Ένας κανονισμός που και πάλι ήρθε με απίστευτη προχειρότητα (γι' αυτό και αναβλήθηκε για να γίνουν διορθώσεις) και καταδεικνύει το πόσο μεγάλο κενό έχει αφήσει η κατάργηση του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Πρέβεζας, ως ξεχωριστού ΝΠΔΔ.
Η Επιτροπή Αθλητισμού του Δημοτικού Συμβουλίου που θα προβλέπεται με τον κανονισμό δεν ισοσκελίζει το κενό.
Ήταν όμως πάντα έτσι στο Δήμο Πρέβεζας; Έμπαινε ο αθλητισμός για το Δήμο σε δεύτερο ρόλο ή υπήρχαν οι θεσμικές παρεμβάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη του αθλητισμού της Πρέβεζας;
Ας επιχειρήσουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή.
Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, με το Νίκο Γιαννούλη στη θέση του Δημάρχου, με την 203/1987 απόφασή του, ενέκρινε τη δημιουργία του οργανισμού “Αθλητισμός και Σπορ” (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ΦΕΚ). Μία πρωτοβουλία που έδειχνε έναν πρωτοπόρο Δήμο στις πολιτικές του υπέρ του αθλητισμού σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στις 16 Μαΐου 2001 με σχετικό ΦΕΚ (δείτε ΕΔΩ), επί δημαρχιακής θητείας Κώστας Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε η θεσμική μετάβαση των εγκαταστάσεων από το Κράτος στους Δήμους και κατά συνέπεια δημιουργήθηκαν δύο δημοτικά ΝΠΔΔ ως “Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας” και “Δημοτικό Κολυμβητήριο Πρέβεζας”.
Το 2004 (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ΦΕΚ) η δημοτική αρχή του τότε Δημάρχου Μιλτιάδη Κλάπα πήρε μία σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με την 216/2004 απόφασή του, ενέκρινε τη σύσταση ενιαίου ΝΠΔΔ με την ονομασία “Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Πρέβεζας”, που περιελάμβανε τον οργανισμό “Αθλητισμό και Σπορ”, το Δημοτικό Στάδιο και το Δημοτικό Κολυμβητήριο.
Ο αθλητικός οργανισμός ανέπτυξε σημαντική αθλητική δραστηριότητα μέχρι και το 2011. Το τότε δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με την 43/2011 απόφασή του έκρινε πως πρέπει να συγχωνευθούν οι αθλητικοί οργανισμοί Πρέβεζας, Ζαλόγγου και Λούρου και ακολούθως στις 28-2-2011 αποφάσισε την κατάργηση τους (δείτε ΕΔΩ).
Από τότε φτάσαμε στο σήμερα. Και το ερώτημα είναι αν έχουν γίνει βήματα μπροστά...
Τα συμπεράσματα δικά σας...
Π.Τ.