν ξέρει πως και με ποιους να μιλήσει. Δεν μπορεί να έρχεσαι φυτευτός κάπου και να είσαι και λειτουργικός. Η Πρέβεζα εξάλλου δεν είναι στους Νομούς όπου θα δοθεί τέτοια λύση, οπότε μην περιμένετε κάτι με τους ιδιώτες”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο χειρουργός Θωμάς Μεσσήνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πασιφανή εγκατάλειψη του Νοσοκομείου από τους πολιτικούς φορείς, ανεξαρτήτως κομμάτων και προελεύσεων. Στάθηκε στην κτιριακή εγκατάλειψη και την υποστελέχωση σε γιατρούς, ενώ τόνισε ότι παλαιότερα οι υπάλληλοι χρησιμοποιούνταν για κομματικές εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια και βολέματα.
Είπε ότι ο Νομός Πρέβεζας είναι αδικημένος στις δαπάνες για το Νοσοκομείο σε σχέση με τους άλλους Νομούς της Ηπείρου και παρέθεσε και σχετικά στοιχεία, ενώ ζήτησε να πιέσει το δημοτικό συμβούλιο για λύσεις.
Ο οδοντίατρος Βησσαρίων Μίχας μεταξύ άλλων είπε:
“Η χειρότερη περίοδος που έχει βιώσει ποτέ το Νοσοκομείο Πρέβεζας από το 2009 και μετά είναι αυτή. Ακόμη και η περίοδος που ήταν διοικητής ο Δήμαρχος, το 2013 ήταν καλύτερη. Τότε τουλάχιστον υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά υπήρχε ένα ιατρικό προσωπικό που στοιχειωδώς μπορούσε να το λειτουργήσει.
Η σημερινή περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη για την περιοχή μας. Τα Νοσοκομεία δεν γίνονται για τους τουρίστες γίνονται για το μόνιμο πληθυσμό. Και οι τουρίστες είναι υγιής πληθυσμός, δεν έρχεται κανένας τουρίστας εδώ να γίνει καλά από την οσφυαλγία του. Όταν έχεις τέτοια τραγική κατάσταση στις δύο βασικές κλινικές του Νοσοκομείου, την παθολογική και τη χειρουργική, τι να πεις...
Άμεσες παρεμβάσεις στην Κυβέρνηση και τη διοίκηση του Υπουργείου χρειάζονται και αύξηση του προϋπολογισμού στον κωδικό για πρόσληψη επικουρικών”.
Ο σύμβουλος της “Ανάπτυξης Τώρα” Βαγγέλης Ροπόκης συνεχάρη τους γιατρούς και ζήτησε από το Δήμαρχο Πρέβεζας πρωτοβουλίες άμεσα.
Ο αναισθησιολόγος Μάνος Αγγελάκης ανέφερε:
“Βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση που έχω γνωρίσει το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Αδυνατούμε να εφημερεύσουμε σε βασικές ειδικότητες. Σήμερα που μιλάμε εδώ πέρα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο, που σημαίνει ότι οτιδήποτε κι αν συμβεί βρισκόμαστε στο έλεος της τύχης. Δεν έχουμε χειρουργό πολύ συχνά. 6-7 μέρες το μήνα. 6-8 ημέρες το μήνα χωρίς αναισθησιολόγο. Η προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο καιρό είναι να βγάλουμε εφημερίες από μέρα σε μέρα. Έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο. Θα θρηνήσουμε θύματα.
Παρακαλώ εσάς τους άρχοντες του τόπου να μεριμνήσετε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Θα πρέπει να κάνετε μία επαφή με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος έκανε μία ανοικτή πρόκληση για να συζητηθεί η τοποθέτηση του ΠΙΣ για το τελευταίο νομοσχέδιο για την Υγεία. Θα σας πω ότι στάλθηκαν τουλάχιστον 500 emails προς διάφορους Συλλόγους και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Κάποιοι από εδώ μέσα παραβρίσκονταν. Υπήρχαν προσκλήσεις προς το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Δεν παραβρέθηκαν εκεί. Εκτέθηκε το θέμα του Νοσοκομείου και η θέση του Ιατρικού Συλλόγου.
Θέλουμε μόνιμες απαντήσεις”.
Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας μεταξύ άλλων υποστήριξε:
“Το δημοτικό συμβούλιο δυστυχώς δε στάθηκε αρωγός στους αγώνες των εργαζομένων. Δυστυχώς κε Δήμαρχε δεν αναλάβετε καμία πρωτοβουλία, παρά τις δεσμεύσεις.
Δε στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν πάμε στο Νοσοκομείο κε Δήμαρχε να βγάλουμε φωτογραφίες με άλλους Δημάρχους. Πηγαίνετε να βγάλετε όταν ένας πολίτης δαγκωθεί από σκύλο. Πάρτε μία πρωτοβουλία κι ας μην είστε αρεστός κάπου αλλού. Σε άλλα κέντρα αποφάσεων”.
Το λόγο ακολούθως πήρε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, ο οποίος ανέφερε:
“Από όταν ήμουν Διοικητής του Νοσοκομείου, δυο πράγματα σκεφτόμουν, τους αγώνες μαζικούς και το να δίνουμε τι έχουμε στο Νοσοκομείο ή πιο ήπιους αγώνες και με έναν τρόπο μη δημοσιότητας να έρχονται περισσότεροι γιατροί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρονικά διαστήματα, δυστυχώς γιατροί δεν έρχονται, και ειδικά παθολόγοι και ορθοπαιδικοί. Το 2013 είχαμε μόνο γιατρούς και δεν είχαμε ειδικότητες, ήταν μόνο γιατροί το 2013-2015 και προσπαθούσαν οι γιατροί στο χειρουργικό τομέα να βρουν βοηθούς και δεν έβρισκαν. Γιατί; Για τους δικούς τους λόγους, που ενδεχομένως ή να έφευγαν στο εξωτερικό ή να ανοίγαν θέσεις σε νοσοκομεία πιο μεγάλα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν γίνει συζητήσεις, και βέβαια απολογιστικά είχε έρθει και ο κ. Σκανδάλης ο διοικητής του Νοσοκομείου και βέβαια είχε έρθει ο Ιατρικός Σύλλογος και είχαν μιλήσει για τη σπουδαιότητα της αλλαγής του οργανογράμματος του Νοσοκομείου με κάλυψη επιπλέον θέσεων. Ένα οργανόγραμμα που το 2011 είχε περιορίσει αρκετές θέσεις γιατρών και αναζητώντας τώρα γιατρούς στην καρδιολογική για να έχει πέντε γιατρούς, αυτό μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί. Δεν ξέρουμε γιατί δεν έχει λυθεί. Είναι εσωτερικά θέματα που απασχολούν το Νοσοκομείο και που ο Σύλλογος Εργαζομένων ή οι γιατροί θα μπορούσαν να το πετύχουν αυτά τα χρόνια, να επανέλθουν δηλαδή οι οργανικές θέσεις και να έρχονται όχι μόνο 4 ή 5 στην παθολογική αλλά να είναι πολύ περισσότερες οι οργανικές θέσεις το Νοσοκομείο. Όταν το 2013, μόνο ένας αναισθησιολόγος με τη βοήθεια τριών ημερών το μήνα καθόταν σε αυτό το Νοσοκομείο και στήριζε, όταν ένας Νόβας κράτησε και έφτιαξε μια κλινική...”
Ακολούθησε ένταση και διαμαρτυρίες από τους γιατρούς, αλλά ο κ. Γεωργάκος συνέχισε:“Έχουμε βιώσει αρκετά θέματα μέσα στο Νοσοκομείο. Το θέμα είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια επανερχόμαστε στα ίδια ζητήματα. Τα ίδια ζητήματα που οδήγησαν κάποιους γιατρούς και φύγανε από το Νοσοκομείο και παραιτηθήκανε για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Γιατί να παραιτούνται νοσοκομειακοί γιατροί και να φεύγουν; Γιατί να φεύγουν από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας; Όπως διώξανε και φύγανε παιδιά τα οποία έπρεπε να καθίσουν εδώ και φύγανε σε άλλα νοσοκομεία. Κάτι συμβαίνει... Έχετε κάνει μια αυτοκριτική μεταξύ σας; Έχετε βρεθεί σα Σύλλογος με ερωτήματα να δείτε μεταξύ σας;¨.
Σε εκείνο το σημείο η ΛΑ.ΣΥ. αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη έντονα για τα λόγια του Δημάρχου με τον κ. Κύρλα να αφήνει αιχμές για ρουσφέτια που ζητά ο Δήμαρχος από το Νοσοκομείο και τον κ. Γεωργάκο να απαντά “ντροπή”.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έλεγε προς τους γιατρούς ότι δεν γνώριζε πως θα έρχονταν στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η συζήτηση “έκλεισε” χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα γίνει εκ νέου συζήτηση επί του θέματος, όπως ζητήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση η στάση του Δημάρχου Πρέβεζας ήταν τουλάχιστον ανεξήγητη, σε ένα θέμα εξαιρετικά “ευαίσθητο” για την τοπική κοινωνία.