Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 09:00

Ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους (του Δημήτρη Βασιλείου)

Γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου*

Ο κόσμος συγκλονίζεται, συνεχίζει να συγκλονίζεται, από πολέμους, που ξεσπούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με πιο πρόσφατο τον πόλεμο που μαίνεται στην ιστορική γη της Παλαιστίνης.

Καθημερινά «βομβαρδιζόμαστε» με ειδήσεις για τους φονικούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας απ’ τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, με την στήριξη και συμμετοχή των συμμάχων του και για την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στην περιοχή: χιλιάδες αμάχων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, εκατέρωθεν, χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και οι ζώντες, οι ακόμη ζώντες, την ελπίδα και το μέλλον τους.

Είναι συγκλονιστικά σπαρακτική η είδηση  ότι, πολλοί γονείς στη Γάζα γράφουν με μαύρο μελάνι τα ονόματα των παιδιών τους στα πόδια και τις κοιλιές των ίδιων των παιδιών, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ και εφόσον χαθούν! «Δεν έχει αίμα / να κλάψει η καρδιά μου / για το χαμό τους. », όπως λέει ο Ποιητής.

Πίσω, όμως,  απ’ τον πόνο και το αίμα που κυλάει, τον πληροφοριακό κυκεώνα και την εσκεμμένη παραπληροφόρηση, είναι καλό, αναγκαίο θα έλεγα, να ψάχνουμε και να βρίσκουμε τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ενόχους και αυτού του πολέμου. Θα προσπαθήσω με τούτο το άρθρο να αναφερθώ συνοπτικά, αλλά περιεκτικά, στις πραγματικές αιτίες και στους πραγματικούς ενόχους αυτού του πολέμου στην ιστορική γη της Παλαιστίνης.

 1. Για αρχή και για να «δικαιολογήσουμε» τον τίτλο του άρθρου, ας δούμε τα τεράστια κέρδη των εταιρειών του στρατιωτικο-βιομηχανικού καρτέλ.
 • · Το 2022 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως – 2.24 τρισεκατομμύρια δολάρια (3.7% υψηλότερο του 2021), το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί το 2023.
 • · Το ΤΟΡ5 αυτών που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε όπλα το 2022 :  Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία,  Ινδία, ΣαουδικήΑραβία. Μαζί έδωσαν το 63% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο 2.2% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. για το 2022. Οι Η.Π.Α. ελέγχουν περίπουτο 45% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.
 • · Η Ελλάδα δαπάνησε το 2022 8.1 δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, αύξηση 69% από το 2013 έως το 2022 (παρά την χρεωκοπία της!). Όλαταστοιχεία είναι από  το SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute).
 • · Τεράστια είναι τα κέρδη, από τους εν εξελίξει πολέμους, για τους μετόχους των πέντε (5) μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής όπλων - LockheedMartin, Raytheon, Boeing, NorthropGrumman και General Dynamics. Οι «πέντε αδελφές» είναι το αποτέλεσμα μιας δραματικής διαδικασίας συγχωνεύσεων που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990. Τότε, το 1990, οι εταιρείες του «χώρου» ήταν 51!
 1. Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος αυτός, όπως και οι προηγούμενοι στην ίδια περιοχή, δεν προκλήθηκαν «εν κενώ», σύμφωνα και με την ανακληθείσα (!!!) δήλωση του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους παρά και τις επανειλημμένες αποφάσεις του Ο.Η.Ε., χρόνια τώρα δεν έχει γίνει πράξη. Η ευθύνη γι’ αυτό «βαρύνει» πολλές πλευρές και της σημερινής σύγκρουσης. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό, η προσπάθεια να αποδοθούν στον σημερινό πόλεμο χαρακτηριστικά (υπαρκτά σε έναν βαθμό) ενδοθρησκευτικών αντιπαλοτήτων, πολιτισμικών αντιθέσεων  (με την κατάπτυστη δήλωση του υπ. Άμυνας του Ισραήλ ότι πολεμούν - οι Ισραηλινοί – εναντίον ανθρώπινων ζώων), αντιτρομοκρατικής εκστρατείας  και λοιπών ευφάνταστων εξηγήσεων,  αποτελεί  το παραπλανητικό περιτύλιγμα για την απόκρυψη των πραγματικών αιτίων , των ενόχων και των ωφελούμενων από τον πόλεμο.
 1. Η Μέση Ανατολή ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο συγκρούσεων  συμφερόντων εξωγενών παραγόντων: των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών στο παρελθόν,   των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών (ως αποτέλεσμα  της ιστορικά πρωτοφανούς, γιγαντιαίων διαστάσεων, συσσώρευσης κεφαλαίου) σήμερα. Ο ανηλεής πόλεμος μεταξύ αυτών των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών για ένα νέο μοίρασμα των αγορών, των εμπορικών, ενεργειακών, τεχνολογικών δικτύων και των σφαιρών επιρροής οδηγεί στην «έξαρση» πολεμικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, μάρτυρες των οποίων είμαστε όλοι. Σκεφτείτε τι έχει γίνει και τι γίνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής:
 • · Το Ιράν, εχθρός και στόχος για τις Η.Π.Α.και το Ισραήλ, συνεργάζεται με την Ρωσία εμπορικά, ενεργειακά, τεχνολογικά, στρατιωτικά. Τον Αύγουστο αποφασίστηκε η εισδοχή του στους BRICS. Επίσης, αναπτύσσει δυναμικά τις σχέσεις του με την Κίνα, ενώ άρχισαν να εξομαλύνονται οι σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία.
 • · Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται και αυτή στους BRICSαπό 01.01.2024. Συναλλάσσεται σε εθνικό νόμισμα και όχι σε δολάρια με την Κίνα. Είναι σε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ιράν, παρά τις θρησκευτικές τους αντιθέσεις.
 • · Σημαντικές δυνάμεις της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  εντάσσονται και αυτές στους BRICSαπό 01.01.2024.
 • · Η Ρωσία συζητά με το Κατάρ και άλλες χώρες για την δημιουργία οργανισμού για το αέριο, αντίστοιχο του ΟΠΕΚ.
 • · Έχει αποτύχει ο σχεδιασμός και η κατασκευή του EASTMED, ο οποίος θα αξιοποιούσε ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου με συνέργειες μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας με στόχο την  ενεργειακή απεξάρτηση από τις χώρες του Κόλπου.
 • · Συνέπεια αυτών είναι η αποδυνάμωση του ρόλου και της επιρροής των Η.Π.Α. και του δολαρίου στην περιοχή και κυρίως των  δυτικών παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, γεγονός που αποτελεί casusbelliγι’ αυτούς.
 • · Ας ληφθεί υπ’ όψη και το εξής σημαντικό δεδομένο για τις «σχέσεις» της περιοχής: χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Κατάρ, έχουν  τεράστια ποσά σε αμερικανικές τράπεζες. Προφανώς υπάρχει ο «φόβος παγώματός» τους  εκ μέρους των Η.Π.Α. (δες το προηγούμενο με τα αποθεματικά της Ρωσίας). Παράλληλα, σταμάτησε η διαδικασία «ξεπαγώματος» των 6 δις$ του Ιράν, που είχε ξεκινήσει πριν την έκρηξη του πολέμου.

Γίνεται, μου φαίνεται, εύκολα αντιληπτό ότι στον πόλεμο για τα κέρδη τους,  οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί και τα κράτη που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, δεν πρόκειται να σταματήσουν τους πολέμους όσο κι αν χάνονται ανθρώπινες ζωές, εξαφανίζονται χωριά και πόλεις, καταστρέφεται το περιβάλλον, διαλύονται χώρες!

 1. Έχετε παρατηρήσει ότι όλοι, μα όλοι μιλούν για το Διεθνές Δίκαιο, για τον Ο.Η.Ε. και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς θεσμούς. Θα επαναλάβω την εκτίμηση που έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα.

Οι διάφοροι Διεθνείς Οργανισμοί – Ο.Η.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, Δ.Ν.Τ., Π.Ο.Υ. κ.α., όπως και το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο, είναι θεσμοί και οργανισμοί ξεπερασμένοι. Δημιουργήθηκαν μετά τον Β’ Π.Π. για να υπηρετήσουν τον καπιταλισμό εκείνης της περιόδου, ο οποίος, πέραν των άλλων, βρίσκονταν σε μια σύγκρουση «ζωής ή θανάτου» με τον τότε σοσιαλισμό.

Σήμερα, στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και με τον σοσιαλισμό ηττημένο, αυτοί οι διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί όχι μόνο είναι ξεπερασμένοι, αλλά αποτελούν «βαρίδια» στην περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος. Για τον λόγο αυτό η «Διεθνής» του καπιταλισμού με την «μορφή» των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, αναζητεί και δημιουργεί νέους κανόνες και νέους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και την ανάπτυξή του.

Ενδεικτικό της «υπόληψης» που χαίρουν και του «κύρους» που διαθέτουν αυτοί οι Διεθνείς Θεσμοί, είναι το πρόσφατο συμβάν στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με τον εξευτελισμό του Γ.Γ., του κ. Γκουτιέρες και του Οργανισμού συνολικά.

 1. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή των συγκρούσεων. Κατά την ψηφοφορία η Ελληνική Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απείχε! Την ίδια δε στιγμή ο κ. Μητσοτάκης (προφανώς κατ’ εντολή, όπως και όλοι οι φίλοι των Η.Π.Α.), στο φόντο των διαμελισμένων από τον ισραηλινό στρατό παιδιών, ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ για να συμπαρασταθεί στο Ισραήλ στον πόλεμο εξόντωσης του Παλαιστινιακού Λαού.

«Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος..» ο κ. Μητσοτάκης «φτύνει» τις παραδόσεις του Ελληνικού Λαού, την μνήμη και τον πόνο του 1922, την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού. Αίσχος, ντροπή και οι κίνδυνοι να μας περιμένουν στη γωνία.

Κι ενώ οι γεγονότα τρέχουν και το αίμα κυλάει ασταμάτητα, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα προαναφερθέντα, θα τολμήσω να διατυπώσω κάποιες εκτιμήσεις – προβλέψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων του πολέμου, που συνεχίζει να μαίνεται στην ιστορική γη της Παλαιστίνης.

 • · Ο πόλεμος θα συνεχίσει οξυνόμενος. Το Ισραήλ, συνεπικουρούμενο από τις Η.Π.Α. και τους υποτακτικούς – δορυφόρους τους, θα επιδιώξει την φυσική εξαφάνιση των Παλαιστινίων ταυτόχρονα με την εξάλειψη του φυσικού χώρου, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.
 • · Θα διευρυνθεί η εμπλοκή των Η.Π.Α. και άλλων Νατοϊκών δυνάμεων και για την στήριξη του Ισραήλ, αλλά και με πρόσχημα την προστασία των στρατιωτικών τους βάσεων σε Συρία, Ιράκ και αλλού, οι οποίες έχουν γίνει στόχος του «άξονα αντίστασης» - Χαμάς, Χεζμπολάχ, Συριακές πολιτοφυλακές,  Χούθι κ.α.
 • · Η εμπλοκή του «άξονα αντίστασης» στον πόλεμο θεωρώ ότι  θα διευρυνθεί.
 • · Η εμπλοκή στον πόλεμο των γειτονικών  Αραβικών χωρών (Αίγυπτος, Ιορδανία)  θεωρώ ότι έχει μικρές έως μηδενικές πιθανότητες και λόγω των σχέσεων και δεσμεύσεών τους με το αγγλοσαξονικό τόξο, αλλά και των «περίεργων» σχέσεων με τους Παλαιστίνιους. Είναι τυχαίο ότι δεν «επιθυμούν» να δεχτούν πρόσφυγες Παλαιστίνιους στις χώρες τους;
 • · Η πιθανότητα απευθείας εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο είναι πολύ μικρή, διότι πιθανώς θα προκαλέσει την απευθείας συμπλοκή των Η.Π.Α. με την Ρωσία, γεγονός που, από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι δεν είναι επιθυμητή από καμιά των δύο πλευρών.
 • · Η συνέχιση, όξυνση και γενίκευση του πολέμου στην περιοχή, πιθανώς να οδηγήσει στην εξάλειψη της μόνης ειρηνικής λύσης, την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους (όπως γράφω στο πρώτο σημείο αυτής της παραγράφου), αλλά μπορεί να οδηγήσει και στην εξάλειψη του Κράτους του Ισραήλ.

Παρά την επιβεβαίωση της εκτίμησής μου σε προηγούμενα άρθρα («Ο πόλεμος συνεχίζεται - Το αίμα ρέει και αυτοί μοιράζουν τον κόσμο», «Στου κέδρους τη ποδιά σφάζονται παλληκάρια») ότι, έως ότου επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία στις «σχέσεις» μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών θα έχουμε στην «ημερήσια διάταξη» τέτοιου είδους πολεμικές συγκρούσεις, αιματοχυσίες και όλο το «μενού» των πολέμων σε όλον  τον πλανήτη, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στο δράμα που ζουν οι Λαοί στις εμπόλεμες περιοχές του κόσμου.

Πρέπει να απαντήσουμε, επειγόντως, στο ενοχικό ερώτημα «Εμείς τι κάνουμε;» και να βρούμε τον τρόπο και το δρόμο να σωθούμε και να σώσουμε τον κόσμο. Πως;

ΝΑ ΕΝΩΣΕΤΕ ΤΑ ΒΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουνε σωτήρες!

Την ζωή σου αν δεν πήρες

στα δικά σου δύο χέρια

κι’ αν δεν βγούνε τα μαχαίρια

μην προσμένεις σωτηρία,

δίκιο και ελευθερία.

Μόνος δεν θα καταφέρεις

τούμπα τον ντουνιά να φέρεις.

Κοίτα γύρω σου, δες, πολλοί

προσμένουν την ανατολή.

Να ενώσετε τα βόλια

όλα τα φτωχοδιαβόλια!

 

 

*Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε στις 4 Φλεβάρη του 1958 στην Πρέβεζα όπου και μεγάλωσε. Από το 1970 μένει στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Οικονομία στη Σοβιετική Ένωση (1978-1984) και έχει διδακτορικό (Ph.D.) στα οικονομικά. Από το 1989 εργάζεται ως οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών του Ο.Α.Ε.Δ.

Ο Δημήτρης Βασιλείου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας με την παράταξη “Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία” στις εκλογές του 2014.

 
 1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

21 Ιουνίου 2024
Νέα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, για δήθεν εξόφληση λογαριασμών, ήλθαν σε γνώση της Περιφέρειας Ηπείρου και το τελευταίο 48ωρο. Οι άγνωστοι επικοινωνούν με γονείς ή άλλους ιδιοκτήτες
21 Ιουνίου 2024
Γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου θα πραγματοποιήσει η Εθνική Τηλεόραση της Ιαπωνίας . Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την ...
21 Ιουνίου 2024
Αυξάνεται η καταγραφή κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στο Νομό Πρέβεζας, γεγονός που φανερώνει ότι με την ισχύ του ν. 5090/2024 για την ...
21 Ιουνίου 2024
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, του Αγίου Πνεύματος, τα καταστήματα της πόλης ...
21 Ιουνίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας: Παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλων ταξικών ...

Πολιτική

19 Ιουνίου 2024
Σημαντικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν σε ένα βαθμό και τις μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες στην Ήπειρο εμπεριέχονται στην έκδοση “Οι Χωρικές Στρατηγικές στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα
19 Ιουνίου 2024
Η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Βουλιστιώτη Κώστα. Έναν σύντροφο που μέχρι και πριν λίγο διάστημα και παρά ...
18 Ιουνίου 2024
Στις 27 και 28 Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Πρέβεζα για δύο ημέρες. Με την αριθ. 143/2024 απόφαση του Δημοτικού ...
18 Ιουνίου 2024
Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα ύδρευσης στο Δήμο Πρέβεζας, εν' όψει μάλιστα και της καλοκαιρινής σεζόν (δείτε ΕΔΩ παλαιότερο ...
17 Ιουνίου 2024
Επίκαιρη ερώτηση για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του νομού Πρέβεζας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Μπάρκας. Σε ...

Αθλητισμός

20 Ιουνίου 2024
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ο Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Πρέβεζας και το Δήμο Ζηρού, διοργανώνει στις 31 Αυγούστου 2024 ημέρα Σάββατο και ώρα 18:30 τον 4ο Αγώνα με τον τίτλο
20 Ιουνίου 2024
Ο Δήμος Αμφιλοχίας διοργανώνει την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 τον 5ο Αγώνα δρόμου Αμφιλοχίας 10 και 5 km για ενήλικες και 1000m για μαθητές δημοτικού ...
19 Ιουνίου 2024
Το Zenith Workout Club στην Πρέβεζα (Κορυτσάς και Σουλίου – δίπλα από το συγκρότημα των γυμνασίων στο Φόρο), με επιστημονικό ...
16 Ιουνίου 2024
Μια ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχε η Χαρά Γέρου, αυτή τη φορά στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου Κ18 που διεξάγονται στη Πάτρα. Η αθλήτρια ...
13 Ιουνίου 2024
Στην REGATTA BRINDISI-CORFU συμμετείχε ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρέβεζας με το σκάφος COCOBILL II και κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία του ...

Πολιτισμός

20 Ιουνίου 2024
Ο Δήμος Πάργας στα πλαίσια της προσπάθειας για την ενίσχυση της Μουσικής Παιδείας με δωρεάν μαθήματα Πιάνου-Κιθάρας-Πνευστών Οργάνων-Φιλαρμονικής- Χορωδίας και την ολοκλήρωση του τρίτου έτους
19 Ιουνίου 2024
Στο 37ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας. Το 37ο ...
18 Ιουνίου 2024
Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας παρουσιάζει στην οικία Αθανασιάδη τη δεύτερη έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής λέσχης του σχολείου. Παράλληλα, ...
18 Ιουνίου 2024
Πιστός στο ραντεβού του για 15η συνεχόμενη χρονιά, ο σύλλογος γυναικών Αγ. Θωμά αποχαιρετά τη φετινή χρονιά με την καθιερωμένη χορευτική εκδήλωση το ...