Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 18:20

Οραματίζεται «Πρότυπη Πολιτεία» στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας

Επιβεβαίωση μέχρι... κεραίας του ρεπορτάζ του www.atpreveza.gr (διαβάστε: Το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα περνά στην κοινωνία της Πρέβεζας και Ανοίγει ο δρόμος για την απόδοση του στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα στην κοινωνία της Πρέβεζας), αποτελεί νεότερη πληροφόρηση, αναφορικά με την παραχώρηση του κάστρου του Αγίου Ανδρέα (πρώην Στρατόπεδο «Δούκα) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, απομένει μόνο η μετάβαση στην Αθήνα και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, κ. Στράτο Ιωάννου, ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία και ένας πολύτιμος χώρος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πρεβεζάνων να περάσει στην κοινωνία και το λαό της πόλης μας, αλλά και στους επισκέπτες της.

Οι κ.κ. Στουρνάρας και Αβραμόπουλος (Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης αντιστοίχως), όπως και η ηγεσία του στρατεύματος, έχουν ήδη υπογράψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο κ. Ιωάννου πραγματοποίησε προσωπική αυτοψία στους χώρους του στρατοπέδου, καθώς οραματίζεται όπως διαρρέει στους συνεργάτες του, μία «Πρότυπη Πολιτεία» στο κέντρο της Πρέβεζας, που θα περιλαμβάνει χώρους πολιτισμού, χώρους πρασίνου και άθλησης, εστιατόρια και καφετέριες, ποδηλατοδρόμους και παιδικές χαρές, αλλά και θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες του Νομού Πρέβεζας, στις καθημερινές συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πρέβεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 180.000 ευρώ το χρόνο για ενοίκια των υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας. Εφόσον οι υπηρεσίες στεγαστούν σε κτίριο του στρατοπέδου, τα χρήματα αυτά θα εξοικονομηθούν.

Υπάλληλοι και πολίτες που θα εξυπηρετούνται θα δώσουν καθημερινή κίνηση και ζωή στους χώρους.

Παράλληλα θα παραχωρηθούν εγκαταστάσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για υπαίθριο θέατρο. Στις προθέσεις της Π.Ε. Πρέβεζας μάλιστα είναι να στηριχθεί σε μία προμελέτη του κ. Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος είχε παρουσιάσει τη δουλειά του, επί δημαρχίας Μιλτιάδη Κλάπα (μπορούν εύκολα οι ενδιαφερόμενοι να τη δουν στο ίντερνετ).

mpelabilas

Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε με συλλόγους και συνεργάτες του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, εκμυστηρεύτηκε πως το κάστρο του Αγίου Ανδρέα θα αποτελεί ένα χώρο που θα είναι... απαγορευμένος για τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Παπαδοπούλου, η Π.Ε. Πρέβεζας μελετά τη διάνοιξη νέας πύλης εισόδου από την ανατολική πλευρά του κάστρου (παλαιά είσοδος), ώστε να υπάρχει ακόμη ένα σημείο πρόσβασης στο κάστρο, μαζί -ενδεχομένως- με μία πεζογέφυρα που θα συνδέσει το βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης με το κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Αν και η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρεβεζάνικη κοινωνία, αναμφίβολα απομένουν να γίνουν πάρα πολλά, ώστε το όραμα αυτό να πάρει «σάρκα και οστά». Και υπάρχουν και ερωτήματα που τίθενται που είναι εξίσου σημαντικά και θα απαντηθούν εν καιρώ.

Για παράδειγμα:

Με ποια φόρμουλα θα δίνονται οι ενοικιάσεις στους ιδιώτες; Οι μικροί επιχειρηματίες του Νομού Πρέβεζας θα έχουν ένα προβάδισμα στον εκάστοτε διαγωνισμό; Ποιο θα είναι το ακριβές χρονικό διάστημα που θα μπορεί κάποιος να ενοικιάζει ένα χώρο, ώστε να αποφεύγονται λογικές μονοπωλίων και... ξεπουλήματος;

Ποιο καθεστώς θα ισχύσει για τους ιδιώτες που ήδη κατέχουν χώρο εντός του στρατοπέδου; Η όποια ανάπλαση θα γίνει θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην ιστορικότητα του κάστρου ή -δυστυχώς έχει συμβεί σε πάμπολες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα- το πράσινο θα πάει... περίπατο και οι εργολάβοι θα κάνουν... πάρτι;

Δίκη προθέσεων δεν πρέπει να γίνεται προς την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη, ωστόσο στο όλο εγχείρημα είναι απαραίτητο να μπουν όλες εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας, για να το καμαρώνουμε όλοι!

Όπως και να έχει είναι σημαντικότατη εξέλιξη για την κοινωνία της Πρέβεζας, ένας χώρος που ανήκει στο λαό της περιοχής μας, να φεύγει από τα χέρια του στρατού και να περιέρχεται οριστικά στο Δημόσιο.

 

 

Σε ενημερωτικό δελτίο Τύπου η Π.Ε. Πρέβεζας αναφέρει για το θέμα:

 

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την απόδοση του στρατοπέδου Δούκα, γνωστό ως κάστρο Αγίου Ανδρέα, στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πρέβεζας, με την έγκριση πρότασης σύστασης δικαιώματος επιφανείας από την Διοικητική Επιτροπή, πολιτικής και στρατιωτικής σύνθεσης. Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ενέργειες ανάπλασης του χώρου, με βασικό στόχο την δημιουργία Διοικητηρίου, χώρων πολιτισμού και πρασίνου και την απόδοση του χώρου αυτού στους κατοίκους της πόλης. Με την Απόφαση έγκρισης της Διοικητικής Επιτροπής παραχωρείται το στρατόπεδο Δούκα, έκτασης 36 στρεμμάτων, 5,500 τμ κτιρίων στην Π.Ε. Πρέβεζας, για τα επόμενα 50 χρόνια, και προβλέπονται να γίνουν μεταξύ άλλων:

• Δημιουργία Διοικητηρίου της Π.Ε. Πρέβεζας • Ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και διαμόρφωση αυτών

• Κέντρο Πολιτιστικών δραστηριοτήτων με την παραχώρηση χώρων στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης

• Δημιουργία χώρων αναψυχής και πρασίνου

• Δημιουργία παιδικών χαρών

• Δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων

• Δημιουργία Ανοιχτού Θεάτρου

• Ένωση της βόρειας πλευράς της πόλη με το κέντρο

• Δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων

• Δημιουργία χώρου εστίασης

• Διατήρηση του Ναού του Αγίου Ανδρέα και λειτουργία της εκκλησίας

• Στερεωτικές εργασίες και καθαρισμός των τειχών του κάστρου

• Εγκατάσταση φωτισμού και φύλαξη του χώρου επί 24ώρου βάσεως

 

Η τελική διαμόρφωση του χώρου θα γίνει μετά από κάλεσμα της Π.Ε. Πρέβεζας σε φορείς και πολίτες της πόλης να καταθέσουν προτάσεις. Σε δήλωσή του σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου αναφέρει: «Ένα όνειρο των πολιτών της Πρέβεζας, γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, μετά από επίμονη προσπάθεια και συνεχείς διαπραγματεύσεις, ανακοινώνουμε σήμερα την απόφαση παραχώρησης του κάστρου του Αγίου Ανδρέα στους πολίτες της Πρέβεζας. Πρόκειται για μία νίκη της Π.Ε. Πρέβεζας που ανήκει σε όλους του πολίτες, κάτι που ζητούσαν παραπάνω από 30 χρόνια και αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα για την Πρέβεζα. Τώρα πλέον, έχοντας το χώρο μπορούμε να αποκτήσουμε Διοικητήριο». Ο κ. Ιωάννου συνέχισε λέγοντας ότι εκεί που μέχρι τώρα ήταν χώρος παραβατικότητας και αντίκριζε κανείς εικόνες εγκατάλειψης και ντροπής, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πραγματικό στολίδι για την Πρέβεζα, μία περιοχή πρασίνου και πολιτισμού που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών στην καθημερινότητά τους και θα αλλάξει την εικόνα της πόλης στους επισκέπτες πολύ σύντομα. Η χρηματοδότηση για το έργο θα γίνει από διαφορετικές πηγές (ΕΣΠΑ , Ενεργειακή Αναβάθμιση, Πρόγραμμα Απομάκρυνσης Αμιάντου, Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Να αναφερθεί μόνο ότι η ίδια η περιφέρεια θα μειώσει τα κόστη της από ενοίκια στο ένα έκτο, ενώ σημαντικό είναι επίσης να τονιστεί, ότι η τελική συμφωνία με τη μορφή δικαιώματος επιφανείας, δίνει στην Π.Ε. Πρέβεζας όχι μόνο τη δυνατότητα διαμόρφωσης του χώρου, αλλά και ενοικίασης. Κάνοντας χρήση αυτής της δυνατότητας η Π.Ε. Πρέβεζας θα μπορεί να καλύπτει λειτουργικά έξοδα και ενοίκια, μειώνοντας περαιτέρω τα έξοδά της».

Παράλληλα ο κ. Ιωάννου τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου πριν τρία χρόνια και με την απόλυτη στήριξη και βοήθεια του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ξεκίνησα τις ενέργειες και επιμελήθηκα προσωπικά την έκβαση των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που εργάστηκαν σκληρά πάνω στο έργο αυτό και κυρίως τον Βουλευτή Νομού Πρέβεζας, Δημήτρη Τσουμάνη για την καταλυτική του βοήθεια από την αρχή των συνομιλιών. Χωρίς τη δική του συμβολή δε θα είχαμε σήμερα αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα έγινε. Η επιτυχής έκβαση αυτού του έργου μας γεμίζει όλους δύναμη να συνεχίσουμε με το ίδιο ζήλο και πάθος και σε άλλους αντίστοιχους χώρους εγκαταλελειμμένους στην περιοχή μας και με πράξεις να αλλάξουμε μορφή του νομού μας και την Ήπειρο. Με επιμονή και εργατικότητα, συνεχίζουμε» και δεσμεύτηκε για την προσωπική επίβλεψη των εργασιών στο κάστρο του Αγίου Αντρέα έως το τέλος.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης



  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

04 Μαϊος 2024
Το έθιμο με το σπάσιμο των πήλινων δοχείων (μπότια) με αφορμή την πρώτη Ανάσταση, αναβίωσε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα πλακόστρωτα στενά του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας.
03 Μαϊος 2024
Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας και παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε η περιφορά του επιταφίου σε όλες τις ενορίες της Πρέβεζας. ...
03 Μαϊος 2024
Την δυσαρέσκεια τους στους εκπροσώπους των συλλόγων των απανταχού Κρυοπηγητών εξέφρασαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναφορικά με τη διαδικασία τέλεσης ...
03 Μαϊος 2024
Τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Μ. Παρασκευής στην Κρυοπηγή Πρέβεζας, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 23 Κρυοπηγήτες, που στις 14 ...
03 Μαϊος 2024
  Οπως κάθε χρόνο με επίκεντρο το Σαϊτάν Παζάρ, το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους αλλά και κάθε γωνιά του Ιστορικού Κέντρου θα αναβιώσει το έθιμο ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...