Οι εξετάσεις έφτασαν και το άγχος των μαθητών κορυφώνεται.Υπάρχει όμως ένας σημαντικός σύμμαχος στη «μάχη» των εξετάσεων: Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει το μαθητή να αποδώσει τα μέγιστα.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μειώνει τις ικανότητες της μνήμης και της μάθησης. Αντίθετα οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες βελτιώνουν τις 2 αυτές ικανότητες και δημιουργούν αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης.
Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Πέρα από τους υδατάνθρακες υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που σε μικρότερη συγκέντρωση στον οργανισμό βοηθούν στην αποφυγή του άγχους και στη χαλάρωση. Αυτά είναι το φυλλικό οξύ που ανιχνεύεται στο πορτοκάλι, την μπανάνα, τις ζύμες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), και η βιταμίνη C την οποία συναντάμε στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στα ακτινίδια και στις πιπεριές.
Η διατροφή την ημέρα των εξετάσεων:
Η σημασία της διατροφής την ημέρα των εξετάσεων εστιάζεται ουσιαστικά στο πρωινό γεύμα. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό είναι απαραίτητο γιατί παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει ένα αμυλούχο τρόφιμο δημητριακά πρωινού, ψωμί , φρούτο ή χυμό, μέλι ή άλλες εξίσου θρεπτικές τροφές, σε μέτρια ποσότητα ώστε να μην επιβαρύνουν το στομάχι.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να παραλείψει το πρωινό του , αφενός υπάρχει η πιθανότητα να νίωσει αδύναμος και έτσι να μην αποδώσει τα μέγιστα. Καλό θα ήταν το πρωινό την ημέρα των εξετάσεων να περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες, τους οποίους ο οργανισμός να μπορεί να πέψει γρήγορα και έτσι να αποδώσει άμεσα την ενέργειά τους αλλά και την γλυκόζη που τόσο χρειάζεται ο εγκέφαλος.
Προσοχή δε πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τις ημέρες των εξετάσεων αλλά τα τρόφιμα να είναι γνωστά.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας;
Έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και την ενίσχυση της μνήμης. Θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της μνήμης και γενικότερα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, φυλλικό οξύ, Β6, Β12), η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, στα ψάρια (κυρίως στο σολομό, τόνο, σκουμπρί, κολιό, σαρδέλες) προστατεύουν τον οργανισμό από εξασθένηση της μνήμης. Πιο συγκεκριμένα πειράματα έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε ένα ω-3 λιπαρό οξύ, το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης.
Σωστή ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι κάτι που συχνά παραμελούμε. Εκτός από την κλασσική επιλογή του νερού, η ενυδάτωση του σώματος μπορεί να επιτευχθεί και από μια σειρά υγρών όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην ξεχνάμε ότι η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό φτάνει μέχρι και το 70-80% του βάρους τους.
Έτσι μπορούμε να δράσουμε υποστηρικτικά στην πνευματική απόδοση αλλά και στη μνήμη που είναι πολύτιμες λειτουργίες για την εξασφάλιση της επιτυχίας!
Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό.
(Mathew Jacobson)