Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 10:44

"Ανταρσία-πραξικόπημα" ή "κουκλοθέατρο" στην Ρωσία; (του Δημήτρη Βασιλείου)

Γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου

Είχαμε ολοκληρώσει και παραδώσει το άρθρο “Ο πόλεμος συνεχίζεται - Το αίμα ρέει και αυτοί μοιράζουν τον κόσμοστις 22/06, όταν συνέβη στη Ρωσία αυτό που οι περισσότεροι ονόμασαν “ανταρσία της Βάγκνερ” ή “πραξικόπημα Πριγκόζιν κατά Πούτιν”. Επειδή κάποιοι απ’ τους αναγνώστες μας θα διάβασαν το άρθρο κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων ή και μετά απ΄ αυτά, θεωρήσαμε σωστό και υπεύθυνο να εκθέσουμε, με το παρόν άρθρο, την εκτίμησή μας για το τι συνέβη στη Ρωσία.

Πρώτον. Το γενικό πλαίσιο των γεγονότων.

α) Συνεχίζεται ο αμείλικτος πόλεμος μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών για το νέο μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

β) Οξύνεται δραματικά ο χρηματοπιστωτικός και συναλλαγματικός πόλεμος κατά του δολαρίου. Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι “Ιστορικά, οι «απόπειρες» κατά του δολαρίου «τιμωρήθηκαν» είτε με φυσική είτε με πολιτική εξόντωση (Στάλιν, Ντε Γκωλ, Αλλιέντε, Καντάφι…)” και ότι “...ο πόλεμος κατά του δολαρίου αποτελεί casus belli για τις Η.Π.Α.”.

γ) Εντός της Ρωσίας εκτυλίσσεται μεγάλη διαμάχη μεταξύ αυτών που επιθυμούν τη συνέχιση των στενών οικονομικών δεσμών με την Δύση και αυτών που επιδιώκουν απαγκίστρωση από τη Δύση και ενίσχυση των δεσμών με Ασία, Αραβικές Χώρες, Αφρική κ.ά. Οι “δυτικόστροφοι παίκτες” (και εκ των έσω της ρώσικης κυβέρνησης) προσπαθούν, (αφού οι εξωτερικές οικονομικές κυρώσεις δεν απέφεραν το αναμενόμενο γι’ αυτούς αποτέλεσμα ), να δημιουργήσουν με οικονομικά μέτρα (π.χ. αποδυνάμωση του ρουβλιού) κλίμα δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης του Β. Πούτιν.

δ) Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τα “αποτελέσματα”, που θα επιθυμούσε η “Νατοϊκή Συμπαράταξη”.

Δεύτερον. Οι “παίκτες” των γεγονότων του “πραξικοπήματος”.

α) Ποιος είναι ο Ε. Πριγκόζιν;

Ο Ε. Πριγκόζιν είναι ένας απ’ αυτούς που οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν ολιγάρχες. Ένας “τύπος” με “λερωμένο” ποινικό μητρώο, που στην μαφιόζικη εποχή των ‘90 του Γιέλτσιν “κατάφερε” να δημιουργήσει τεράστια οικονομική δύναμη στον χώρο της εστίασης (και της εστίασης των “ελίτ” - “σεφ του Πούτιν” τον έλεγαν) και της ενημέρωσης. Κατόπιν βέβαια, ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στις “πολεμικές τέχνες”, δημιουργώντας τον ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό “Βάγκνερ”, ο οποίος “διακρίθηκε” σε πολλά πεδία μαχών - Συρία, Λιβύη, Μάλι - και πρόσφατα στην Ουκρανία.

Ο Ε. Πριγκόζιν εκτός του συμβολαίου που είχε με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την συμμετοχή της “Βάγκνερ”στον πόλεμο της Ουκρανίας, είχε και συμβόλαιο για την τροφοδοσία όλου του ρώσικου στρατού. Είναι αντιληπτό, νομίζω, ότι μιλάμε για “πολλά λεφτά, Άρη”!

Διαφημίσεις για στρατολόγηση στην “Βάγκνερ” ήταν καθημερινό φαινόμενο στη Ρωσία, σε τηλεοράσεις, εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιγαντοαφίσες στους δρόμους, παντού.

Πολλοί στρατιώτες της “Βάγκνερ” παρασημοφορήθηκαν από το επίσημο κράτος, ο ίδιος ο Ε. Πριγκόζιν εκθειαζόταν ως ο “απελευθερωτής” της Ουκρανίας απ’ το φασίζον καθεστώς του Ζελένσκι.

β) Υπουργείο Άμυνας: υπουργός Σ. Σοϊγκού, αρχηγός Γεν. Επιτελείου Β. Γκεράσιμοφ.

Τα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρεφόταν και στρέφεται ο Ε. Πριγκόζιν, κατηγορώντας τους για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, για ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, για ελλειπή εφοδιασμό της “Βάγκνερ” με πολεμοφόδια, για προσπάθεια “αρπαγής” στρατιωτών της “Βάγκνερ” και στρατολόγησής τους και πάλι ως μισθοφόρων, αλλά στην υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Προσθέστε εδώ και τις μη ανανεώσεις των συμβολαίων που λέμε παραπάνω.

Η όλη “πορεία” του Ε. Πριγκόζιν προς τη Μόσχα, την οποία ονόμαζε “πορεία δικαιοσύνης”, αυτούς, Σ. Σοϊγκού και Β. Γκεράσιμοφ, αφορούσε. Το όνομα του Β. Πούτιν ποτέ δεν ακούστηκε απ’ τα χείλη του Ε. Πριγκόζιν.

γ) Β. Πούτιν.

Τρίτον. Τα ίδια τα γεγονότα.

α) Η κίνηση της “Βάγκνερ” προς τη Μόσχα είχε έναν χαρακτήρα “ερχόμαστε να πούμε τα παράπονά μας στον αρχηγό”. Χωρίς συγκρούσεις, χωρίς αιμοχαρή αιτήματα, χωρίς προκλήσεις, χωρίς καμιά απαίτηση “κάτω ο Πούτιν”! Ωραία ανταρσία, ωραίο πραξικόπημα! Ακόμα και η “φρουρά” που άφησαν στο Ροστώφ δεν επέφερε καμιά αλλαγή στους ρυθμούς της πόλης.

β) Δεν υπήρξε καμιά “λαϊκή” στήριξη, καμιά προσχώρηση στρατιωτικών τμημάτων στο υποτιθέμενο κίνημα για ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν.

γ) Το διάγγελμα του Β. Πούτιν παρά τον σκληρό του χαρακτήρα, με κατηγορίες για προδοσία, μαχαιριές στην πλάτη και σκληρή τιμωρία των “στασιαστών”, δεν είχε καμιά αναφορά στον “αρχηγό της “ανταρσίας - πραξικοπήματος” Ε. Πριγκόζιν.

δ) Η “καταστολή” της “ανταρσίας - πραξικοπήματος” θύμιζε συμφωνία κυρίων, έγινε σε χρόνους μηδενικούς, έτσι όπως τα βρίσκουν δυο παλιοί, καλοί φίλοι και συνεργάτες. Αμέσως αποσύρθηκαν οι ποινικές διώξεις, επετράπη η απόσυρση στην Λευκορωσία με όλον τον εξοπλισμό, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους μισθοφόρους της “Βάγκνερ” επιθυμούν να μείνουν στη Ρωσία και να ενταχθούν ως μισθοφόροι στον ρώσσικο στρατό.

ε) Η στήριξη του Ε. Πριγκόζιν εκ μέρους των “δυτικόστροφων” μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρηματιών ήταν από χαλαρή έως μηδενική, με εξαίρεση κάποιους “καμένους” ακτιβιστές τύπου Χοντορκόφσκι.

στ) Η στάση των δυτικών δυνάμεων ήταν στάση παρατηρητικής αναμονής και τηλεφωνικών διαβουλεύσεων, παρόλο που οι Η.Π.Α. (απ’ ότι λένε οι New Yorks Times) κάτι γνώριζαν.

ζ) Οι μόνοι που αλάλαζαν “ενθουσιασμένοι” ήταν οι φασίζουσες μαριονέτες του Κιέβου, κάποιοι διπλωμάτες των υποτακτικών του Ν.Α.Τ.Ο. στην ανατολική Ευρώπη και κάποιοι Έλληνες “συμμετέχοντες” στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τέταρτον. Εκτιμήσεις - συμπεράσματα.

α) Εκτιμούμε ότι ήταν μια πολυπαραγοντική κίνηση με εσωτερική συνοχή, που παραπέμπει σε προσεκτικό σχεδιασμό, που επέτρεψε την γρήγορη εκτέλεσή της και την αστραπιαία ολοκλήρωσή της.

β) Τα μηνύματα ήταν πολυδιάστατα και προς πολλούς αποδέκτες:

  1. Προς το εσωτερικό, ρωσικό μέτωπο: έλεγχος της κατάστασης σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο από την σημερινή εξουσία. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (πόλεμος σε Ουκρανία) συνεχίζεται κανονικά.

  2. Προς το εξωτερικό “φιλικό” μέτωπο : η Ρωσία είναι ισχυρή και τα σχέδιά μας (BRICS, νέο  συναλλακτικό και αποθεματικό νόμισμα, συμφωνίες με Κίνα, Αραβικές Χώρες, Ινδία, Ιράν κ.ά.) προχωρούν προς την υλοποίησή τους.

  3. Προς το εξωτερικό “εχθρικό” μέτωπο : η Ρωσία είναι ισχυρή και τα σχέδιά σας πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.

γ) Θεωρούμε ότι η πορεία - πόλεμος προς μια σχετική ισορροπία στις “σχέσεις” μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών για νέο μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, θα συνεχισθεί με αμείωτη ένταση. Είναι φανερό από την αντίδραση των Δυτικών στην “ανταρσία της Βάγκνερ”, ότι θεωρούν τον Β. Πούτιν “ικανό” αντίπαλο και συνομιλητή. Για πόσο ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή.

δ) Ο Β. Πούτιν αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι κυρίαρχος της κατάστασης στη χώρα του. Η αμφισβήτησή του σήμερα δεν μπορεί να έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας. Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι αυτή η κυριαρχία του έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

ε) Όσον αφορά “εκκαθαρίσεις”, αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο (ήταν και ένα απ’ τα “αιτήματα” του Ε. Πριγκόζιν της “Βάγκνερ”), θεωρούμε ότι θα υπάρξουν και όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα. Ο χρόνος υλοποίησης αυτών των αλλαγών, εκτιμούμε, δεν θα είναι άμεσος. Ας περιμένουμε λιγάκι.

στ) Η “Βάγκνερ” θα συνεχίσει να υπάρχει, θα συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Που, πως και με τι όρους θα περιμένουμε να το δούμε. Εν πάσει περιπτώσει, μέτωπα για την αξιοποίησή της υπάρχουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, στη Συρία, στο Σουδάν, στη Λιβύη επίσης.Επιστρέφοντας στον τίτλο του άρθρου μας, εκτιμούμε ότι η παράσταση Κουκλοθέατρου με τίτλο “Ανταρσία ή πραξικόπημα” είχε μεγαλειώδη επιτυχία!

Ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές της παράστασης σας ευχαριστούν θερμά!

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

09 Δεκεμβρίου 2023
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας με αφορμή την δολοφονική επίθεση και τον σοβαρότατο τραυματισμό του συναδέλφου μας και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών
08 Δεκεμβρίου 2023
Το ΕΚΑΒ, ως αποκλειστικός Δημόσιος φορέας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στα πλαίσια του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του  ...
08 Δεκεμβρίου 2023
Προσπάθειες εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων καταγράφηκαν την Πέμπτη στην περιοχή της Πρέβεζας, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο ...

Πολιτική

07 Δεκεμβρίου 2023
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ: Εμείς, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, βγήκαμε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το βασικότερο κοινωνικό
06 Δεκεμβρίου 2023
Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν στις 14 Δεκεμβρίου τα μέλη της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης όλης ...
01 Δεκεμβρίου 2023
Παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας οι μελέτες που κατάρτισε η ανάδοχος εταιρία με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ μετά από ...
01 Δεκεμβρίου 2023
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας: “Ως Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πάργας στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο , Τετάρτη ...
01 Δεκεμβρίου 2023
“Βουνό” αποδεικνύονται οι προβληματικές καταστάσεις στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας αναφορικά με την εκτέλεση σημαντικών έργων για την ύδρευση της πόλης της ...

Αθλητισμός

09 Δεκεμβρίου 2023
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΥΔΡΙΟΥ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ   1 - 3  ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΒΟΥΒΟΠΟΤΑΜΟΥ  7 - 1 ΑΟ ΠΛΑΓΙΑΣ - ΠΑΣ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ   2 - 2  ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΓΑΣ
06 Δεκεμβρίου 2023
Συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Pre League κατηγορίας γυναικών στο βόλεϊ με τον Φ.Γ.Σ Πρέβεζας να υποδέχεται τον Μίλωνα το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 5 ...
06 Δεκεμβρίου 2023
Με νίκη συνέχισαν οι νεάνιδες της Νικόπολης απέναντι στην πολύ δυνατή ομάδα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ με σκορ 59-45. Η ομάδα της Πρέβεζας αγωνίστηκε με ...
04 Δεκεμβρίου 2023
Η Δέσποινα Παπαμιχαήλ κέρδισε άλλο ένα WTA τουρνουά σ' αυτή τη σεζόν, καθώς αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο 125άρι του Μπουένος Άιρες στο διπλό, μαζί με ...

Πολιτισμός

09 Δεκεμβρίου 2023
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία " Σιγά Σιγά” (Piano Piano) σε σκηνοθεσία Nicola Prosatore, αυτή την Τετάρτη
08 Δεκεμβρίου 2023
Οι απευθείας μεταδόσεις από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, που διοργανώνει και παρουσιάζει στην πόλη μας το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος ...
05 Δεκεμβρίου 2023
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία " Απόφαση Φυγής '' σε ...
28 Νοεμβρίου 2023
Η νεοσύσταση Ένωση Λογοτεχνών Πρέβεζας -Λογοτεχνική Στέγη Πρέβεζας- συνδιοργανώνει με τον Δήμο Πρέβεζας, τη Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής ...